Τελευταία ευκαιρία για τα «κόκκινα» δάνεια

«Take or leave it» το μήνυμα των τραπεζών στους κακοπληρωτές

Τελευταία ευκαιρία για τα «κόκκινα» δάνεια

Τελευταία ευκαιρία να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες θα έχουν δανειολήπτες με οφειλές που επί χρόνια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δεσμεύσεις τους. Την ίδια στιγμή, και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας απεύθυνε την προειδοποίηση πως η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ζήτησε από τις τράπεζες να δείξουν αυστηρότητα στους κακοπληρωτές και να ξεμπερδεύουν με τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Η ευκαιρία αυτή δίνεται στους πολίτες στη φιλοσοφία του «take or leave it», με την οποία θα τους δίνεται η δυνατότητα να διευθετήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους καταβάλλοντας ένα πολύ μικρό ποσό, το οποίο μπορεί να φθάνει ακόμη και στο 5% των οφειλομένων.

Το βασικό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων οφειλετών είναι ότι έχουν ελάχιστα ή μηδενικά εισοδήματα και κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους ή σε κάποιες περιπτώσεις μόνο την πρώτη κατοικία τους.

Οι τράπεζες έχουν ήδη σχηματίσει προβλέψεις για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών που μπορεί να προσεγγίζουν ακόμη και το 100% επί των ανεξόφλητων υπολοίπων.

Το τίμημα που προσφέρουν τα funds στις τράπεζες για τα συγκεκριμένα δάνεια είναι εξαιρετικά χαμηλό, κινούμενο σε ποσοστά της τάξης του 5% ή και χαμηλότερα επί της ονομαστικής τους αξίας.
Ως εκ τούτου, ό,τι εισπράξουν από εδώ και στο εξής είναι καθαρό κέρδος ή στη χειρότερη δεν θα εγγράψουν επιπλέον ζημιές.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει, μία τελευταία κρούση στους πελάτες τους προτού τα χρέη πουληθούν σε τρίτους ή ξεκινήσουν επιθετικές νομικές ενέργειες.

Οι οφειλέτες θα έχουν το δικαίωμα είτε να δεχθούν την πρόταση που θα λάβουν, είτε με δική τους επιστολή να απαντήσουν με νέα πρόταση βάσει των οικονομικών τους στοιχείων. Στην περίπτωση που οι οφειλέτες δεν απαντήσουν ή δεν κάνουν κάποια κίνηση τότε θα χαρακτηρίζονται μη συνεργάσιμοι και οι τράπεζες θα κινούν εναντίον τους τις νόμιμες διαδικασίες.

Οι προειδοποιήσεις της ΤτΕ

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποιεί πως στο αμέσως προσεχές διάστημα πρέπει οι τράπεζες από την πλευρά τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες οφείλουν να εντοπίσουν τις επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας και να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν έμπρακτα επενδύσεις σε καινοτόμες δραστηριότητες και στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας, ιδίως με εξαγωγικό προσανατολισμό, αξιοποιώντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας. Για τις περιπτώσεις αυτές, οι τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες λύσεις, επιβραβεύοντας έτσι την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.

Ταυτόχρονα όμως τόνισε πως οι τράπεζες «πρέπει να γίνουν αυστηρές με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς και να προωθήσουν οριστικές λύσεις για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούνται τεχνητά στη ζωή».

Μιλούν τα νούμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 καταγράφηκε περαιτέρω υποχώρηση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κυρίως λόγω διαγραφών δανείων (ιδιαίτερα στο επιχειρηματικό και καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο), τα οποία διαμορφώθηκαν σε 105,1 δισ. ευρώ ή 45,2% των συνολικών ανοιγμάτων.

Ανά κατηγορία δανείων, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 42,2% για τα στεγαστικά δάνεια, 45,0% για τα επιχειρηματικά και 54,2% για τα καταναλωτικά δάνεια. Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάλυση, την καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (25,9%) και τη χειρότερη τα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (68,3%) και τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (60,7%).

Ειδικότερα όσον αφορά τις ενέργειες εκ μέρους των τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, διαπιστώνεται διεύρυνση της προσφυγής σε λύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα (για παράδειγμα, επιμήκυνση της αποπληρωμής ή/και μείωση του επιτοκίου) και γενικότερα οι τράπεζες σημειώνουν πρόοδο προς την εκπλήρωση των τεθέντων επιχειρησιακών στόχων, ιδίως για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δανείων.

Ανησυχητικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης εμφανίζει εκ νέου καθυστέρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ