Η ώρα της ΕΚΤ: τι θα αποφασίσει αύριο για την Ελλάδα - Τα σενάρια για το τέλος Φεβρουαρίου

Η ώρα της ΕΚΤ: τι θα αποφασίσει αύριο για την Ελλάδα - Τα σενάρια για το τέλος Φεβρουαρίου
Ασφυκτική πίεση δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για να συναινέσει σε παράταση του προγράμματος, με  το επόμενο 48ωρο να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την επίτευξη  κάποιας συμφωνίας, ενώ αύριο συνεδριάζει εκ νέου το ΔΣ της ΕΚΤ για την ανανέωση του ELA.  Ο κυβερνητικός  εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης με χθεσινές δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς όπως είπε η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την ΕΚΤ και τον επικεφαλής της Mario Draghi και υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι η χρηματοδότησή τους θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.  
Της Εφης Καραγεώργου.
Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών παρακολουθούν το «θρίλερ» των διαβουλεύσεων και παράλληλα σημειώνουν πως οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται, καθώς συνεχίζεται η αβεβαιότητα, και μάλιστα αναφέρουν ότι την τελευταία 5ετία από το σύστημα «έφυγαν» καταθέσεις άνω των 93δις ευρώ. (σσ τον Ιούνιο 2009 τα υπόλοιπα καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ήταν 237, 5δις ευρώ, στο τέλος Δεκεμβρίου 2014ήταν 160,28δις ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τον Ιανουάριο και το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου οι εκροές ξεπέρασαν τα 15δις ευρώ).
Σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες,ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, θα δώσει αύριο Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου το «πράσινο φως» για ανανέωση τουELA.Τα τραπεζικάστελέχη εκτιμούν ότι η παροχή ρευστότητας θα συνεχιστεί όσο η χώρα είναι σε πρόγραμμα. Ωστόσο, όπως λένε, η ΕΚΤ μπορεί να βγάλει από την πρίζα τις ελληνικές τράπεζεςστο τέλος Φεβρουαρίου που λήγει η παράταση του προγράμματος.
Σημειώνουμε ότι από τα μέσα Ιανουαρίου που ενεργοποιήθηκε ο Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας από την ΤτΕ και μέχρι σήμερα η γραμμή τουELAέχει φτάσει τα 65δις ευρώ. Από τα αρχικά 60δις ευρώ, τα50 δις ευρώαφορούν ταομόλογα του ελληνικού δημοσίου που μεταφέρθηκαν στον ELA στις11η Φεβρουαρίου, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρα τίτλους του ελληνικού δημοσίου.Ενώ την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ έκανεδεκτό το αίτημα της ΤτΕ για επιπλέον 5,5δις ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι θεωρητικά το ανώτατο ποσό που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικέwτράπεζες από τον έκτακτο μηχανισμό είναι 130δις ευρώ, όπως συνέβη την περίοδο 2012- 2013.
Ωστόσο σε καμιά περίπτωση η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου μέσω αγοράς εντόκων γραμματίων, αφού οι κινήσεις των τραπεζών ελέγχονται διεξοδικά από την ΕΚΤ.
Μάλισταη Bundesbank έχει επισημάνει στιςελληνικές τράπεζες να μην αγοράσουνέντοκα γραμμάτια εάν θέλουν να συνεχιστεί η χρηματοδότησή τους από τον ELA. Στη μηνιαία της έκθεση, η ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας αναφέρει ότι «οι ελληνικές τράπεζες που παίρνουν χρηματοδότηση μέσω ELA θα πρέπει να προχωρήσουν σε βήματα για τηβελτίωση της ρευστότητάςτους» και «θα ήταν αντιφατική η επέκταση των προϋποθέσεων ρευστότητας μεαγορές βραχυπρόθεσμων κρατικών τίτλωντις επόμενες εβδομάδες».
Από την πλευρά του το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ, δήλωσε ότι: Η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την έκτακτο μηχανισμό ELA «μπορεί να είναι μόνο προσωρινή», όμως σε περίπτωση «συστημικής» κρίσης «ενδεχομένως χρειάζεται να έχουμε ευελιξία Ενώ ερωτηθείς αν θα κλείσει και η στρόφιγγα τουELAγια τις ελληνικές τράπεζεςκαι για το εάν αυτό ουσιαστικά θα ισοδυναμεί με αποκοπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Πράετ αρνήθηκε να σχολιάσει «υποθετικά σενάρια», προσθέτοντας όμως πως «ακόμα δεν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση», για να συμπληρώσει πως «ο ELA χορηγείται σε τράπεζες, όχι σε χώρες».
Αξιολόγηση