Ρύθμιση «όλα σε ένα» για τα χρέη: Λύση πακέτο για φόρους εισφορές και δάνεια

Ρύθμιση «όλα σε ένα» για τα χρέη: Λύση πακέτο για φόρους εισφορές και δάνεια
Ρυθμίστε  δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Χρηματοδοτείστε τις επιχειρήσεις. Αυτό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ.κ. Αλ. Τουρκολιά (Εθνική), Μιχάλη Σάλλα (Πειραιώς), Δημ. Ματζούνη (Alpha), Χρήστο Μεγάλου   (Eurobank).

Της Έφης Καραγεώργου

Στη σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδιας.

Και φυσικά το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν τα «κόκκινα» δάνεια και κυρίως η αποτελεσματική διαχείριση των καθυστερούμενων επιχειρηματικών δανείων, όπως και η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη, αναλύθηκε λεπτομερώς η λύση πακέτο που ετοιμάζεται για την εξωδικαστική ρύθμιση όλων των καθυστερούμενων επιχειρηματικών οφειλών. Δηλαδή όχι μόνο των καθυστερούμενων δανείων, αλλά και των οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και τις ΔΕΚΟ (πχ ΔΕΗ).

Η λύση πακέτο είναι αναγκαία, αφού συχνά η μία οφειλή μπλοκάρει την διευθέτηση της άλλης. Για παράδειγμα, μία επιχείρηση που έχει οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορεί να προχωρήσει σε ρύθμιση ή αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων.

Η «ρύθμιση πακέτο» των επιχειρηματικών δανείων αποτέλεσε και το αντικείμενο της πρωινής σύσκεψης του υπουργού κ. Δένδια με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται και μερικό «κούρεμα» της οφειλής, όμως σε κάθε περίπτωση οι ρυθμίσεις θα «τρέξουν» με τρόπο ώστε να μην δημιουργούν κεφαλαιακές ανάγκες που δεν θα μπορεί να απορροφήσει το τραπεζικό σύστημα.

Οι τράπεζες, καθώς έχουν πλήρη γνώση για τα οικονομικά στοιχεία της κάθε εταιρείας, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, ποιες μπορούν να προχωρήσουν στο αύριο και ποιες θα πρέπει να βγουν από το «οξυγόνο», αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Σε φάση εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης θα μπουν αρχικά, εκείνες που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα.

Ωστόσο προαπαιτούμενο για την ομαλή συνεργασία των επιχειρήσεων με τις τράπεζες στην αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους, αλλά και των υποχρεώσεών τους, είναι να προχωρήσουν οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το πτωχευτικό δίκαιο.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές θα πρέπει να εισαχθούν συγκεκριμένοι ενιαίοι κανόνες οι οποίοι θα καταδεικνύουν τη δυνατότητα επιβίωσης ή μη μιας επιχείρησης και μέσα σε ένα δίμηνο θα πρέπει να τελειώνουν όλες οι διαδικασίες και να κρίνεται αν μία επιχείρηση είναι βιώσιμη, ή μη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ