Goldman Sachs: Τι βλέπει για τις ελληνικές τράπεζες - Τα συμπεράσματά της σε 6 επιμέρους τομείς

Goldman Sachs: Τι βλέπει για τις ελληνικές τράπεζες - Τα συμπεράσματά της σε 6 επιμέρους τομείς

Πώς αναλύει τα αποτελέσματά τους

Σε σημείωμά του, ο αμερικανικός κολοσσός Goldman Sachs παραθέτει τα συμπεράσματά του για την πορεία των ελληνικών τραπεζών κατά την διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.

Συγκεκριμένα, επικεντρώνεται σε έξι επιμέρους άξονες. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πιστώσεις, επιτόκια, καταθέσεις, εταιρικά ομόλογα και τιμές ακινήτων.

  • Αύξηση των πιστώσεων: Μετά τις ισχυρές αποπληρωμές εταιρικών δανείων το πρώτο τρίμηνο φέτος ύψους 1,3 δισ. ευρώ (κυρίως από ενεργειακές εταιρείες οι οποίες επωφελήθηκαν μέσα από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων), ο όγκος παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος στα 1,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο-Μάιο κυρίως λόγω του εταιρικού τομέα). Θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση στις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις αποφάσεις που αναμένονταν με τα αποτελέσματα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας του Ιουνίου. Καθώς οι καταλυτικοί παράγοντες των εκλογών βρίσκονται πλέον πίσω μας (με σαφέστερη ορατότητα για μακροοικονομικά), η τράπεζα αναμένει επιτάχυνση της αύξησης των χορηγήσεων το δεύτερο εξάμηνο. Συνολικά μέχρι στιγμής, η πιστωτική ανάπτυξη σε ετήσια βάση ήταν 2% στην Ελλάδα (η θετική ανάπτυξη υποστηρίζεται από τη χαμηλή βάση).

2. Καταθέσεις: Ο όγκος των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ την περίοδο Απριλίου-Μαΐου υποστηριζόμενος κυρίως από τη συνεχιζόμενη εισροή χρηματοδότησης από ιδιώτες. Το μερίδιο των καταθέσεων προθεσμίας αυξήθηκε σε 22% το Μάιο από 20% το Μάρτιο.

3. Τα επιτόκια για τα ανεξόφλητα επιχειρηματικά / ενυπόθηκα δάνεια λιανικής / καταναλωτικά δάνεια λιανικής A 5,8% / 4,5% / 11,2% το Μάιο, το οποίο σημαίνει βελτίωση κατά 1,1% / 0,5% / 0,5% σε σχέση με το μήνα Μάρτιο. Τα σταθμισμένα μέσα επιτόκια των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήταν 0,33% και 0,48, αντίστοιχα, υποδηλώνοντας επέκταση κατά 7 μ.β. / 10 μ.β. σε σχέση με τα επίπεδα του Μαρτίου.

4. Δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων: Ο τελευταίος αναφερόμενος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 8% το Μάρτιο με 15% NPL δείκτη στα καταναλωτικά δάνεια, 10% στα ενυπόθηκα δάνεια λιανικής και 7% στα επιχειρηματικά δάνεια.

5. Τιμές ακινήτων: Σύμφωνα με τον δείκτη ακινήτων Spitogatos Property Index, οι τιμές των κατοικιών προς πώληση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά περίπου 7% φέτος από τις αρχές του έτους και 11% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης των εμπορικών ακινήτων προς πώληση αυξήθηκε κατά περίπου 2% σε ετήσια βάση και 4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. Από την πλευρά της ενοικίασης, ο δείκτης των κατοικιών προς ενοικίαση αυξήθηκε κατά περίπου 6% από τις αρχές του έτους και περίπου 7% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης των εμπορικών ακινήτων προς ενοικίαση αυξήθηκε περίπου 3% φέτος 5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.

6. Αποδόσεις εταιρικών ομολόγων: Αποδόσεις των senior ομολόγων των τραπεζών (MREL eligible) διευρύνθηκαν κατά 40 μ.β. περίπου τον τελευταίο μήνα, ενώ οι αποδόσεις του ομολόγων Additional Tier 1 αυξήθηκαν κατά 30 μ.β. περίπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ