Ερχονται οι μπαταρίες που δεν θα πιάνουν φωτιά

Ερχονται οι μπαταρίες που δεν θα πιάνουν φωτιά
Οι μπαταρίες ιόντων-λιθίου (Lithium-ion) βρίσκονται σήμερα στις περισσότερες συσκευές, smartphones, tablets, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, διάφορα gadgets, ιατρικό εξοπλισμό και άλλα πολλά.

Πολλοί ερευνητές επιχειρούν να εξελίξουν την τεχνολογία των μπαταριών και να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Μεταξύ αυτών είναι και ο John B. Goodenough, ο συν-δημιουργός της μπαταρίας Lithium-ion και καθηγητής στο University of Texas Austin’s Cockrell School of Engineering.

Ο 94χρονος Goodenough ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε μια ανώτερη τεχνολογία για εναλλακτικές μπαταρίες από τις li-ion. Οι μπαταρίες αυτές χρησιμοποιούν ηλεκτρολύτες από συμπαγές γυαλί, αντί του υγρού που βλέπουμε σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι μπαταρίες αυτές θα είναι πολύ πιο ασφαλείς. Δεν θα εκρήγνυνται ούτε θα πιάνουν φωτιά.

Ωστόσο, η μπαταρία αυτή δεν είναι ανώτερη μόνο σε θέμα ασφάλειας. Έχει τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερη ενεργειακή πυκνότητα σε σύγκριση με τις Li-ion μπαταρίες, ενώ έχει επίσης πολύ ταχύτερο rate επαναφόρτισης. Επίσης, έχει μεγαλύτερο αριθμό κύκλων φόρτισης/αποφόρτισης και τη δυνατότητα να αποδίδει καλά σε συνθήκες υπό του μηδέν (-20 βαθμοί Κελσίου).

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι οι νέες μπαταρίες μπορούν να κατασκευαστούν με φθηνό και eco-friendly τρόπο. Οι ηλεκτρολύτες γυαλιού επιτρέπουν την αντικατάσταση του λιθίου με νάτριο, το οποίο είναι πολύ φθηνό και βρίσκεται παντού.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να μπει σε σχεδόν κάθε μπαταρία, αλλά ακόμη βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε κάποια χρόνια μέχρι να δούμε την ευρεία υιοθέτησή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ