«Μπαλάκι» χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ – τι θα γίνει με τη ρύθμιση

«Μπαλάκι» χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ – τι θα γίνει με τη ρύθμιση
Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ οι οποίοι απεγνωσμένα ζητούν μια ρύθμιση για το δάνειό τους καθώς η δόση –λόγω της μικρής διάρκειας αποπληρωμής- είναι τεράστια. Οι δανειολήπτες γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στον ΟΑΕΔ (ο οποίος έχει αναλάβει πλέον τον ΟΕΚ) και τις τράπεζες ενώ ακόμη και μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το αδιέξοδο παραμένει. Ο ΟΑΕΔ ζητάει νέα νομοθετική ρύθμιση τη στιγμή που οι δανειολήπτες καλούνται από τις τράπεζες να αποφασίσουν: ή χάνετε την επιδότηση και σας ρυθμίζουμε το δάνειο, ή το δάνειο σας παραμένει αρρύθμιστο.

Ποια είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή; Τα επιδοτούμενα δάνεια από τον ΟΕΚ που χορηγήθηκαν μέσω τραπεζών, έχουν υποχρεωτικά 15ετή διάρκεια αποπληρωμής. Έτσι, παρά την επιδότηση των τόκων –η οποία κυμαίνεται από 50-100% η δόση είναι τεράστια. Ακόμη και για ένα ποσό της τάξεως των 120.000 ευρώ (που είναι και το μέγιστο δάνειο που μπορούσε να εκταμιεύσει κάποιος η δόση διαμορφώνεται σήμερα στα 750 ευρώ για τα 9 χρόνια που διαρκεί η επιδότηση και εκτινάσσεται στα 950 ευρώ μετά τη λήξη της επιδότησης. Τι ζητάει λοιπόν ο δανειολήπτης της κατηγορίας; Να αυξηθεί η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου –από τα 15 ακόμη και στα 25 χρόνια- ώστε να μειωθεί το ποσό της δόσης. Στην πραγματικότητα αυτή η ρύθμιση ζημιώνει τον δανειολήπτη καθώς μειώνεται η επιδότηση που εισπράττει από τον ΟΕΚ και τελικώς καταλήγει να πληρώνει περισσότερους τόκους μέχρι να εξοφλήσει το δάνειό του. Είναι όμως μια λύση ανάγκης καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μειωθεί η δόση.

Ακόμη και αυτό το αυτονόητο, οι τράπεζες το αρνούνται. Το αρνούνται μάλιστα παρά το γεγονός ότι έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση πριν από ακριβώς έναν χρόνο (στις 14 Φεβρουαρίου του 2012). Για να μην εκτελέσουν την υπουργική απόφαση «πατούν» στο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί λόγω του κλεισίματος του ΟΕΚ και της μεταβίβασης μέρους των αρμοδιοτήτων του στον ΟΑΕΔ, Ουσιαστικά υπάρχει κενό και οι τράπεζες κάνουν ότι θέλουν. Σε όποιον δανειολήπτη του ΟΕΚ απευθύνεται στα υποκαταστήματα για ρύθμιση, δεν του παρέχουν καν αυτά που ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων. Δηλαδή, το να αυξήσουν τη διάρκεια αποπληρωμής. Του ζητούν, να αποποιηθεί την επιδότηση, κάτι όμως που συνεπάγεται τεράστιο κόστος άνω των 150-200 ευρώ μηνιαίως.

Και τώρα;

Ενώ οι δανειολήπτες βρίσκονται σε αδιέξοδο, οι φορείς του δημοσίου, τσακώνονται μεταξύ τους. Παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη και αντέδρασε ο ΟΑΕΔ επειδή στο δελτίο τύπου του Συνηγόρου, δεν γινόταν αναφορά στην απάντηση που είχε δώσει ο ΟΑΕΔ στον Συνήγορο. Επί της ουσίας; Θα περιμένουμε ακόμη για τη λύση. Υποτίθεται ότι ο ΟΑΕΔ έχει προτείνει στις τράπεζες ένα σύστημα ρύθμισης το οποίο στηρίζεται στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Δεν αποκλείεται όμως να χρειαστεί αλλαγή νόμου που σημαίνει …ζήσε Μάη μου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ