Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ - Στο τραπέζι έκτακτη λύση για το ελληνικό πρόβλημα ρευστότητας

Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ - Στο τραπέζι έκτακτη λύση για το ελληνικό πρόβλημα ρευστότητας
Αλλαγή πλεύσης από την ΕΚΤ για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.  
Της Έφης Καραγεώργου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα αυξήσει το πλαφόν στιςεκδόσεις εντόκων γραμματίων του δημοσίου στα 23 με 24 δις ευρώ από το όριο των 15δις ευρώ που είναι σήμερα.
Την Πέμπτη 12 Μαρτίου, θα συνεδριάσει εκ νέουτο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες αναμένεται να προχωρήσει σε τρεις κινήσεις που δώσουν μεγάλη «ανάσα» στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες.
·Θα αυξήσει τηνγραμμή ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA).
·Θα διευρύνει το όριο για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων στα 23 με 24δις ευρώ, από τα 15δις ευρώ που είναι σήμερα.
·Θα επιτρέψει στις συστημικές τράπεζες να συμμετέχουν στις δημοπρασίες εντόκων, κάτι που τους απαγόρευε μέχρι τώρα.
Οι Έλληνες τραπεζίτες, εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα βάλει τέλος στο «μαρτύριο της σταγόνας» αφού η ρευστότητα του δημοσίου βρίσκεται σε οριακό σημείο, ενώ οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων.
Μάλισταυψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Ελλάδος σημειώνει ότιη νέα επανεξέταση τουELAείχε συμφωνηθεί την περασμένη Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Λευκωσία, και δεν είναι «έκτακτη». Μάλιστα όπως λέει,η ΕΚΤ θα «χαλαρώσει» τη θηλιά οικονομικής ασφυξίας και θα πάρει ανάσα η ελληνική οικονομία. Όπως είναι γνωστό η ΕΚΤ είχε «ανοίξει» στις 5 Μαρτίου τη γραμμή κατά 500εκατ ευρώ στα 68,8δισ ευρώ.
«Με δεδομένη την πρόοδο που παρατηρήθηκε στο χθεσινόEurogroup, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε τρεις κινήσεις για την Ελλάδα, τηνεπόμενη Πέμπτη» σημειώνει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και υπογραμμίζει πως: Έχουμε την αίσθηση ότι, εκτός από την αύξηση του ορίουELA,θα αυξηθεί και το πλαφόν στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του δημοσίου, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να συμμετέχουν στις δημοπρασίες εντόκων. Και συνεχίζει: Η ΕΚΤ θα δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, όμωςόλα θα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στην αξιολόγηση του προγράμματος και την πορεία των συζητήσεων με τους θεσμούς.
Σημειώνουμε ότι χθες σε δημοσίευμα του το Bloomberg, επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον οποίο η απόφαση να γίνει επαναξιολόγηση τουELAμέσα σε μία εβδομάδα -αντί του δεκαπενθημέρου- αντανακλά τη βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υπάρξει μία πιο στενή παρακολούθηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Ενώ άλλα δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων έκαναν λόγο για σταθεροποίηση και ηρεμία σε ότι αφορά τις εκροές από τις ελληνικές τράπεζες.
Στο μεταξύ από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου ηΕΚΤ ξεκίνησε τις αγορές κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)συνολικού ποσού 1,1 τρισ. ευρώ, όπως άλλωστεείχε ανακοινωθεί από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, traders ευρωπαϊκών τραπεζών προχώρησαν σε πωλήσεις κρατικών τίτλων στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, κυρίως απόΓερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ισπανία, οδηγώντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των συγκεκριμένων ομολόγων. Για παράδειγμα η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος ιταλικά ομόλογα συνολικού ύψους 150 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα της ΕΚΤ προβλέπει την αγορά ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων μηνιαίως και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.
Αξιολόγηση