Τα πέντε συν και τα δύο πλήν του πλαστικού χρήματος

Τα πέντε συν και τα δύο πλήν του πλαστικού χρήματος
Έχετε πέντε λόγους για να πληρώνετε τις συναλλαγές σας με «πλαστικό χρήμα» και δύο για να μην χρησιμοποιήσετε ποτέ πιστωτική κάρτα.

Της Έφης Καραγεώργου.

Πάμε πρώτα από τα θετικά του «πλαστικού» χρήματος, το οποίο αν κάποιος το διαχειριστεί σωστά θα έχει σημαντικό ετήσιο όφελος.

Και ο λόγος είναι απλός.

Οι τράπεζες -καθώς οι πιστωτικές κάρτες έχουν πάρει στην κυριολεξία την κάτω βόλτα- προκειμένου να δελεάσουν τους κατόχους τους να τις χρησιμοποιούν συχνότερα έχουν θεσπίσει μία σειρά από προνόμια.

Τα προνόμια αυτά μεταφράζονται:

Πρώτον σε επιστροφή μετρητών. Οι τράπεζες σε συνεργασία με εμπορικά καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, αθλητικών ειδών, με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, σούπερ μάρκετ, αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, αεροπορικές εταιρείες, βενζινάδικα κλπ, έχουν δημιουργήσει προγράμματα επιβράβευσης τα οποία συνοδεύονται με επιστροφή μετρητών, δωροεπιταγές ή δωρεάν αγορές σε συμβεβλημένες εταιρείες.

Δεύτερον, λανσάρουν προγράμματα που δίνουν επιπλέον εκπτώσειςγια όσους πληρώσουν με «πλαστικό» χρήμα αγορές που θα πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες χρονικές περιόδους όπως πχ το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, για αγορές σχολικών ειδών, για διαμονή σε ξενοδοχεία το καλοκαίρι κλπ.

Τρίτονοι περισσότερες προσφορές συνοδεύονται με προγράμματαάτοκων δόσεων, που ξεκινούν από τους 3 μήνες και μπορούν να φτάσουν και τους 36 μήνες.

Τέταρτονοι κάτοχοι πιστωτικών καρτών έχουν πλέον τη δυνατότητα να «σπάσουν» την κάθε μία από τις 3 δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις με σημαντική ελάφρυνση στον μηνιαίο οικογενειακό προϋπολογισμό. Το ίδιο ισχύει και για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Πέμπτον,οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών μπορούν να «αγοράσουν» με καλύτερη τιμολόγηση και με ευκολίες πληρωμής -δηλαδή με άτοκες δόσεις- ασφαλιστικά προγράμματα υγείας, που προσφέρουν οι τράπεζες.

Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα από την χρήση του «πλαστικού» χρήματος.

Τα μειονεκτήματα τώρα είναι:

Πρώτον τα υψηλά επιτόκια. Οι πιστωτικές κάρτες τιμολογούνται με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, τα οποία προσεγγίζουν το 20% αν συνυπολογιστεί και η ετήσια συνδρομή. Κατά μέσο όρο το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών διαμορφώνεται στο 18% και για αναλήψεις μετρητών από την κάρτα φτάνει και το 20%.

Δεύτερον:Αν καθυστερήσετε την πληρωμή τότε θα επιβαρυνθείτε με επιτόκιο υπερημερίας (+2,5%), ενώ το χειρότερο είναι ότι στην ουσία ο καταναλωτής «χάνει» το προνόμιο των άτοκων δόσεων. Θα πρέπει δηλαδή κάθε μήνα να πληρώνει το ποσό που αντιστοιχεί στις αγορές με άτοκες δόσεις και όχι το ελάχιστο ποσό, που συνήθως αντιστοιχεί στο 5% της συνολικής οφειλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ