Eurobank: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 2,122 δισ. ευρώ

Eurobank: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 2,122 δισ. ευρώ
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας αποκάλυψε ότι η Eurobank θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,122 δισ.

Η διοίκηση της τράπεζας προτείνει reverse split σε αναλογία 1 νέα για κάθε 100 παλιές.Σύμφωνα με τον επικεφαλής, στόχος της διοίκησης είναι η τράπεζα να παραμείνει ιδιωτική, μειώνοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ και αποφεύγοντας την έκδοση CoCos.

"Έχουμε διασφαλίσει τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων στην επικείμενη ΑΜΚ. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινώσουμε ομάδα βασικών επενδυτών (cornerstone)", δήλωσε ο κ. Καραβίας.

Και πρόσθεσε: "Είμαστε ευγνώμονες προς τους μετόχους μας, αναγνωρίζουμε ότι έχουν σημειώσει απώλειες στην επένδυσή τους και υπόκεινται σε dilution, δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε αξία για αυτούς".

Ο κ. Καραβίας διευκρίνισε πως οι προνομιούχες μετοχές του δημοσίου που διατηρεί η τράπεζα θα παραμείνουν ως έχουν: μετατρέπονται οι μετοχές μόνο εφόσον η τράπεζα λάβει κρατική βοήθεια.

"Εάν υπερβούμε μέσω της άντλησης κεφαλαίων από ιδιώτες το επίπεδο επάρκειας που απαιτείται με βάση το δυσμενές σενάριο του stress test, που είναι και ο στόχος, δεν θα υπάρξει μετατροπή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου που διατηρεί η τράπεζα. Θα μπορέσουμε να τις αποπληρώσουμε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 όχι μόνο μέσω του κεφαλαιακού πλεονάσματος στο οποίο στοχεύουμε μέσω της ΑΜΚ, αλλά και με άλλους τρόπους όπως η έκδοση επιπλέον ομολόγων Tier I ή μέσω του κεφαλαιακού κέρδους, περίπου 300 εκατ. ευρώ, που δεν έχουμε εγγράψει απο ομόλογα του EFSF και για τα οποία έχουμε υποβάλει σχετικό αίτημα στον ESM", είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ