Γιατί τα μεγάλα deals θα φέρουν επιστροφή καταθέσεων

Αισιοδοξία μετά την αξιολόγηση

Γιατί τα μεγάλα deals θα φέρουν επιστροφή καταθέσεων

Αλλάζουν όπως όλα δείχνουν τα δεδομένα για τις καταθέσεις στις τράπεζες με την ευκαιρία της θετικής εξέλιξης στο μέτωπο της αξιολόγησης.

Οι τραπεζικές καταθέσεις αναμένουν ανάκαμψη των καταθέσεων τους επόμενους μήνες. Ατύπως έχει τεθεί ο στόχος για αύξηση των υπολοίπων κατά 3-4 δισ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς έναντι 10 δισ. ευρώ που προέβλεπαν τα αρχικά πλάνα.

Τον Μάιο, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, υπήρξε μια κινητικότητα στα γκισέ των τραπεζών. Ήδη, κάποια πρώτα σημάδια είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι κεφάλαια ύψους 150-200 εκατ. ευρώ φαίνεται να επιστρέφουν τον τελευταίο μήνα, εν πολλοίς, από το εξωτερικό Τάση, η οποία είναι άμεσα συνδεόμενη με την υπογραφή συμφωνίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πλέον, μετά την συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών και την εκταμίευση της δόσης υπάρχει αισιοδοξία για άνοδο των υπολοίπων. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τα τελικά νούμερα στις καταθέσεις μπορούν να συμβάλλουν ευχάριστα, αν υπάρξουν επενδύσεις που θα συμβάλλουν ακόμη στην εμπιστοσύνη. Όπως για παράδειγμα, η έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό, η άνοδος των τουριστικών εσόδων ή ακόμη και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Για το νέο χρήμα που θα μπει στις τράπεζες, είτε προέρχεται από το εξωτερικό, μέσω εμβασμάτων μεταφοράς ( αυτό γίνεται μέσα σε μία μέρα μέσω εντολής στην ξένη τράπεζα), είτε αφορά ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού, είτε θα απεγκλωβίζεται από κρυψώνες κατοικιών, προσφέρονται επι τόκια σημαντικά υψηλότερα, από αυτά που ήδη εφαρμόζονται σε χρήματα που παρέμειναν .

Για όσους αποταμιευτές αποφασίσουν τη λύση των προθεσμιακών καταθέσεων, οι αποδόσεις είναι σχεδόν διπλάσιες.

Μέχρι πρότινος, για το νέο χρήμα, που θα «κλειδωνόταν» για περίοδο από 3 – 12 μηνών, τα επιτόκια ήταν έως 1,20%. Ηδη, όμως, ευθύς αμέσως της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου ( το οποίο αποτελεί θετική εξέλιξη), ξεκίνησαν μειώσεις στο μέτωπο των προθεσμιακών, κατά περίπου 0,20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ