«Φιλικότερη» η αποπληρωμή των πιστωτικών καρτών

«Φιλικότερη» η αποπληρωμή των πιστωτικών καρτών
Αφού φρόντισαν να ανεβάσουν τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών στα ύψη, οι τράπεζες τείνουν τώρα χείρα…φιλίας στους καταναλωτές. Αλλάζουν τον τρόπο υπολογισμού της ελάχιστης καταβολής με αποτέλεσμα οι κάτοχοι του πλαστικού χρήματος να πληρώνουν λιγότερα.



Ήδη, οι περισσότερες τράπεζες έχουν αποστείλει στους πελάτες τους ειδοποιητήρια με τα οποία τους ενημερώνουν για τον νέο τρόπο υπολογισμού της ελάχιστης καταβολής. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που εστάλη στους πελάτες της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της Εθνικής. Αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες συνθήκες της αγοράς και με γνώμονα τη διευκόλυνσή σας στη διευθέτηση των οφειλών σας, αναπροσαρμόστηκε ο τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης καταβολής των πιστωτικών καρτών της Τράπεζας. Ειδικότερα, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή, θα προκύπτει ως:

  • Ποσοστό 2% επί του αθροίσματος του οφειλόμενου ενήμερου κεφαλαίου και των τόκων πλέον τυχόν έξοδα αντί για
  • Ποσοστό 2% επί του ενήμερου κεφαλαίου πλέον τόκων και τυχόν εξόδων όπως ισχύει σήμερα.

Η τεχνική ορολογία της τράπεζας δεν γίνεται εύκολα κατανοητή. Η διευκόλυνση που μπορεί να γίνει στους δανειολήπτες προκύπτει από το ακόλουθο παράδειγμα: Το υπόλοιπο του δανειολήπτη στην πιστωτική του κάρτα, διαμορφώνεται στα 1000 ευρώ. Με το ισχύον σύστημα, ο δανειολήπτης πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 34 ευρώ (ποσό ελάχιστης καταβολής) προκειμένου να μην υπάρξει ενοχλητικό τηλεφώνημα από την εισπρακτική εταιρεία. Φυσικά, είναι στη διακριτική ευχέρεια του δανειολήπτη να καταβάλλει και λιγότερα προκειμένου να περιορίσει το χρέος του. Σε κάθε περίπτωση, τα 34 ευρώ είναι το ελάχιστο ποσό που πρέπει να δοθεί. Μετά την αλλαγή, (θα γίνει από την 1η Ιουλίου στις περισσότερες τράπεζες) η ελάχιστη καταβολή θα περιοριστεί στα 20,28 ευρώ.
Υπάρχει βέβαια και ένα μεγάλο αλλά…
Αν πληρώνουμε κάθε μήνα μόνο την ελάχιστη καταβολή, πότε θα εξοφλήσουμε την πιστωτική μας κάρτα και πόσα θα χρειαστεί να καταβάλουμε σε τόκους;
Συνεχίζουμε στο ίδιο παράδειγμα. Ο δανειολήπτης, -ο οποίος χρωστάει 1000 ευρώ στην κάρτα του- αποφασίζει ότι από τον Μάιο του 2011 θα πληρώνει κάθε μήνα το ποσό των 20 ευρώ. Πότε θα εξοφλήσει; Τον Σεπτέμβριο του 2019. Μέχρι τότε, θα έχει καταβάλει 2020 ευρώ, 1000 ευρώ για την εξόφληση της κάρτας και άλλα 1000 σε τόκους.
Τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που ο δανειολήπτης, αντί για 20 ευρώ, θα αποφάσιζε να δίνει 34 ευρώ; Σε αυτή την περίπτωση, θα αποπλήρωνε το υπόλοπο της πιστωτικής κάρτας σε 40 μήνες δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014. Αντί για 1020 ευρώ σε τόκους, θα πλήρωνε μόλις 360, δηλαδή το ένα τρίτο.
Αναμφίβολα, το να μειωθεί η ελάχιστη καταβολή αποτελεί διευκόλυνση.
Όμως, η διευκόλυνση κοστίζει και ο ακόλουθος πίνακας που συνοψίζει τα όσα προαναφέρθηκαν αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Τι αλλάζει με την ελάχιστη καταβολή των πιστωτικών καρτών
Για οφειλή 1000 ευρώ
Ισχύον σύστημα:34,00 ευρώ
Νέο σύστημα:20,28 ευρώ
Διαφορά:13,72 ευρώ
Πότε θα εξοφλήσω;
Για οφειλή 1000 ευρώ με μηνιαία καταβολή 20 ευρώ
Μηνιαία καταβολή:20 ευρώ
Επιτόκιο18,50%
Οριστική αποπληρωμή:Σεπτέμβριος 2019
Σύνολο τόκων1020 ευρώ
Πότε θα εξοφλήσω;
Για οφειλή 1000 ευρώ με μηνιαία καταβολή 34 ευρώ
Μηνιαία καταβολή:34 ευρώ
Επιτόκιο18,50%
Οριστική αποπληρωμή:Σεπτέμβριος 2014
Σύνολο τόκων360 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ