Το Road show της Goldman στο Παρίσι, το κλιμάκιο της Moody's στην Αθήνα... και η επόμενη των εκλογών

Το Road show της Goldman στο Παρίσι, το κλιμάκιο της Moody's στην Αθήνα... και η επόμενη των εκλογών

Η παρουσία των 4 στο road show της Goldman Sachs είχε τον χαρακτήρα και της διερεύνησης του (δυνητικού) επενδυτικού ενδιαφέροντος των ξένων στην επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μ.κ των τραπεζών

Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη το 3ήμερο European Financials Conference της Goldman Sachs, στο Παρίσι. Για πολλούς η σημαντικότερη παρουσίαση του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε ένα επενδυτικό ακροατήριο με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν το ΑΕΠ των ΗΠΑ (σ.σ στα 23,1 τρισ$/2021). Με την συμμετοχή των επικεφαλής και των 4 συστημικών τραπεζών: Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank που για πρώτη φορά μετά από μία 12ετία έτυχαν θετικής υποδοχής από τους επιτελείς των πανίσχυρων επενδυτικών οίκων.

Προφανώς το +60% για τον κλάδο από την αρχή του έτους, οι θεαματικές αποδόσεις-ακόμη και τριψήφιες στην περίπτωση της μετοχής της Πειραιώς (με 110% ! ) επενέργησαν ευνοϊκά, απόρροια ωστόσο της σταδιακής επαναφοράς του εγχώριου banking προς την επενδυσιμότητα. Τα κύρια ζητήματα που θέτουν οι επενδυτές: η απόδοση κεφαλαίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (και οι προβλέψεις για την νέα γενιά NPLs), η πιστωτική επέκταση, η επίτευξη επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας, οι απαιτήσεις λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας, οι τιτλοποιήσεις και οι εκδόσεις ομολογιακών αλλά και η μερισματική πολιτική συζητήθηκαν αναλυτικά.

Παράγοντες, οι οποίοι συμμετέχουν στις παρουσιάσεις θεωρούν πως το τελικό πρόσημο ήταν θετικό, με τα funds να επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους προς τις διοικήσεις επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια. Η παρουσία των 4 στο road show της Goldman Sachs είχε τον χαρακτήρα και της διερεύνησης του (δυνητικού) επενδυτικού ενδιαφέροντος των ξένων στην επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μ.κ των τραπεζών (κυρίως Εθνικής και Πειραιώς). Διαδικασία που, σύμφωνα με τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα εκκινήσει από την επομένη κιόλας των εκλογών της 25ης Ιουνίου, εάν και εφ' όσον επιβεβαιωθούν στην κάλπη τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Κοινός τόπος στην επενδυτική κοινότητα πως, τόσο στο Ταμείο όσο σε (δυνητικούς) ενδιαφερόμενους έχουν προχωρήσει διεργασίες και επαφές προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό, να έχει εύλογο επενδυτικό αποτέλεσμα Σεπτέμβριο- Οκτώβριο. Ηδη στο Ταμείο οι σύμβουλοι εκπονούν τον σχεδιασμό, στο τραπεζικό σύστημα οι ανάδοχοι πυκνώνουν τις διεργασίες ώστε όλα να είναι έτοιμα για το...έναυσμα, που θα δοθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σε αυτή την συγκυρία, κλιμάκιο στελεχών της Moody's ήρθε στην Αθήνα για να εξετάσει από κοντά την κατάσταση, εν όψει της προγραμματισμένης επίσκεψης την εβδομάδα πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Δεδομένης της αυστηρής στάσης που τηρεί ο αμερικανικός οίκος ως προς την αξιολόγηση της οικονομίας (τρεις κλίμακες χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας) οι συναντήσεις στο 2ήμερο 19-20 Ιουνίου, με στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, συστημικών τραπεζών και οικονομικών παραγόντων έχουν την σημασία τους. Ο οίκος είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος από τους "αξιολογητές" η βαθμολόγηση του διαδραματίζει βαρύνοντα ρόλο και είναι αυτός, που εάν αρχίσει να πλησιάζει το rating προς το investment grade θα στείλει πειστικό μήνυμα στα funds πως η ελληνική οικονομία επιστρέφει, ότι το εγχώριο banking προοπτικά θα είναι "επενδύσιμο" για τα μεγάλα σπίτια που τοποθετούν δισ. στις αναπτυγμένες αγορές. Παράλληλα συνεχίστηκαν οι επί μέρους παρουσιάσεις τραπεζιτών σε ξένους επενδυτές, με πιο πρόσφατη της Alpha Bank-υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Βασίλη Ψάλτη- στις ΗΠΑ.

==================================================

Παρέμβαση Στουρνάρα

Ετοιμη έχει νομοθετική παρέμβαση ο Γιάννης Στουρνάρας, που θα σταλεί στο γραφείο του νέου υπουργού Οικονομικών, μόλις εγκατασταθεί στην Νίκης. Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος επανειλημμένα έχει επικεντρωθεί στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης, προτάσσοντας την κοινωνική διάσταση του ιδιαίτερα για τους ευάλωτους, έχει πάνω στο...τραπέζι του έναν κώδικα δεοντολογίας για τις σχέσεις των servicers με τους δανειολήπτες. "Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 50 δισ. από το ΤΧΣ και δόθηκαν αυτά τα κεφάλαια για να σωθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων..." υπενθυμίζει ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, καθώς ναι μεν τα funds δεν εποπτεύονται πλην όμως είναι υπό την εποπτεία της ΤτΕ οι εταιρείες διαχείρισης, οι τράπεζες. Ζητούμενη η ορθή- σύννομη με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο- λειτουργία των servicers, επί της ουσίας της σωστής συμπεριφοράς τους έναντι δανειοληπτών, καθώς κοινός τόπος είναι πως συχνά ξεπερνούν τα όρια. Αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο διαχείρισης-αντιμετώπισης του δανειολήπτη θέλει να προχωρήσει ο Γιάννης Στουρνάρας, κάτι που θα μπορούσε να αποφέρει καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα (για τα funds) και ισχυρότερο κοινωνικό αποτύπωμα (για τους δανειολήπτες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ