Κούρεμα άνω του 60% και 60 δόσεις για τη ρύθμιση καταναλωτικών δανείων

Τι θα προτείνουν στους δανειολήπτες τα funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια

Κούρεμα άνω του 60% και 60 δόσεις για τη ρύθμιση καταναλωτικών δανείων

Μαζική είναι η συμμετοχή των επενδυτικών funds στην διαδικασία απόκτησης του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου που βγάζει στο σφυρί η Eurobank, αρχικού κεφαλαίου 1,52 δις. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως το προσφερόμενο τίμημα για τα συγκεκριμένα δάνεια είναι ιδιαίτερα χαμηλό, αφού πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια, καθώς και ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από υπερανάληψη μετρητών και πιστωτικές κάρτες, τα οποία δεν έχουν καμία εξασφάλιση και βρίσκονται σε καθυστέρηση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Είναι λοιπόν προφανές ότι τα funds διεκδικούν υψηλές εκπτώσεις που ξεπερνούν ακόμη και το 95% της ονομαστική τους αξίας, για να τα αποκτήσουν, αφού τα συγκεκριμένα δάνεια θεωρούνται πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας. Και αυτό που εκτιμούν τα funds επιβεβαιώνεται και από τις προσπάθειες που κατέβαλε η τράπεζα το τελευταίο διάστημα, δίνοντας μία ακόμη, την τελευταία όμως, ευκαιρία στους πελάτες της προτείνοντας τους να αποπληρώσουν μέρος του δανείου τοις μετρητοίς και να «κουρευτεί» το μεγαλύτερο μέρος του, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσε και το 90%. Όμως δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση. Και εδώ είναι που έρχονται τα funds, τα οποία προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη εισπραξιμότητα δίνουν την δυνατότητα στον δανειολήπτη να αποπληρώσει το υπόλοιπο, μετά το κούρεμα ποσό, σε πολλές δόσεις, οι οποίες μπορούν να φτάνουν και τις 60. Αυτό είναι το κίνητρο που θα δίνουν τα funds, τα οποία όμως θα κουρεύουν τα συγκεκριμένα δάνεια λιγότερο από το ύψος του κουρέματος που πρότεινε η τράπεζα, προκειμένου να καταγράψουν κέρδη από την συγκεκριμένη διαχείριση.

Ο λόγος για τον οποίο η Eurobank, αλλά και οι υπόλοιπες τράπεζες που θα εκχωρήσουν τα κόκκινα χαρτοφυλάκια τους σε τόσο χαμηλές τιμές, είναι διότι έχουν σχηματίσει ιδιαίτερα υψηλές προβλέψεις που για κάποιες κατηγορίες δανείων φτάνουν το 100%. Πρακτικά λοιπόν ακόμη και το 5% της ονομαστικής αξίας του δανείου να εισπράξουν θα είναι προς όφελος του ισολογισμού τους.

Ο οικονομικός και νομικός έλεγχος έχει ήδη ξεκινήσει, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών στα τέλη Ιουνίου και δεσμευτικών στις αρχές Αυγούστου. Στόχος είναι η μεταβίβαση να ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο ή το αργότερο τον Νοέμβριο.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια αρχικού κεφαλαίου 1,52 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης, μετά τις προσαυξήσεις (τόκους, προμήθειες κ.α.), 2,82 δισ. ευρώ. Από αυτά ένα ποσό της τάξης των 643 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 1,1 δισ. ευρώ. αφορά σε 41 χιλ. δανειολήπτες, με τον μέσο όρο του δανείου να ανέρχεται σε 10.800 ευρώ. Το υπόλοιπα δάνεια αφορούν ποσό ονομαστικής αξίας 880 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 1,72 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση επί σειρά ετών και αφορούν σε 73 χιλιάδες δανειολήπτες.

Τα funds που θα εξαγοράσουν τα συγκεκριμένα δάνεια θα πληρώσουν τοις μετρητοίς, σε μία περίοδο που οι τράπεζες χρειάζονται απεγνωσμένα ρευστότητα, ενώ ο δανειολήπτης δεν έχει αυτή τη δυνατότητα και ελλοχεύει ξανά ο κίνδυνος να μην αποπληρώνει ακόμη και το «κουρεμένο» δάνειο. Επίσης αυτός ο σχεδιασμός στοχεύει στο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο, αφού τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα απαλλαχθούν από τα προβληματικά δάνεια, εισπράττοντας έναντι της πώλησής τους στα funds, ένα ποσοστό επί του «κακού» δανείου που έχει χορηγηθεί, ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνότητας» του. Λένε επίσης ότι το κόστος ανάκτησης έστω και μικρού ποσοστού των συγκεκριμένων δανείων είναι ιδιαίτερα υψηλό αν το επιχειρήσουν μόνες τους. Μάλιστα η ανάγκη μείωσης των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων αν αναλογιστεί κανείς ότι ο στόχος που έχει τεθεί έως το τέλος του 2019 είναι να μειωθούν κατά 40%.

Η στρατηγική της Eurobank

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας περιέγραψε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Eurobank στο μέτωπο των κόκκινων δανείων. Ο κ. Καραβίας εξήγησε ότι αυτή δεν υπακούει σε οριζόντιες λύσεις και ότι διαφορετικές λύσεις θα εφαρμοστούν ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε πελάτη, ιδιώτη ή επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι ρευστοποιήσεις θα επιδιωχθεί να γίνουν με συναινετικό τρόπο, όπως υπογράμμισε, ενώ η μερική άφεση χρέους θα γίνει όπου αυτή είναι απαραίτητη και δικαιολογείται. Εμφαση θα δοθεί στο ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων, που οδηγεί σε ανακατατάξεις σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, οι οποίες θα επεκταθούν στο σύνολο της οικονομίας. Ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, «που αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την οικονομία, θα ξεκαθαρίσει σταδιακά το τοπίο και θα φανεί ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο νέο περιβάλλον». Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank αναφέρθηκε στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που έχει σημειωθεί ειδικά στον τομέα της δημιουργίας μιας ενεργού δευτερογενούς αγοράς για τα δανειακά χαρτοφυλάκια, δίνοντας έμφαση στον νόμο για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, η υλοποίηση του οποίου, αν και θα απαιτήσει χρόνο, παρέχει –όπως εκτίμησε– νέες δυνατότητες, καθώς για πρώτη φορά θα συμμετάσχει και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραβίας στις υγιείς επιχειρήσεις, δεσμευόμενος ότι «για κάθε σχέδιο που υποβάλλεται, η Eurobank θα βρίσκει τον τρόπο να το χρηματοδοτήσει», ενώ υπογράμμισε ότι την τελευταία διετία η τράπεζα διοχέτευσε ρευστότητα, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, σε περισσότερες από 2.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ