DBRS: Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες θα είναι ομαλή - Θα εισπράξει 3,1 δισ. ευρώ

DBRS: Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες θα είναι ομαλή - Θα εισπράξει 3,1 δισ. ευρώ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στη στήριξη της ανάκαμψης του τραπεζικού τομέα

Την εκτίμηση ότι η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα ολοκληρωθεί ομαλά, λόγω και της σημαντικής βελτίωσης των πιστωτικών θεμελιωδών του κλάδου, εκφράζει η DBRS σε σημερινό σημείωμά της. Η εκ νέου ιδιωτικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα είναι επωφελής για την χώρα, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ρευστότητα στις αγορές και παρέχοντας ευκαιρίες για την προσέλκυση επενδύσεων, τονίζουν οι αναλυτές.

Όπως σημειώνει η DBRS, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί, με αποτέλεσμα η χώρα να προσελκύει μεγαλύτερες ροές επενδύσεων τελευταία. Ο οίκος επισημαίνει, άλλωστε, ότι πρόσφατα αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης δέσμευσης στη δημοσιονομική υπευθυνότητα η οποία διατηρεί το χρέος σε πτωτική τροχιά, του καλού ιστορικού στις μεταρρυθμίσεις, της σημαντικής προόδου στον τραπεζικό κλάδο και της βελτίωσης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

DBRS: Ομαλά θα κυλήσει η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες – Θα εισπράξει 3,1 δισ. ευρώ-1

Σύμφωνα με την DBRS, οι μεγάλες ροές επενδύσεων δείχνουν την ενισχυμένη ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς το 2022 οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν στο υψηλό δύο δεκαετιών των 7,2 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στη στήριξη της ανάκαμψης του τραπεζικού τομέα μετά τη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και την ελληνική κρίση χρέους, τονίζεται.

DBRS: Ομαλά θα κυλήσει η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες – Θα εισπράξει 3,1 δισ. ευρώ-2

Κατόπιν τούτων, η DBRS χαρακτηρίζει διαχειρίσιμο το ρίσκο υλοποίησης στο σχέδιο για την έξοδο του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι διαφορετικές επιλογές αποεπένδυσης είναι στο τραπέζι, με το ΤΧΣ να προτιμά τους στρατηγικούς επενδυτές για μεγάλα πακέτα μετοχών. Όπως σημειώνουν, η δίκαιη αξία των μετοχών των τραπεζών που κατείχε το ΤΧΣ στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2022 ήταν περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

DBRS: Ομαλά θα κυλήσει η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες – Θα εισπράξει 3,1 δισ. ευρώ-3

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, με βάση τις σημερινές τιμές των μετοχών, το ΤΧΣ θα μπορούσε να συγκεντρώσει 3,1 δισ. ευρώ από την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ