Ην. Βασίλειο: Αυξάνονται ξανά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

Ην. Βασίλειο: Αυξάνονται ξανά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

Η Barclays, η NatWest και η Virgin Money ενημέρωσαν τους χρηματιστές ότι τα επιτόκια σε πολλές προσφορές στεγαστικών δανείων θα αυξηθούν ξανά την Παρασκευή

 

Μεγάλες βρετανικές τράπεζεσ ανακοίνωσαν την Πέμπτη νέα αύξηση στα επιτόκια στεγαστικών δανείων που προσφέρονται μέσω μεσιτών, ωθώντας πολλά προϊόντα πάνω από το όριο του 6% σε επώδυνα επίπεδα για πολλούς ιδιοκτήτες κατοικιών και πιθανούς αγοραστές.
Οι τράπεζες έχουν επανατιμολογήσει τις προσφορές στεγαστικών δανείων επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να συμβαδίσουν με το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης, που υποκινείται από τις προσδοκίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας καθώς μάχεται επίμονα τον υψηλό πληθωρισμό.

Η Barclays, η NatWest και η Virgin Money ενημέρωσαν τους χρηματιστές ότι τα επιτόκια σε πολλές προσφορές στεγαστικών δανείων θα αυξηθούν ξανά την Παρασκευή, σύμφωνα με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε το Reuters.

Η Nationwide Building Society, αύξησε τα επιτόκια για τα προϊόντα που προσφέρονται μέσω μεσίτη νωρίτερα την Πέμπτη.

«Καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων συνεχίζουν να αυξάνονται, η αγορά ακινήτων ωθείται περαιτέρω προς την άκρη του γκρεμού και δεν υπάρχει ορατή πραγματική βοήθεια », δήλωσε ο μεσίτης στεγαστικών δανείων Lewis Shaw της Shaw Financial Services.

Τα επιτόκια ανταλλαγής δύο ετών - βασικός καθοριστικός παράγοντας του κόστους δανεισμού στεγαστικών δανείων - αυξήθηκαν κατά 0,83 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.

Εάν διατηρηθεί μέχρι το τέλος της Παρασκευής, θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη αύξηση ενός μήνα από τον Μάιο του 1989 - εκτός από την αναταραχή της αγοράς που προκλήθηκε από την οικονομική ατζέντα της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας στα τέλη του περασμένου έτους.


Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων 6% αντιπροσωπεύουν την ίδια οικονομική επιβάρυνση από τις αποπληρωμές όπως στα τέλη της δεκαετίας του 1980, παρόλο που τα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν περίπου 13% τότε, σύμφωνα με τον αναλυτή της αγοράς κατοικίας Neal Hudson, ιδρυτή της συμβουλευτικής εταιρείας BuiltPlace.

Οι ενυπόθηκοι δανειστές δανείζονται σήμερα πολύ μεγαλύτερα ποσά έναντι του εισοδήματός τους - μια αναλογία που έχει αυξηθεί από 2,0 στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα σε περίπου 3,5 σήμερα - ενώ οι αλλαγές στους φόρους και τα προϊόντα στεγαστικών δανείων έχουν επίσης αλλάξει την εξίσωση.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι οι δανειστές ενέκριναν περισσότερα στεγαστικά δάνεια από τα αναμενόμενα τον Μάιο, αλλά για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1986, η αξία του στεγαστικού δανείου συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ