Μείωση των προμηθειών για την χρήση των POS σχεδιάζουν οι τράπεζες - Ποιές συναλλαγές θα αφορούν

Μείωση των προμηθειών για την χρήση των POS σχεδιάζουν οι τράπεζες - Ποιές συναλλαγές θα αφορούν

Sε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες αφορούν τρία επίπεδα αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση.

«Κούρεμα» της προμήθειας που χρεώνουν για τις «μικρές» συναλλαγές που γίνονται ηλεκτρονικά με τη χρήση POS, σχεδιάζουν οι τράπεζες μετά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, με την υποχρεωτική εγκατάσταση των συσκευών σε ακόμα 35 κλάδους λιανικής μεταξύ των οποίων τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα και οι λαϊκές αγορές.

Οι πιέσεις που ασκούνται εδώ και καιρό από ορισμένους κλάδους, με πρώτους τους περιπτερούχους, οι οποίοι πωλούν ακόμα και με …ζημιά, για παράδειγμα τα τσιγάρα που οι αγοραστές πληρώνουν με κάρτα, φαίνεται ότι φέρνουν αποτελέσματα.

Το γενικότερο ζήτημα των προμηθειών έθεσε μετ’ επιτάσεως στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, και φαίνεται να απέσπασε προ ημερών τη δέσμευση ότι θα επανεξετασθούν τα περιθώρια μειώσεων των χρεώσεων στη χρήση POS για συναλλαγές μικρής σχετικά αξίας, με τις ανακοινώσεις μάλιστα να αναμένονται εντός Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το νέο πλαίσιο που καταρτίζουν οι τράπεζες, προβλέπει «κούρεμα» των προμηθειών έως 50%, στο σκέλος που τις αφορά. Δηλαδή η προμήθεια στις συναλλαγές χαμηλής σχετικά αξίας , πρόκειται να περιοριστεί στο 0,10% (από 0,20%).

Ωστόσο, για να υπάρξει ουσιαστικό αντίκρισμα στις τελικές χρεώσεις χρήσης POS θα πρέπει να πράξουν ανάλογα όλοι οι εμπλεκόμενοι στην «αλυσίδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες αφορούν τρία επίπεδα αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS (τις 35 διαφορετικές εταιρείες οι οποίες τρέχουν τώρα να αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους). Αποτέλεσμα; Η συνολική προμήθεια να κυμαίνεται από 0,45% έως και πάνω από 2%.

Σε ένα πακέτο τσιγάρα με τελική τιμή 4,60 ευρώ, ο περιπτερούχος αγοράζει το πακέτο στα 4,38 ευρώ. Το κέρδος του είναι μόλις 22 λεπτά ανά πακέτο. Σε άλλη μάρκα το κέρδος περιορίζεται σε 11 λεπτά ( τιμή χονδρικής 3,79 ευρώ , τιμή πώλησης 3,9 ευρώ). Αν η συνολική προμήθεια για χρήση POS είναι από 0,45% έως και 2% όπως υποστηρίζουν οι περιπτερούχοι, το κέρδος είναι μηδενικό.

Σημειώνεται ότι περίπτερα και ψιλικατζίδικα έχουν περιθώριο να εγκαταστήσουν τα POS, τα οποία ήδη θα πρέπει να έχουν παραγγείλει (μέχρι χθες) έως το τέλος Μαρτίου. Στην αντίθετη περίπτωση, με τα σημερινά δεδομένα απειλούνται από την 1η Απριλίου με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ