O Σάλλας, η Παγκρήτια και το σχέδιο για την νέα τράπεζα

O Σάλλας, η Παγκρήτια και το σχέδιο για την νέα τράπεζα
Ο Μιχάλης Σάλλας, ο μετρ των τραπεζικών εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι και πάλι εδώ. Και όπως φαίνεται θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη στο επίκεντρο, παρά το γεγονός ότι κάποιοι προσπάθησαν να τον εμφανίσουν ως «συνταξιούχο» τραπεζίτη μετά την αποχώρησή του από την προεδρία της Τράπεζας Πειραιώς.

Η είσοδος του στο μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας Τράπεζας με ποσοστό 15%, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του moneypro ο πολύπειρος τραπεζίτης βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με το βασικό μέτοχο της τράπεζας Αττικής, προκειμένου να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο καλύπτοντας το υπόλοιπο των κεφαλαιακών αναγκών της που ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια ευρώ, όπως προέκυψαν με βάση το δυσμενές σενάριο της περσινής συνολικής αξιολόγησης (AQR και stress test). Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην Αττικής είναι γνωστό ότι βρίσκει σύμφωνο και τον SSM, ο οποίος έχει απαιτήσει τη μείωση του ποσοστού που κατέχει σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ κατά περίπου 5%. Το σενάριο συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες, καθώς οι προσπάθειες που κατέβαλλε η διοίκηση της Αττικής έως σήμερα απέβησαν άκαρπες, αφού προσέκρουαν στις υψηλές προμήθειες που ζητούσαν οι υποψήφιοι επενδυτές για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας, ως αντάλλαγμα για την κάλυψη της έκδοσης ομολογιών, που προσμετρώνται στον Common Equity Tier I. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο πολύπειρος τραπεζίτης, θα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Μπαίνει δυναμικά σε μία συνεταιριστική τράπεζα σε μια περίοδο που φαίνεται ότι αυτής της μορφής χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να διεκδικήσουν σημαντικό μερίδιο από την υγιή επιχειρηματικότητα της χώρας, όντας πιο ευέλικτα και πιο προσωποκεντρικά. Κάτι που κάνουν ήδη στην Ελλάδα, γερμανικών συμφερόντων τράπεζες, όπως η postcredit, καλύπτοντας έτσι το κενό που έχει δημιουργηθεί λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες συστημικές. Είναι προφανές ότι η είσοδος Σάλλα στην Παγκρήτια, που εκτός της Κρήτης, διαθέτει δίκτυο καταστημάτων και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας και ασφαλώς στην Αττική, θα διευρύνει σημαντικά τις δραστηριότητες της, θα προσελκύσει νέους πελάτες και θα συμβάλει σημαντικά στην χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο ίδιος, χαμηλών τόνων όπως πάντα, εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Παγκρήτιας Τράπεζας, μέσω των «Π», με αφορμή την κίνησή του να «εισέλθει» σε ποσοστό 15% στο μετοχικό κεφάλαιο της μεγαλύτερης συνεταιριστικής τράπεζας της χώρας. «Εμπιστεύομαι απόλυτα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αυτό σηματοδοτεί η πρόθεση μου να εισέλθω στο μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας Τράπεζας την οποία γνωρίζω από την ίδρυσή της και έχω παρακολουθήσει στενά την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ την Παγκρήτια Τράπεζα άρρηκτα δεμένη με την οικονομία της Κρήτης, έχω εμπιστοσύνη στη Διοίκηση και στα στελέχη της και πιστεύω ότι η νέα προσπάθεια όλων μας θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της» δηλώνει στα «Π» ο πολύπειρος τραπεζίτης.

Η μεγαλύτερη συνεταιριστική. Η Παγκρήτια Τράπεζα είναι η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας με πάνω από 80.000 μέλη- συνεταιριστές - 1,6 δισ. ευρώ δάνεια και 1 δισ. ευρώ καταθέσεις. Το 85% του συνόλου των δανείων είναι προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η τράπεζα διαθέτει δίκτυο εξυπηρέτησης πελατών με – 47 καταστήματα στην Κρήτη –παρουσία σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Μήλο -54 Καταστήματα Πανελλαδικά και – επιπλέον 12 σημεία εξυπηρέτησης (ΑΤΜ). Με βάση τις καταθέσεις έχει μερίδιο πάνω από 13% στην Κρήτη και πάνω από 20% στο Ηράκλειο. Τέλος η τράπεζα κατέχει σημαντική θέση στην Κρήτη στη χρηματοδότηση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων. Πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας ο επιχειρηματίας Γιάννης Λεμπιδάκης, βασικός μέτοχος της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης.

Δράσεις . Ο τραπεζίτης λατρεύει να περνάει τις διακοπές του στο νησί της Τζιάς αποφεύγοντας τις κοσμικότητες. Εκτός των άλλων, ο Μιχάλης Σάλλας είναι κι ένας άνθρωπος υψηλής αισθητικής. Ας μην ξεχνάμε πως το project του πνεύμονα εμπορίου και πολιτισμού που σήμερα υπάρχει στην Αθήνα και μας θυμίζει πως αποτελούμε μια πόλη της Ευρώπης, το γνωστό σε όλους City Link υπήρξε δική του πρωτοβουλία, ενώ έχει στηρίξει προσωπικά πολλούς χώρους πολιτισμού αλλά και με το ίδρυμα που η σύζυγος του Σοφία Στάικου επιμελείται παρεμβαίνει υπέρ δράσεων τέχνης και πολιτισμού, όπως η διατήρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς. Και η σύζυγος του όμως έχει το δικό της προσωπικό στίγμα ενώ γνωστό είναι πως πολλές της παρεμβάσεις έχουν βοηθήσει τοπικές κοινωνίες. Στο παρελθόν το όνομα της έχει παίξει στον πολιτικό στίβο αλλά και στην ανάληψη εθνικών πρωτοβουλιών εκτός συνόρων. Χαμηλών τόνων όμως η ίδια, ουδέποτε θέλησε να κεφαλαιοποιήσει την ισχύ που η οικογένεια της έχει, επιλέγοντας να αφιερωθεί στο Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς. Το ζεύγος έχει μια κόρη, την Μυρτώ, η οποία δεν έλκεται από τη γοητεία των τραπεζών και την αδρεναλίνη των deals παρά από την οινοποιία. Μια τέχνη σύνθετη, που απαιτεί αφοσίωση και μεράκι, καθώς η τελευταία διατηρεί την εταιρεία κρασιών Σεμέλη, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

«Ζόρικος» παίκτης της αγοράς

Ο Μιχάλης Σάλλας είναι ένας «ζόρικος» παίκτης γεγονός που αποδεικνύεται από την αντιστασιακή κατά της χούντας δράση του και το γεγονός πως ποτέ δεν έσπασε παρά τις σκληρές και βίαιες ανακρίσεις που υπέστη. Γεννημένος στο Ηράκλειο το 1950, πορεύτηκε με τις αρχές μιας μεσοαστικής, εμπορικής οικογένειας, με δημοκρατικά χαρακτηριστικά σε μια εποχή που η Ελλάδα και ακόμα περισσότερο η ανυπότακτη Κρήτη ήταν διαιρεμένη. Τη ζωή την έζησε στο πεζοδρόμιο της αγοράς, στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, στην συμβουλευτική πολιτική καθώς υπήρξε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εμπορίου και θεωρείται ένας εξ αυτών που τα γαλόνια τους δεν τα πήρανε στα επιτελεία και στις ασκήσεις επί χάρτου αλλά στο πεδίο της «πιάτσας». Με πάρα πολύ καλές σπουδές στα οικονομικά και με διδακτορικό από το περίφημο Πανεπιστήμιο της Xαϊδελβέργης, ο Μιχάλης Σάλλας έδειξε αρχικά πως θα κάνει μια λαμπρή καριέρα ως καθηγητής της Oικονομετρίας στο Πάντειο ή θα αναδειχθεί στην πολιτική. Κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι πως το 1974 σε ηλικία 24 ετών, δέχθηκε προσωπική πρόσκληση μαζί μόνο με άλλα 150 περίπου άτομα από τον Ανδρέα Παπανδρέου να παραστεί στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος, του ΠΑΣΟΚ στην περίφημη εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου. Βλέπετε, ο νεαρός τότε Μιχάλης Σάλλας λόγω των σπουδών του έδινε στο νεαρό ΠΑΣΟΚ μια επίφαση επιστημοσύνης, σοβαρότητας και μέλλοντος. Δαιμόνιος ο ίδιος ξεκίνησε την καριέρα του στη Γερμανία ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής στη Χαϊδελβέργη, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ήταν καθηγητής Οικονομετρίας στο Πάντειο. Αναγκάστηκε να τελειώσει την ακαδημαϊκή του καριέρα το 1997 λόγω φόρτου εργασίας αν και είναι αλήθεια πως ποτέ δεν μπόρεσε να αντέξει το ακαδημαϊκά αποστειρωμένο περιβάλλον. Ήδη από τη δεκαετία του ’80 πάντως είχε αποδεχθεί την πρόσκληση να βοηθήσει την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εμπορίου και κατόπιν να αναλάβει Διοικητής της E.T.B.A., Πρόεδρος της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς και Πρόεδρος της πρώτης Eπιτροπής Eκσυγχρονισμού του Eλληνικού Tραπεζικού Συστήματος, καθώς και μέλος του ΔΣ της Eλληνικής Ένωσης Tραπεζών.

Στα ηνία της Πειραίως ως τη γιγάντωση

Ολοι αναγνωρίζουν στον Μιχάλη Σάλλα μια πολυμέρεια στα ενδιαφέροντα που απλώνεται από την κοινωνία, τη φιλοσοφία έως την πολιτική και τα οικονομικά. Το 1990 ιδρύει την πρώτη εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου, την Ιδιωτική Επενδυτική. Η μετονομασία της σε Πειραιώς Επενδυτική θα ακολουθήσει και κάπου εκεί ξεκινάει το ράλι προς την επιτυχία. Η εταιρεία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο και σύντομα θα αξιοποιήσει το ευρύ δίκτυο ανερχόμενων επιχειρηματιών που την στηρίζει. Είναι η αναδυόμενη «dreamteam» επιχειρηματιών της εποχής που στον Μιχάλη Σάλλα βλέπει τον ιδανικό άνθρωπο για να κάνει τη διαφορά και να ιδρύσει έναν πρωτότυπο ως προς τη σύλληψη και λειτουργία του τραπεζικό όμιλο. Είναι οι Πάνος Μπήτρος, Σολωμών Καπέτας, ο Νικόλαος Ρεμαντάς, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Βασίλης Φουρλής, η οικογένεια Βασιλάκη κ.ά.

Το παραπάνω σχήμα με ηγέτη τον καθηγητή Μιχάλη Σάλλα και δεξί του χέρι τον Ι. Γεωργάνα, ένα χρόνο μετά πιάνει από τα μαλλιά την ευκαιρία αποκρατικοποίησης της θυγατρικής Τράπεζας Πειραιώς που η κρατική Εμπορική Τράπεζα είχε παίρνοντας την τράπεζα μέσα από την αγκαλιά κυριολεκτικά ομάδας εφοπλιστών. Με τη δύναμη αυτών των νέων τότε επιχειρηματιών που αποτελούσαν και τη ραχοκοκαλιά του νέου σχήματος, η Πειραιώς ήλθε όχι απλά για να μείνει αλλά και για να πρωταγωνιστήσει. Κι αυτό διότι τα νέα τζάκια που επιδίωκαν τη δημιουργία μιας καινούργιας και πιο δυτικοευρωπαϊκής ελληνικής αγοράς, με την τράπεζα αυτή βρήκαν τον τρόπο να κυνηγήσουν ένα καλύτερο τραπεζικό μέλλον. Ένα ράλι συγχωνεύσεων κι εξαγορών όπως της παραπαίουσας Tράπεζας Mακεδονίας-Θράκης, καθώς και η συμφωνία, με την Tράπεζα Xίου για την εξαγορά της οδήγησαν τον νέο τραπεζικό οργανισμό στα ύψη και τον Μιχάλη Σάλλα ως εμπνευστή αυτής της προσπάθειας στην δίκαιη κατάκτηση του τίτλου του «μετρ των συγχωνεύσεων». Ανεπηρέαστος ο ίδιος συνέχισε τη δουλειά του, πολλές φορές συγκρούστηκε με τον ανταγωνισμό όπως στην περίπτωση της Ιονικής Τράπεζας ή της Τράπεζας Εργασίας όμως ακόμα κι αυτό που τότε φαινόταν σαν υποχώρηση του γνωστού τραπεζίτη στο τέλος κατέληγε σε έμμεση νίκη. Εξάλλου γνωστό ήταν πως με παρελκυστικές πολιτικές έμπλεκε τον ανταγωνισμό σε μάχες τακτικής, τον εγκλώβιζε και συνήθως αυτό κόστιζε πολύ σε δυνάμεις και – κυρίως – σε χρήμα. Η μητέρα όλων των μαχών πάντως για τον ίδιο υπήρξε αυτή με τον Ανδρέα Βγενόπουλο λίγο πριν το 2008. Η Πειραιώς πιο δυνατή από ποτέ υποτίμησε τον κίνδυνο της Marfin και λίγο έλειψε να εξαγοραστεί με τρόπο επιθετικό από τον τελευταίο. Μαεστρικά και με μεγάλο όμως άγχος ο Μιχάλης Σάλλας τελικά κέρδισε και αυτή τη μάχη, διατηρώντας όχι μόνο την τράπεζα του αλλά και τον τίτλο του «ανίκητου» τραπεζίτη.

Πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλες τις χώρες με πολύ παρασκήνιο και πλούσιες προσφορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ