Πως θα κερδίσετε περισσότερα εν μέσω capital controls

Πως θα κερδίσετε περισσότερα εν μέσω capital controls
Πως μπορείτε να βγείτε κερδισμένοι μέσα από τα capital controls; 

Μέσα από την αύξηση των τόκων από τις«εγκλωβισμένες» λόγω των capital controls καταθέσεις σας.Η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων συνοδεύτηκε από σημαντικές μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων, τόσο στους λογαριασμούς προθεσμίας, όσο και στα προϊόντα πρώτης ζήτησης.

Στις προθεσμιακές καταθέσεις η οροφή στα επιτόκια έχει πλέον διαμορφωθεί στο 1,3% από 1,8% περίπου πριν την εξαγγελία του δημοψηφίσματος στα τέλη Ιουνίου, ενώ περικοπές καταγράφηκαν και σε Ταμιευτήριο – τρεχούμενους λογαριασμούς.

Τρεις κινήσεις

Πλέον οι μέσες αποδόσεις κινούνται σε ιστορικά χαμηλά μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ.

Παρ΄ όλα αυτά οι καταθέτες μπορούν με μερικές έξυπνες κινήσεις να αυξήσουν τους τόκους που κερδίζουν.

Συγκεκριμένα:

1) Προθεσμιακές Καταθέσεις

Όπως προαναφέρθηκε, το μέγιστο επιτόκιο στους λογαριασμούς προθεσμίας που θα ανοίξουν από εδώ και στο εξής έχει πέσει στο 1,30%, ενώ για μικρότερα ποσά η ετησιοποιημένη απόδοση ξεκινά από το 0,75%.

Από τη στιγμή που η μέγιστη δυνατή ανάληψη ανά μήνα δεν ξεπερνά τα 1.680 ευρώ (4 εβδομάδες x 420 ευρώ), οι καταθέτες που έχουν χρήματα σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης δεν έχουν και πολλές επιλογές.

Θα μπορούσαν να μεταφέρουν το σύνολο ή μέρος των αποταμιεύσεών τους σε λογαριασμούς προθεσμίας, διάρκειας 1 μήνα, ώστε να κερδίσουν τόκους για αυτήν την περίοδο για τα χρήματα που ούτως ή αλλιώς θα παραμείνουν λόγω των capital controls στην τράπεζα.

Σημειώνεται ότι το άνοιγμα προθεσμιακής κατάθεσης είναι δυνατόν υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι της είναι τα ίδια πρόσωπα με τους δικαιούχους του τροφοδότη λογαριασμού.

2) Λογαριασμοί μισθοδοσίας - σύνταξης

Ένας άλλος τρόπος είναι να εκμεταλλευτείτε τους λογαριασμούς μισθοδοσίας / σύνταξης, οι οποίοι κατά κανόνα προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με τα λοιπά καταθετικά προγράμματα.

Ο καταθέτης θα πρέπει να υπολογίσει σε ποιο ύψος υπολοίπου μεγιστοποιείται η απόδοσή του και να επιδιώξει να το διατηρήσει για όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα ώστε να κερδίσει περισσότερους τόκους.

Θα μπορούσε για παράδειγμα ο λογαριασμός μισθοδοσίας να λειτουργήσει σαν αποταμιευτικός και οι καθημερινές συναλλαγές να γίνονται από άλλο πρόγραμμα ανοιχτής ζήτησης.

Προσοχή χρειάζεται στο είδος του επιτοκίου (κλιμακωτό ή κλιμακούμενο), το οποίο είναι καθοριστικό για τον τρόπο υπολογισμού των τόκων.

Σημειώνεται ότι οι λογαριασμοί μισθοδοσίας στην πλειονότητά τους προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια για μικρότερα ποσά.

3) Προνομιακοί λογαριασμοί

Από τη στιγμή που έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων, με βάση την τελευταία απόφαση του Eurogroup, οι αποταμιευτές μπορούν να κατανείμουν τα χρήματά τους όπως θέλουν μεταξύ των τραπεζών χωρίς να ανησυχούν.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αναζητήσουν όλους τους ενεργούς καταθετικούς λογαριασμούς τους και με βάση τις κλίμακες επιτοκίων τους να τοποθετήσουν τις αποταμιεύσεις τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιείται η απόδοσή τους.

Ξεχασμένοι λογαριασμοί μπορεί να έχουν υψηλότερα επιτόκια από αυτούς που χρησιμοποιεί σήμερα κάποιος. Θα μπορούσε λοιπόν να μεταφέρει σε αυτούς χρήματα.

πηγή:moneyonline.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ