Π. Μυλωνάς: Η Εθνική θα επενδύσει στον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό των Ελλήνων

Π. Μυλωνάς: Η Εθνική θα επενδύσει στον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό των Ελλήνων

Υπάρχουν πολλές δυναμικές μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.

Τον κρίσιμο ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι τράπεζες στην ενίσχυση του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού στην Ελλάδα, επισήμανε ο κ. Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο Delphi Economic Forum. Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η Ελλάδα, εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης, του μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων, του μεγάλου ποσοστού αυτοαπασχολούμενων, καθώς και του ρόλου που είχε παραδοσιακά το κράτος στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, χρειάζεται αποφασιστικές δράσεις στην εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα χρηματοοικονομικής συμμετοχής και κουλτούρας που θα βοηθήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της σημερινής εικόνας και της χρηματοοικονομικής συμπεριφοράς είναι τα χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης από τα νοικοκυριά, με τις οικονομίες τους να κατευθύνονται κυρίως στην αγορά ακινήτων και σε απλές καταθέσεις ταμιευτηρίου ή ακόμη και μετρητά. Η χρήση των αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, τα unit linked, τα κρατικά ομόλογα και οι μετοχές, είναι ακόμη περιορισμένη.

Επιπλέον, το γεγονός ότι στην ελληνική οικονομία είναι μεγάλος ο αριθμός των μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, λόγω της έλλειψης χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού, επιτείνει το πρόβλημα. Όπως, ωστόσο, τόνισε ο κ. Μυλωνάς, υπάρχουν πολλές δυναμικές μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Ας φανταστούμε, τόνισε, πώς θα ήταν η Ελλάδα αν όλες οι μικρές επιχειρήσεις είχαν την ίδια επίδοση.

Ο CEO της Εθνική Τράπεζας στάθηκε στο γεγονός ότι οι τράπεζες είναι οι καταλληλότερες να συμβάλλουν στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής γνώσης και ενδυνάμωσης στη χώρα μας. Διότι είναι κάτι πολύ σχετικό με τη λειτουργία τους και μπορούν να το κάνουν πιο εύκολα από άλλους καθώς γνωρίζουν τα προβλήματα και κατανοούν την πολυπλοκότητα τέτοιων εννοιών.

Είναι επίσης αυτό που αναμένει η κοινωνία από τις τράπεζες. Πολλά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις ανησυχούν για τα οικονομικά τους και η κοινωνία πιστεύει ότι είναι χρέος των τραπεζών να εκπαιδεύσουν τους πελάτες τους για το πως μπορούν να δανειστούν, να αποταμιεύσουν, να επενδύσουν και να αποφύγουν τους οικονομικούς κινδύνους.

Ειδικότερα, το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα θεωρείται η τράπεζα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα – καθιστά ακόμη πιο σημαντικό για την τράπεζα να αναλάβει δράση σε αυτό το πεδίο. Η ΕΤΕ διαθέτει το μέγεθος και τη γεωγραφική κάλυψη που χρειάζεται για να έχουν αντίκτυπο οι ενέργειές της.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Εθνική δημιουργεί συνεργασίες με οργανισμούς που είτε έχουν εξειδίκευση στην χρηματοοικονομική εκπαίδευση, είτε τρέχουν καινοτόμες εκπαιδευτικές πλατφόρμες, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη προγραμμάτων στοχευμένων σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού.

Για τα νοικοκυριά, και με στόχο να συμπεριλάβουμε όσους περισσότερους πολίτες είναι εφικτό, σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης, προσβάσιμη σε όλους μέσω των ψηφιακών καναλιών, υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς.

Θα αξιοποιήσουμε, πρόσθεσε, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να προσφέρουμε περιεχόμενο χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης που θα είναι εύκολα κατανοητό από όλους και για να προωθήσουμε την αλληλεπίδραση – ξεκινώντας από βασικές έννοιες, όπως η αποταμίευση και φτάνοντας μέχρι πιο σύνθετες έννοιες όπως η διαχείριση οικογενειακού προϋπολογισμού, οι επενδύσεις, η ασφάλιση και το συνταξιοδοτικό πλάνο.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποιούμε το ευρύ δίκτυο των εξειδικευμένων συμβούλων μας σε όλη την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε μία ομπρέλα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλους τους επιχειρηματίες.

Αναγνωρίζοντας πως ο απώτερος σκοπός είναι η οικονομική ευημερία των Ελλήνων πολιτών, μέσω της χρηματοοικονομικής ενδυνάμωσης, η Εθνική Τράπεζα δεσμεύεται να διαδραματίσει το ρόλο της και να επενδύσει χρόνο και πόρους για τη στήριξη του πολύ σημαντικού πυλώνα της Κοινωνικής Στρατηγικής στα επόμενα έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ