Στο επενδυτικό σχήμα Calamos-Exin η Εθνική Ασφαλιστική

Το "πράσινο φως" άναψε το ΔΣ - Αναμένεται η έγκριση και από τη Γ.Σ της Εθνικής Τράπεζας

Στο επενδυτικό σχήμα Calamos-Exin η Εθνική Ασφαλιστική

Την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο κοινοπρακτικό επενδυτικό σχήμα Calamos Investment-Exin Group ενέκρινε το Δ.Σ της Εθνικής Τράπεζας και για την ολοκλήρωση του deal απομένει μόνον η τυπική επικύρωση από τη ΓΣ των μετόχων της τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Το επενδυτικό σχήμα αποκτά τον έλεγχο της Εθνικής Ασφαλιστικής, καταβάλλοντας περίπου 750 εκατ. ευρώ για το 75% των μετοχών, ενώ η Εθνική Τράπεζα θα παραμείνει ως μειοψηφούσα μέτοχος με 25%.

Ο77χρονος John Calamos ηγείται της κοινοπραξίας που απέκτησε την Εθνική Ασφαλιστική ενώ το δεξί του χέρι, ο John Koudounis, είναι αυτός που τρέχει πλέον την Calamos Investment, με τον τρίτο της παρέας τον Matt Fairfield να είναι γνωστός επενδυτής διεθνώς στον τομέα των ασφαλειών.
Ο αυτοδημιούργητος John Calamos έχει περιουσία ύψους 2,7 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Forbes και ίδρυσε την Calamos Asset Management in 1977.

Η βελτιωμένη προσφορά της αμερικανικής κοινοπραξίας είχε κριθεί προτιμητέα από τη Διοίκηση της τράπεζας και από τις Goldman Sachs και JP Morgan, που είχαν ρόλο συμβούλου στην πώληση. Δεύτερη αναταγωνιστική προσφορά υπήρχε από την κινεζική Fosun.

Η συμφωνία για το bancassurance προβλέπει ότι η τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να διαθέτει μέσω του δικτύου της ασφαλιστικά προϊόντα της πωλούμενης θυγατρικής της. Το σχετικό συμβόλαιο είναι 10ετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωση για 5 χρόνια.

Η Εθνική Τράπεζα θα εισπράξει άμεσα περίπου 650 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας τους κεφαλαιακούς της δείκτες και αποκτώντας πρόσθετη ρευστότητα

Επισημαίνεται ότι η Εθνική Ασφαλιστική ήταν τα τελευταία χρόνια το πιο κερδοφόρο κομμάτι του ομίλου. Υψηλές επιδόσεις εμφανίζει και φέτος. Στο α΄τρίμηνο παρουσίασε κέρδη προ φόρων 18,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 54,5% από πέρυσι. Σημαντική αύξηση κατά 17% παρουσίασε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων, η οποία ανήλθε σε 155,7 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ