Πρόσω ολοταχώς για ανακεφαλαιοποιήση τραπεζών και άρση των capital controls

Πρόσω ολοταχώς για ανακεφαλαιοποιήση τραπεζών και άρση των capital controls
Το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών αναμένεται να καθοριστεί στις προσεχείς ημέρες, μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης τους, με τον στόχο οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν να έχουν καλυφθεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στην Βουλή το σχεδίου νόμου που θα καθορίζει τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης. Το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση επεξεργάζονται σε συνεργασία το ΤΧΣ, το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος, οι Θεσμοί και ο ενδιαφερόμενες τράπεζες.

Οι ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το ποσό της νέας ανακεφαλαιοποίησης θα γίνουν στο τέλος του μήνα ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών θα ενημερωθούν για τα τελικά νούμερα λίγες μέρες νωρίτερα, έχοντας υπογράψει αυστηρές ρήτρες εμπιστευτικότητας. Χθες, πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε προαιρετική δημόσια προσφορά στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης όσο και ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, στο πλαίσιο των διαδικασιών της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ σε ανάλογες κινήσεις θα προβούν και άλλες συστημικές τράπεζες.

Στόχος των τραπεζών είναι να ολοκληρωθεί εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ώστε από το ερχόμενο έτους, όπως έχουν κατ επανάληψη τονίσει οι διοικήσεις τους, να επικεντρωθούν στο βασικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυρών και επιχειρήσεων, που έχει περιοριστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες σχεδιάζουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πέρα των μορφής των κλασικών δανείων που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα με στόχο στην ενίσχυση ιδιαίτερα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και έχει πληγεί καίρια από την οικονομική κρίση.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης επιτελικά τραπεζικά στελέχη με δηλώσεις τους εκτιμούν ότι τίθενται οι βάσεις για την άρση των capital controls με την επόμενη μεγάλη πρόκληση να είναι η προσέλκυση των καταθέσεων που βρίσκονται εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, είτε σε θυρίδες, είτε στα σεντούκια, είτε σε τράπεζες του εξωτερικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ