Τι θα ισχύει από αύριο για τα ATMs των τραπεζών – Τι μας περιμένει από Δευτέρα

Τι θα ισχύει από αύριο για τα ATMs των τραπεζών – Τι μας περιμένει από Δευτέρα
Και σήμερα, τίποτα δεν είναι διαφορετικό στα ATMs σε σχέση με χθες. Ισχύει το όριο των 60 ευρώ (50 ευρώ στην πράξη) ενώ οι συνταξιούχοι μπορούν να πάρουν τα 120 ευρώ μόνο αν δεν τα σήκωσαν την προηγούμενη εβδομάδα. Τι θα ισχύσει όμως από αύριο; Και τι μας περιμένει την Κυριακή;

Το «αύριο» είναι πιο ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή. Εντός της ημέρας, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα προκειμένου να «κλειδώσει» το περιεχόμενο της Νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Δύο πράγματα είναι ξεκάθαρα αυτή τη στιγμή:

1. Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα «ένεση» ρευστότητας από την ΕΚΤ μέχρι την Κυριακή

2. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μας τραβήξει το χαλί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής που σημαίνει ότι ο ELA θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.

Με αυτά τα δεδομένα, το πιο πιθανό σενάριο για αύριο, την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο είναι το εξής: Οι συνταξιούχοι δεν αναμένεται να ανανεώσουν το δικαίωμα ανάληψης των 120 ευρώ. Δεδομένου ότι οι συνταξιούχοι χωρίς κάρτα, ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο, κάτι τέτοιο θα αφαιρούσε ρευστότητα άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το σύστημα και τέτοια χρήματα στο σύστημα δεν υπάρχουν.

Όσον αφορά στα ATMs το να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες το όριο των 60 ευρώ, πιθανότητα δεν υπάρχει. Αντιθέτως, είναι πιθανή η μείωση. Αυτό θα αποφασιστεί εντός της ημέρας αφού ληφθούν υπόψη και τα δεδομένα από τις σημερινές αναλήψεις μέσω των ATMs. Ναι, μεν συνεχίζονται οι εκροές από τα ATMς αλλά από την άλλη υπάρχει και εισροή ρευστού από supermarket και επιχειρήσεις που θέλουν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους μέσω του τραπεζικού συστήματος. Η τελική απόφαση θα ληφθεί με κριτήριο το να φτάσουν τα χρήματα μέχρι και την Κυριακή.

Τι μας ξημερώνει

Το θα ισχύσει από Δευτέρα, θα εξαρτηθεί προφανώς από το αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι. Στο ενδεχόμενο συμφωνίας, οι εξελίξεις είναι περισσότερο προβλέψιμες. Η ΕΚΤ θα ξανανοίξει τον ELA. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στα επίπεδα που ίσχυαν πριν τα capital controls. Οι περιορισμοί στις αναλήψεις, πιθανότατα θα διατηρηθούν για πολλούς μήνες. Δεν αποκλείεται βέβαια, με το που θα αρχίσουν να εισρέουν 2-3 δισεκατομμύρια ευρώ στο σύστημα, να αποφασιστεί αύξηση του ορίου των 60 ευρώ έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές.

Στο ενδεχόμενο μην ύπαρξης συμφωνίας, θα βρεθούμε σε αχαρτογράφητα νερά. Θεωρείται δεδομένο ότι τα ATMs θα σταματήσουν να βγάζουν χρήματα μέχρι να ληφθούν αποφάσεις. Πιθανότερη απόφαση, θα είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών και η αλλαγή νομίσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ