Πράσινο φως από την ΤτΕ σε funds-αγοραστές κόκκινων δανείων

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες από την Τράπεζα της Ελλάδας

Πράσινο φως από την ΤτΕ σε funds-αγοραστές κόκκινων δανείων

Νέες αδειοδοτήσεις εταιριών διαχείρισης "κόκκινων" δανείων αναμένονται τις προσεχείς ημέρες από την Τράπεζα της Ελλάδος, με τη ροή των αδειών να επιταχύνεται το προσεχές χρονικό διάστημα.

Το ξεμπλοκάρισμα στις διαδικασίες των αδειοδοτήσεων που επιφέρει η τροποποίηση στον νόμο 4354/2015, με την οποία αίρεται το εμπόδιο της ενεργούς ανάμιξης των funds στη διαχείριση ακινήτων, έχει ως αποτέλεσμα να ενταθεί το ενδιαφέρον εταιρειών για να λάβουν άδεια για την ενεργοποίησή τους στη συγκεκριμένη αγορά.

Μέσα στα μέτρα που ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο του Μαΐου προκειμένου να κλείσουν προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ψηφίστηκε και διάταξη που αίρει κάθε απαγόρευση διαχείρισης των ακινήτων από τα funds. Αυτό σημαίνει ότι τα funds στα οποία θα περιέλθουν ακίνητα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα μπορούν να τα διαχειρίζονται, όπως και να κάνουν επενδύσεις σε αυτά, χωρίς κανένα περιορισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως σε εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Η ροή των αδειών αναμένεται να επιταχυνθεί το προσεχές διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον δέκα servicers, έναντι μόλις τεσσάρων των συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής.

Μέχρι στιγμής, η ΤτΕ έχει δώσει άδεια διαχείρισης δανείων στη Cepal. Πρόκειται για την εταιρεία που συστάθηκε από κοινού από την Aktua και την Alpha Bank. Επίσης, άδεια έχει λάβει η FPS, η θυγατρική της Eurobank. Προσφάτως, η Attica Bank σύστησε την εταιρεία Θεά Αρτεμις, για τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων της και ως όχημα για την είσοδο του ξένου επενδυτή.

Οι επόμενες εταιρείες που αναμένεται να αδειοδοτηθούν είναι η Pillarstone και η Alvarez & Marsal. Και έπονται οι φάκελοι των Resolute, Qualco, Mellon, Mount Street κ.ά., καθώς και ιδιωτών προερχόμενων από τον ευρύτερο τραπεζικό χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ