Παράταση μέχρι τον Απρίλιο τα δικαιολογητικά για ένταξη στον νόμο Κατσέλη

Παράταση μέχρι τον Απρίλιο τα δικαιολογητικά για ένταξη στον νόμο Κατσέλη
Μέχρι τον Απρίλιο θα μπορούν οι δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη το 2015 να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χορηγούν οι τράπεζες για την τεκμηρίωση της κάθε αίτησης, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1.

Πάνω από 25.000δανειολήπτεςυπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη στο νόμο Κατσέλη μέσαστο τρίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου αύμφωνα με τονκ. Παπαδεράκης.

«Υπάρχει θέμα με την τήρηση από τις τράπεζες της προθεσμίας του δεκαημέρου για την έκδοση των σχετικών δικαιολογητικών», ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης και σημείωσε ότι αναζητείται ένα τρόπος καλής συνεργασίας με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Αναζητούμε το πλαίσιο του ... συνεργάσιμου τραπεζίτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφερόμενος στις προσπάθειες της γενικής γραμματείας Εμπορίου να διαμορφώσει όρους καλής συνεργασίας των δανειοληπτών με τις τράπεζες. Ουσιαστικά, όπως εξήγησε, η προσπάθεια αυτή αφορά την καλύτερη επικοινωνία των κρατικών αρχών με τις τράπεζες και την τήρηση από τα πιστωτικά ιδρύματα του κανονιστικού πλαισίου που αφορά ένα ευρύ φάσμα εργασιών (χρεωστικές κάρτες, χρεώσεις, έκδοση δικαιολογητικών κτλ).

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαδεράκη, εκκρεμούν περίπου 300 υποθέσεις για επιβολή προστίμων στα πιστωτικά ιδρύματα για καθυστερήσεις στις διαδικασίες για την έκδοση δικαιολογητικών, ενώ «έχουν επιβληθεί πρόστιμα περίπου 300.000 ευρώ για 37 υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει». Ανέφερε τέλος ότι το υπουργείο μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα «και για καθ´ υποτροπή συμπεριφορά, όπως λέει ο νόμος».

«Δώσαμε μια παράταση πάνω από 45 μέρες. Θα φτάσει το χρονικό περιθώριο. Η νέα προθεσμία απαντά σε αυτό που λένε οι τράπεζες, ότι δηλαδή έχουν αντικειμενική δυσκολία να ανταποκριθούν στα αιτήματα», κατέληξε.

Αξιολόγηση