Πόσο "κούρεμα" των διαθεσίμων τους αντέχουν οι τράπεζες

Πόσο "κούρεμα" των διαθεσίμων τους αντέχουν οι τράπεζες
Η ….πολιορκία της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται μέσω των τραπεζών, με την ΕΚΤ να πιέζει και να στέλνει το δικό της μήνυμα για άμεση επίτευξη συμφωνίας.


Χθες, έδωσε μόλις 200 εκατ ευρώ, επιπλέον ρευστότητα, ανεβάζοντας το όριο του ELA στα 80,2δις ευρώ, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που έκαναν λόγο 1,1δις ευρώ.

Το καλό νέο ήταν ότι δεν αύξησε το «κούρεμα» επί των ενεχύρων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες ως εγγυήσεις για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Οι πιέσεις όμως που ασκήθηκαν, για άλλη μια φορά από το μπλοκ των «σκληροπυρηνικών» και του επικεφαλής της Bundesbank Γιενς Βάιτμαν, ήταν μεγάλες για να αλλάξει η τακτική της ΕΚΤ, δηλαδή να ανακοινώσει «κούρεμα» στα ομόλογα, κάτι που θα προκαλούσε «ασφυξία» στις τράπεζες, καθώς θα έπρεπε να δίνουν περισσότερα ενέχυρα για την ίδια ρευστότητα.

Η απόφαση για περαιτέρω «κούρεμα» αναβλήθηκε εκ νέου, καθώς η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα «μπλοκάρει» την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο ασκεί πίεση καθώς η ρευστότητα δίνεται με το σταγονόμετρο. Διότι τα 200 εκατ. ευρώ ELA, είναι το μήνυμα της ότι στόχος της ΕΚΤ είναι η στήριξη των τραπεζών και όχι η έμμεση χρηματοδότηση του Δημοσίου μέσω της άντλησης ρευστότητας από καταθέσεις φορέων

Να σημειωθεί ότι σήμερα το μέσο haircut για τον δανεισμό από τον ELA ανέρχεται σε περίπου 35% (για τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου η μέση απομείωση αξίας αγγίζει το 25% και για τα υπόλοιπα ενέχυρα όπως δάνεια, κρατικά ομόλογα, έντοκα κ.α. κυμαίνεται περίπου στο 45%).

Οι Έλληνες τραπεζίτες, άκουσαν χθες με ανακούφιση ότι αναβλήθηκε η απόφαση του «κουρέματος». Οι ίδιοι είχαν προετοιμαστεί για αύξηση του haircut εκτιμώντας ότι αυτό θα ήταν της τάξης του 5% με 10%, το οποίο θεωρείται διαχειρίσιμο και δεν θέτει σε κίνδυνο μέχρι τον Ιούνιο τη σταθερότητα του συστήματος

Το «μαξιλάρι» ασφαλείας είναι τα περίπου 25 δισ. ευρώ ενέχυρα τα οποία είναι κατατεθειμένα στην ΤτΕ αλλά ακόμη δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές σε περίπτωση αύξησης του haircut από το 35% στο 45% θα καλύψουν τη διαφορά με τα ενέχυρα που βρίσκονται αχρησιμοποίητα στην ΤτΕ και θα τους μείνουν ενέχυρα με τα οποία μπορούν να δανειστούν πρόσθετη ρευστότητα της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Εκτιμούν μάλιστα ότι σε αντιστάθμισμα, η ΕΚΤ θα διευρύνει τα επιλέξιμα assets που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως collateral.

Τέλος σημειώνουμε ότι το όριο του ELA, φθάνει στα 80,2 δισ. ευρώ από 80 δισ. την προηγούμενη εβδομάδα και το διαθέσιμο μαξιλάρι στα 3δις ευρώ. Αρμόδιες πηγές σχολίαζαν ότι ο λόγος της μικρής αύξησης είναι η σταθεροποίηση των εκροών καταθέσεων σε πολύ χαμηλό επίπεδο, καθώς είναι πολύ μικρές οι αναλήψεις από ιδιώτες, ενώ σταμάτησαν και οι μεταφορές των διαθεσίμων οργανισμών και ταμείων από τις τράπεζες προς την ΤτΕ.


ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ