Nάγκελ (ΕΚΤ): Μείωση επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές

Nάγκελ (ΕΚΤ): Μείωση επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές

Ο Νάγκελ μίλησε μία ημέρα αφότου η Kεντρική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια

Oι προοπτικές για νομισματική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βελτιώνονται, αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων των επιτοκίων μόλις ξεκινήσει η διαδικασία, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιόακιμ Νάγκελ.

Με τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο στόχο του 2% το 2025, αυξάνεται η πιθανότητα να υπάρξει μια πρώτη μείωση “πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές” τον Αύγουστο, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Bundesbank. Αλλά οι επενδυτές δεν θα πρέπει να βγάλουν το συμπέρασμα ότι το ίδιο θα συμβεί σε κάθε επόμενη συνεδρίαση, είπε.

“Δεν βλέπω ότι υπάρχει ένα είδος αυτοματισμού”, δήλωσε ο Νάγκελ σε διαδικτυακή εκπομπή του MNI. “Εξαρτάται από τα δεδομένα και δεν είναι δεδομένο ότι όλα θα πάνε ομαλά για το υπόλοιπο του έτους ή ίσως για το επόμενο έτος. Επομένως, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε παρόμοιες παρατηρήσεις την Τετάρτη, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να δεσμευτούν για περαιτέρω βήματα μετά την πιθανή περικοπή του Ιουνίου. Τόνισε επίσης και πάλι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάζονται περισσότερα στοιχεία σχετικά με τους μισθούς, την παραγωγικότητα και τα εταιρικά κέρδη για να είναι αρκετά σίγουροι ότι ο πληθωρισμός οδεύει σταθερά πίσω στο 2%.

Ο Νάγκελ μίλησε μία ημέρα αφότου η Kεντρική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια και η Τράπεζα της Αγγλίας σηματοδότησε ότι προσανατολίζεται σε χαλάρωση αργότερα φέτος. Η Fed επανέλαβε αυτή την εβδομάδα την πρόθεσή της να μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος, με την πρώτη κίνηση να αναμένεται ευρέως τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ