Τους «επαγγελματίες κακοπληρωτές» ψάχνουν οι τράπεζες – Τα σχέδια για τον εντοπισμό τους

Τους «επαγγελματίες κακοπληρωτές» ψάχνουν οι τράπεζες – Τα σχέδια για τον εντοπισμό τους
Δραματική ήταν η αύξηση των κόκκινων δανείων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έρχονται στο φως μέσω των ισολογισμών των τραπεζών. Οι τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και ετοιμάζουν «πακέτα» ρυθμίσεων για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μεγάλο ζήτημα προκύπτει με τους «επαγγελματίες κακοπληρωτές» οι οποίοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 17% των κατόχων κόκκινων δανείων.

Της Έφης Καραγεώργου

Τα 90δις ευρώ προσεγγίζουν τα «κόκκινα» δάνεια –με τις συνολικές χορηγήσεις στα 210δις ευρώ- και οι τραπεζίτες τα χαρακτηρίζουν πλέον «βουνό», που όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κινούνται σε στα επίπεδα των 90 δισ ευρώ, το πρώτο πεντάμηνο 2015. Οι επισφάλειες που το 2009 ήταν στο 7,7% των δανείων σήμερα έχουν ξεπεράσει το 40% των συνολικών χορηγήσεων.
Οπότε οι τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις, που προβλέπουν «πάγωμα» μέρους του δανείου για διάστημα που μπορεί να ξεπεράσει και τα 10 χρόνια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προχωρούν και σε διαγραφή μέρους της οφειλής. Το σήμα κινδύνου έχει κτυπήσει και οι ισολογισμοί θα πρέπει να «καθαριστούν» άμεσα.

«Οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τις προβλέψεις τους για να κάνουν διαγραφές δανείων, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών (strategic defaulters)», δήλωσε χθες από το βήμα του συνεδρίου Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Άνθιμος Θωμόπουλος. Να σημειωθεί ότι οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» αποτελούν σήμερα το 17% του συνόλου των οφειλετών.

Το πρώτο δίμηνο του 2015 σημειώθηκε έκρηξη στις καθυστερήσεις. Το έδειξαν και τα χθεσινά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Eurobank.
Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του έτους τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών της τράπεζας αυξήθηκαν σε 391εκατ ευρώ από 239 εκατ ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, με τη μεγαλύτερη ζημιά να σημειώνεται ακριβώς το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2015. Συνολικά τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αποτελούν πλέον το 34% των συνολικών δανείων της τράπεζας και καλύπτονται από προβλέψεις σε ποσοστό 55,6% (303 εκατ. ευρώ οι προβλέψεις για επισφάλειες το α΄ τρίμηνο).

Στόχος λοιπόν των τραπεζών είναι μέσα στο έτος να «αποκαταστήσουν» ένα μεγάλο μέρος των «κόκκινων» δανείων και να το επαναφέρουν σε ορθή πορεία και ει δυνατόν να απελευθερώσουν εποπτικά κεφάλαια, ώστε να φαίνονται ισχυρότεροι οι ισολογισμοί τους. Διότι την επόμενη χρονιά οι τράπεζες θα έχουν να αντιμετωπίσουν νέα και αυστηρότερα stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε θέλουν τα στοιχεία του ενεργητικού τους να είναι όσο πιο υγιή γίνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι οι τράπεζες προχώρησαν σε διαγραφές «κόκκινων» δανείων αξίας 2,5 δισ. ευρώ από τα βιβλία τους, μεγάλη μερίδα των οποίων όμως, παραμένουν απαιτητά.

Με δεδομένη την κατάσταση η δημιουργία της bad bank, που θα αναλάβει για διαχειριστεί συνολικά τις επισφάλειες συζητείται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι αναζητούν λύση, που θα πάρει το «πράσινο» φως από την DGCom.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες και η Τράπεζα της Ελλάδος, εξετάζει τη δημιουργία ενός τέτοιου φορέα, καθώς η bad bank θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης της οικονομίας. Η ΤτΕ επιθυμεί η υλοποίηση βέβαια ενός τέτοιου εγχειρήματος να χρηματοδοτηθεί ιδανικά από πηγές εκτός των τραπεζικών ισολογισμών και του κρατικού προϋπολογισμού και με γνώμονα την αποφυγή δημιουργίας νέων κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ