Deutsche Bank: «Ώρα να ληφθούν αποφάσεις»

Deutsche Bank: «Ώρα να ληφθούν αποφάσεις»
Σε χθεσινή ανάλυσή της με τίτλο: «Ώρα να ληφθούν αποφάσεις», η Deutsche Bank κάνει εκτενή αναφορά για την οικονομία της Ελλάδας και τις διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές επισημαίνοντας ότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, της Γερμανίδας Καγκελαρίου, του Γάλλου προέδρου και του προέδρου της ΕΚΤ, Ντράγκι.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, η μίνι σύνοδος κορυφής σηματοδότησε την ανανέωση της δέσμευσης στις διαπραγματεύσεις για την χρηματοδότηση της Ελλάδας, με την λίστα μεταρρυθμίσεων να κατατίθεται από την ελληνική πλευρά για να «ξεκλειδώσει» τις εκταμιεύσεις.

Ωστόσο, αναφέρει η γερμανική τράπεζα, η πρόοδος παραμένει εξαιρετικά αργή. Πρώτον, οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες διότι η λίστα μεταρρυθμίσεων δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως μια στενή δέσμη προτάσεων αλλά ως ένα περίγραμμα μιας πλήρους συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.

Δεύτερον τις συνομιλίες συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν διαδικαστικά ζητήματα, με δημοσιεύματα ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών στην Αθήνα έχουν δυσκολίες να οργανώσουν συναντήσεις με τα υπουργεία και να έχουν πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία.

Για την ώρα οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει λόγω της αργίας για το Πάσχα των Καθολικών. Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών διεξήχθη προσφάτως με την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει δεύτερο προσχέδιο προτάσεων και τη διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης του EWG.

«Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει ευρύ, και επικεντρώνεται σε τρία ζητήματα. Πρώτον η κυβέρνηση προτείνει την εκ νέου ρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και άλλες ανατροπές σε προσφάτως εφαρμοσθείσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Δεύτερον οι στόχοι για τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν υποβαθμιστεί, ενώ το πιο σημαντικό σημείο τριβής είναι η απορρύθμιση της ενεργειακής αγοράς που περιλαμβάνει και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», αναφέρει η Deutsche Bank.

Τρίτον και μακράν το πιο σημαντικό, δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους και το έλλειμμα για φέτος. Η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο για το 2015 ελαφρώς υψηλότερο του 1%, με τους θεσμούς να φέρεται να προβλέπουν έλλειμμα λόγω της απότομης επιδείνωσης των αναπτυξιακών προοπτικών.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει δραματικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πρώτον, η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα για όλα τα θέματα που αναδείχθηκαν παραπάνω.

Παραμένει ασαφές εάν είναι επαρκές ένα λεπτομερές περίγραμμα μιας συμφωνίας ή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «αλλά θα εκλάβουμε αυτά τα δύο ως ισοδύναμα από άποψη περιεχομένου». Δεύτερον, αυτή η συμφωνία θα χρειαστεί να εγκριθεί από το Eurogroup. Τρίτον, ένα μέρος των μεταρρυθμίσεων ή δημοσιονομικών μέτρων που θα καθοριστούν από το Eurogroup, θα πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική βουλή προτού εκταμιευθεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση.

Συνοψίζοντας, ο χρόνος τελειώνει και χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις. «Οι προσδοκίες μας για την τελική έκβαση της ελληνικής κρίσης, παραμένουν οι ίδιες με εκείνες που παρουσιάστηκαν σε ανάλυσή μας πριν μερικές εβδομάδες. Δίνουμε ίδια περίπου πιθανότητα για μια συμφωνία που πιθανώς θα απαιτούσε μια αλλαγή στον κοινοβουλευτικό συνασπισμό για να περάσει, για ένα δημοψήφισμα σε σχέση με τη συμφωνία που απρόθυμα θα υποστηρίζεται από την κυβέρνηση αλλά που τελικά θα υποστηριχτεί από τα περισσότερα πολιτικά κόμμα, ή για μια κατάρρευση των συνομιλιών λόγω έλλειψης προόδου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ