Morgan Stanley: Προτείνει υψηλότερης ποιότητας εταιρικά ομόλογα καθώς πλησιάζουν οι λήξεις του 2024

Morgan Stanley: Προτείνει υψηλότερης ποιότητας εταιρικά ομόλογα καθώς πλησιάζουν οι λήξεις του 2024

Ενώ η πλειοψηφία των junk ομολόγων που λήγουν το 2023  ολοκληρώθηκε με επιτυχία, άλλα 73 δισεκατομμύρια δολάρια πρόκειται να λήξουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες

Η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley συνιστά στους επενδυτές εταιρικών ομολόγων να επικεντρωθούν σε ομόλογα υψηλότερης ποιότητας επενδυτικής ποιότητας και υψηλής απόδοσης που θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος, καθώς ένα κύμα λήξεων ενέχει κίνδυνο για περισσότερες εταιρείες με αξιολόγηση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Η Morgan Stanley είπε ότι υποπτεύεται ότι η Federal Reserve έχει πλησιάσει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, με μια ήπια προσγείωση για την οικονομία το επόμενο έτος.

Ακόμα κι έτσι, ενώ η πλειοψηφία των junk ομολόγων που λήγουν το 2023 ολοκληρώθηκε με επιτυχία, άλλα 73 δισεκατομμύρια δολάρια πρόκειται να λήξουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες, σημείωσε η Morgan Stanley. Τους επόμενους έξι μήνες, αυτό αναμένεται να ανέλθει στα 125 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα υψηλότερης ποιότητας junk ομόλογα που λήγουν το επόμενο έτος πιθανότατα θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτηθούν κατά 125-250 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα επιτοκίων τους, πρόσθεσε η τράπεζα.

«Σε αντίθεση με τους δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν δει το κόστος των τόκων να αυξάνεται σταθερά, οι εκδότες (υψηλών αποδόσεων) θα αντιμετωπίσουν ένα πιο δραματικό «σοκ» υψηλότερων κουπονιών», σημείωσαν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η εικόνα είναι πιο ζοφερή για τους κατώτερης ποιότητας εκδότες junk ομολόγων.

Το ένα πέμπτο και το ένα τέταρτο των δανειοληπτών με αξιολόγηση B3/B- από τους Moody's και S&P έχουν μέση κάλυψη επιτοκίου μικρότερη από 1x. Καθώς οι λήξεις πλησιάζουν το επόμενο έτος, το 15-20% αυτής της κατηγορίας αξιολογήσεων είναι πιθανό να υποβαθμιστεί σε CCC, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Οι υποβαθμίσεις δεν θα περιορίζονται σε εκδότες σκουπιδιών, πρόσθεσε η Morgan Stanley. Η τράπεζα σημείωσε ότι αναμένει μεταξύ 75 δισεκατομμυρίων και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποβαθμίσεις μεταξύ εταιρειών υψηλής ποιότητας σε ΒΒΒ, τη χαμηλότερη αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού από την Moody's.

«Η μόχλευση για τις εταιρείες IG είναι ιστορικά υψηλή, στο εύρος 2,25-2,30x», σημειώνει η έκθεση. «Χωρίς την κορύφωση μετά τον Covid, αυτά θα ήταν τα υψηλά όλων των εποχών».

Όσον αφορά τα δάνεια με μόχλευση, η Morgan Stanley αναμένει απόδοση στην έκδοση δανείων το επόμενο έτος, εν μέρει ενισχυμένη από τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων της Fed.

«Εκτός της αναχρηματοδότησης, προβλέπουμε ότι θα διατεθούν 130 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά TLB για εξαγορές και GCP/ανακεφαλαιώσεις», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Ενώ η όρεξη για τραπεζικό δανεισμό μπορεί να καθυστερήσει να ανακάμψει, η αγορά (σε γενικές γραμμές κοινοπρακτικών δανείων) θα πρέπει να επωφεληθεί από τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ