Ποιοι κερδίζουν από τις διαγραφές των «κόκκινων δανείων»

Στην αναζήτηση των συνεπώς δανειοληπτών έχουν επιδοθεί οι τράπεζες

Ποιοι κερδίζουν από τις διαγραφές των «κόκκινων δανείων»

 

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που παρέχεται με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τη νομική κάλυψη των στελεχών τους, τα οποία υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων ετοιμάζουν να αξιοποιήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μειώσουν τον όγκο των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων τους.

 

Τα κόκκινα δάνεια έχουν χτυπήσει ταβάνι και κάπως έτσι οι τράπεζες επιχειρούν να μειώσουν τους κινδύνους αναζητώντας τους συνεπείς δανειολήπτες τους οποίους επιβραβεύουν για τη συνεργασία. Έτσι έρχονται πακέτα μεγάλης ελάφρυνσης με τη διαγραφή μεγάλου μέρους των δανείων.

Οι δανειολήπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τη μηνιαία δόση τους να μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσονται και από μεγάλο μέρος του δανείου.

Το βασικό εργαλείο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιούν κάποια πιστωτικά ιδρύματα είναι ο διαχωρισμός του δανείου σε «καλό» και «κακό». Το καλό δάνειο θα εξυπηρετείται μέσω της ρύθμισης και το κακό θα «παγώνει» και θα διαγράφεται μετά τη λήξη του δανείου, εφόσον, φυσικά, ο δανειολήπτης είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του και το καλό κομμάτι εξοφληθεί με συνέπεια.

Ενδεικτικό του πώς θα λειτουργεί το νέο μοντέλο είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Για στεγαστικό δάνειο (το οποίο δεν εξυπηρετείται) με ανεξόφλητο υπόλοιπο στα 200.000 ευρώ, με τρέχουσα αξία ενυπόθηκου ακινήτου στα 110.000 ευρώ, ο δανειολήπτης θα μπορεί να πληρώσει τις 110.000 ευρώ και το υπόλοιπο της οφειλής, δηλαδή τα 90.000 ευρώ, θα μπαίνουν σε έναν άλλο λογαριασμό, ο οποίος θα παγώνει για όσα χρόνια διαρκεί η ρύθμιση. Εάν το συγκεκριμένο δάνειο εξυπηρετηθεί με συνέπεια από τον δανειολήπτη και εξοφληθεί σε ορίζοντα, π.χ., 15ετίας, τότε οι 90.000 ευρώ στον «παγωμένο» λογαριασμό θα διαγράφονται. Σε κάθε περίπτωση, η τράπεζα θα διατηρεί το δικαίωμα να επανεξετάζει τακτικά την εμπορική αξία του ακινήτου, ώστε να γίνονται αναπροσαρμογές και στα δύο «κομμάτια» του δανείου.

Στελέχη των συστημικών τραπεζών διευκρινίζουν πως η έναρξη των πλειστηριασμών και της πώλησης των «κόκκινων» δανείων θα μπορούσε να πιέσει τους αποκαλούμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» -δηλαδή εκείνους που έχουν τη δυνατότητα, αλλά δεν πληρώνουν- να πληρώσουν υπό την απειλή της κατάσχεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, περίπου το 50% των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να γίνει και πάλι ενήμερο.

Το ντεμπούτο της ειδικής πλατφόρμας

Η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό βρίσκεται στα σκαριά και θα βγει στον αέρα τον Αύγουστο. Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος έχει τεθεί σε ισχύ. Οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων αδειοδοτούνται και οι τράπεζες έχουν κάνει όλες τις προετοιμασίες για να πετύχουν τον ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο τους να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 49% μέχρι το 2019. Και όμως, οι ειδικοί της αγοράς χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» προειδοποιώντας πως αν δεν γίνει πιο γρήγορη η απονομή δικαιοσύνης δύσκολα θα μπορέσουν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή την στιγμή περίπου 1.000.000 εκκρεμείς υποθέσεις «λιμνάζουν» στα ελληνικά δικαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ