Τράπεζα Πειραιώς: Υπερκάλυψη του placement με το καλημέρα - Στα 8 με 10 δισ αναμένονται οι προσφορές

Τράπεζα Πειραιώς: Υπερκάλυψη του placement με το καλημέρα - Στα 8 με 10 δισ αναμένονται οι προσφορές

Αποκρατικοποίηση με ευρωπαϊκό ρεκόρ

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση έως 27% της Τράπεζας Πειραιώς. Μέσα σε λίγα λεπτά υπερκαλύφθηκε 4 φορές το σύνολο των τίτλων, καθώς η ζήτηση είναι πολύ ισχυρή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, η δημόσια προσφορά αφορά έως 22% στο μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, που αντιστοιχεί σε 275.080.789 υφιστάμενες κοινές μετοχές, αλλά το ΤΧΣ μπορεί να αυξήσει κατά την απόλυτη κρίση του κατά έως 62.518.361 κοινές μετοχές, δηλαδή να διαθέσει 337.599.150 μετοχές, δηλαδή και το 27% που ελέγχει στην Τράπεζα. Εφόσον το βιβλίο υπερκαλύφθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα,το ΤΧΣ πρόκειται να στοχεύσει στο 27%.

Η τιμή διάθεσης ορίστηκε μεταξύ 3,70 έως 4 ευρώ. Το εύρος της τιμής διάθεσης υποδηλώνει μικρό discount από το κλείσιμο της μετοχής της Τράπεζας την Παρασκευή στα 3,986 ευρώ, αλλά με προοπτική η ζήτηση να καλύψει την ανώτατη τιμή διάθεσης – δηλαδή έως τα 4 ευρώ ανά μετοχή.

Τα βιβλία θα κλείσουν την ερχόμενη Τετάρτη στις 4 το απόγευμα.

Η κατανομή των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών έχει αρχικά επιμερισθεί μεταξύ της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και της Διεθνούς Προσφοράς ως εξής: (i) 15%, που αντιστοιχεί στο 41.262.118 των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και (ii) 85%, που αντιστοιχεί στο 233.818.671 των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στη Διεθνή Προσφορά.

Το ΤΧΣ έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει το εν λόγω ποσοστό κατανομής κατά τη διακριτική του ευχέρεια, με βάση τη ζήτηση που εκφράζεται σε κάθε μέρος της Προσφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε τέτοια τροποποιημένη κατανομή των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών μεταξύ της Διεθνούς Προσφοράς και της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η Ελληνική Δημόσια Προσφορά να λάβει ποσοστό των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών χαμηλότερο από το 15%, εάν η ζήτηση που εκφράζεται από επενδυτές που συμμετέχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά είναι τουλάχιστον ίση με αυτό το όριο. Ο Πωλητής Μέτοχος διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια.

Οι Προσφερόμενες Μετοχές θα διατεθούν:

(α) στην Ελλάδα και ειδικότερα στο σύνολο του επενδυτικού κοινού στην Ελλάδα, το οποίο χωρίζεται σε δυο κατηγορίες, δηλαδή σε ειδικούς επενδυτές και ιδιώτες επενδυτές και έως 41.262.118 κοινές μετοχές. Η Ελληνική Δημόσια Προσφορά θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών (το «Η.ΒΙ.Π.») του Χ.Α., αλλά μόνο για σκοπούς κατανομής των Προσφερόμενων Μετοχών στους επενδυτές που συμμετέχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά (και όχι για σκοπούς προσδιορισμού της Τιμής Προσφοράς). Οι επενδυτές στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά θα εγγραφούν για Προσφερόμενες Μετοχές στη μέγιστη τιμή του Εύρους Τιμών.

Κάθε επενδυτής μπορεί να εγγραφεί για τουλάχιστον μία Προσφερόμενη Μετοχή και για ακέραια πολλαπλάσια αυτής, στην ανώτατη τιμή του Εύρους Τιμών. Το υψηλότερο όριο για εγγραφή ανά επενδυτή είναι ο συνολικός αριθμός των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών, δηλαδή έως 41.262.118 Αρχικά Προσφερόμενες Μετοχές, που είναι το σύνολο των Κοινών Μετοχών που αρχικά κατανεμήθηκαν στην Ελληνική Προσφορά, πολλαπλασιαζόμενες με την ανώτατη τιμή του Εύρους Τιμών.

Η Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενεργεί ως Σύμβουλος για την Ελληνική Δημόσια Προσφορά και Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργεί ως Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, και

β) εκτός Ελλάδας μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε (i) πρόσωπα που εύλογα θεωρείται ότι είναι ειδικοί θεσμικοί αγοραστές (“ΕΘΑ”) στις ΗΠΑ και (ii) ορισμένους άλλους ειδικούς επενδυτές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η BofA Securities Europe SA ενεργεί ως Επικεφαλής Γενικός Συντονιστής για τη Διεθνή Προσφορά. Η BofA Securities Europe SA, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η UBS Europe SE ενεργούν ως Γενικοί Συντονιστές για τη Διεθνή Προσφορά. Οι Barclays Bank Ireland PLC, BNP Paribas, HSBC Continental Europe, J.P. Morgan SE και Morgan Stanley Europe SE ενεργούν ως Γενικοί Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά και η AXIA Ventures Group Ltd και η Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενεργούν ως Συν-Επικεφαλής Διαχειριστές για τη Διεθνή Προσφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ