Έκαναν «φτερά» 35 δισ. ευρώ από τις τράπεζες μέσα σε ένα εξάμηνο

Έκαναν «φτερά» 35 δισ. ευρώ από τις τράπεζες μέσα σε ένα εξάμηνο
Στα 35 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους έξι μήνες, με τα επιμέρους νούμερα να επιβεβαιώνουν τη δραματική ασφυξία που επικρατεί στην οικονομία της χώρας.

Η συνολική μείωση καταθέσεων, που τηρούν στις τράπεζες οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα φθάνει τα 35 δισ. ευρώ.

Ο κύριος όγκος, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», χάθηκε από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μάλιστα τους δύο τελευταίους μήνες τη σκυτάλη πήραν και οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Μάρτιο αποσύρθηκαν συνολικά 3,7 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο οι εκροές εκτινάχθηκαν στα 5 δισ. ευρώ. Μάλιστα η γενίκευση της ανησυχίας τον Απρίλιο λόγω μη επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους, οδήγησε σε νέα εκροή καταθέσεων και παράλληλη αύξηση του χρήματος που κυκλοφορεί σε φυσική μορφή, η οποία έφτασε σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις τράπεζες τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η μείωση των καταθέσεων από τα νοικοκυριά μέσω ανάληψης μετρητών αυξάνει το χρήμα που κυκλοφορεί σε φυσική μορφή, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Πρόκειται για χρήμα που κυκλοφορεί τις τσέπες των Ελλήνων ή τοποθετείται σε θυρίδες και σε σημεία προς φύλαξη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Μάρτιο του 2015, το χρήμα που κυκλοφορούσε στην αγορά εκτοξεύθηκε στα 41 δισ. ευρώ από 30,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2014, καταγράφοντας αύξηση κατά 10,9 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, οι Έλληνες είναι μεταξύ των Ευρωπαίων που αν και φτωχότεροι, έχουν τα περισσότερα μετρητά στην τσέπη τους σε σχέση με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρωζώνης.

Καθώς όλοι έσπευσαν να αντλήσουν ένα μέρος από τα μετρητά που είχαν στις τράπεζες, η μείωση σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά έφτασε τα 18,1 δισ. ευρώ από τα τέλη Νοεμβρίου έως και τον Μάρτιο, οδηγώντας τις αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών στα 117,9 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το ύψος του φυσικού χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες είναι 6% - 8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ