Οι ημερομηνίες "κλειδιά" για το μέλλον των τραπεζών

Οι ημερομηνίες "κλειδιά" για το μέλλον των τραπεζών
Τα ψέματα τελειώσαν. Μέσα στις επόμενες ημέρες ανακοινώνονται τα stress tests των τραπεζών ενώ οι προσκλήσεις για τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων είναι ήδη έτοιμες προκειμένου να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. 
Της Έφης Καραγεώργου.
Σε έξι μέρες οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα τωνstresstestsπου διεξήγαγε ηΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alphaκαι Eurobankέχουν ήδη προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν ακόμα και ένα λιγότερο καλό σενάριο. Δηλαδή είναι έτοιμες και για την περίπτωσηπουκληθούν να βγουν στις αγορές για να αναζητήσουν κεφάλαια, σε μία αρκετά «τεταμένη» περίοδο, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί στο διεθνές χρηματιστηριακό σκηνικό, ενώ στο εσωτερικό παραμένει στο προσκήνιο ηπολιτική αβεβαιότητα. Το μεγάλο ζητούμενο για τους Έλληνες τραπεζίτες είναι να αποκατασταθεί το συντομότερο η εμπιστοσύνη των αγορών, ώστε οι ξένοι επενδυτές να εισφέρουν τα απαραίτητα κεφάλαια.
Το καλό για τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι ο λογαριασμός που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Κυριακή 26 Οκτωβρίου δεν θα είναι και ο τελικός. Αυτός ο πρώτος λογαριασμός θα είναι «τσιμπημένος»,αφού δεν θα περιλαμβάνει όλες τις κινήσεις των τεσσάρων τραπεζώνγια την κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τεστ αντοχής «έτρεξαν» με βάση τα στοιχεία ισολογισμού 31 Δεκεμβρίου 2013.
Ωστόσο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου2014οι ελληνικές τράπεζες προχώρησανσε μια σειρά κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ, πωλήσεις θυγατρικών, κλπ.
Παράλληλα έχουνκαταγράψει και προ προβλέψεων κέρδη για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.
Οι κινήσεις αυτές, τις οποίες θα προσμετρήσει η ΕΚΤ,«κουρεύουν» σημαντικάτις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων τραπεζών και για το λόφο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα κεφάλαια που ενδεχομένως θα χρειαστούν στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 0 και στην χειρότερη δεν θα ξεπερνούν τα 5δις ευρώ.
Και καθώς οικεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα προσδιοριστούν χωρίς τον αναβαλλόμενο φόρο –ωστόσο θα έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια να τον προσμετρούν για να καλύπτουντμήμα των κεφαλαίων-, οι τράπεζες Εθνική,AlphaκαιEurobankπρογραμματίζουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις στις 7 Νοεμβρίου ώστε να ενσωματώσουν το νέο καθεστώς, που τους εξασφαλίζειένα κεφαλαιακό«μαξιλάρι»της τάξης των 2 δισ ευρώ.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εκτιμούν ότι οι ανάγκες που θα προκύψουν θα είναι απολύτως διαχειρίσιμες.
Το ζήτημα είναι αν οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα κληθούν να καλύψουν θα είναι με το βασικό σενάριο ή το«στρεσαρισμένο». Στην πρώτη περίπτωση οιτράπεζες θα έχουν 6 μήνες προθεσμία ναβρουν κεφάλαια. Εάν οι κεφαλαιακές ανάγκες προκύπτουν με το δυσμενές σενάριο, τότε θα έχουν 9 μήνες προθεσμία.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες είναι έτοιμες από τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου να ανακοινώσουν κινήσεις σε θυγατρικές τους (πωλήσεις, αυξήσεις), ώστε να έχουν ολοκληρώσει τις ενέργειες τους, ταυτόχρονα με την έγκριση των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης από την ΕΚΤ.
Ενώ είναι έτοιμες ακόμα και για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, στην περίπτωση που τα πλάνα αναδιάρθρωσης δεναρκούν για να καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ