Θέλεις να πάρεις δάνειο; Μόνο με μπάρμπα τον …Eπίτροπο.

Θέλεις να πάρεις δάνειο; Μόνο με μπάρμπα τον …Eπίτροπο.
Παρότι τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης έχουν δοθεί στις τράπεζες, κάτι που περίμενε ως μάνα εξ' ουρανού η αγορά για να μπορέσει να πάρει μια ανάσα ρευστότητας και παρότι οδεύουν ολοταχώς για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, η πρόσφατη τοποθέτηση Επιτρόπων- ελεγκτών θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την χορήγηση δανείων προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Και αυτό γιατί πέραν της επιτροπής δανείων της κάθε τράπεζας που θα λαμβάνει την απόφαση χορήγησης, την τελική έγκριση θα την έχουν οι Επίτροποι, οι οποίοι θα μπορούν να απορρίπτουν ακόμη και εγκεκριμένα δάνεια. Το χειρότερο όλων είναι ότι στο μέτωπο των αναχρηματοδοτήσεων υφιστάμενων δανείων θα ακολουθήσουν την ίδια λογική που ακολουθεί η τρόικα με τις ρυθμίσεις χρεών. Δεν είσαι συνεπής, όχι άλλες διευκολύνσεις. Η ακόμη πιο σφικτή πολιτική χορηγήσεων έχει ως στόχο τον περιορισμό των κόκκινων δανείων και των επισφαλειών έτσι ώστε να εξυγιανθούν πλήρως τα πιστωτικά ιδρύματα σε βάθος κάποιων ετών, διότι όπως εκτιμούν υπάρχουν ακόμη πολλοί κρυμμένοι σκελετοί που θα βγουν από τα συρτάρια ή που θα δημιουργηθούν στην πορεία, διότι η κρίση είναι ακόμη εδώ και δυστυχώς «κόκκινα δάνεια» θα δημιουργούνται για καιρό όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της ΤτΕ.
«Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες έδιναν δάνεια που σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν καμία εξασφάλιση ή περιορισμένη σε σχέση με το ύψος του δανείου και το πληρώνουμε σήμερα», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος στο fpress.gr
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, τα υπόλοιπα των δανείων θα μειωθούν στα 223,4 δισ. ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς από 229 δισ. ευρώ περίπου το Δεκέμβριο του 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ