Όλα τα επεισόδια στο σήριαλ για τη διοίκηση της Πειραιώς

Όλα τα επεισόδια στο σήριαλ για τη διοίκηση της Πειραιώς
Το πρώτο της κεράκι έσβησε πριν λίγες εβδομάδες, ως «ορφανή», η καρέκλα του CEO της Πειραιώς, αφού από πέρσι το Γενάρη που αποπέμφθηκε ο Ανθιμος Θωμόπουλος από τη συγκεκριμένη θέση, μέχρι σήμερα και μετά από πολλά επεισόδια, δεν έχει βρεθεί αντικαταστάτης .

Η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας θα καθίσει στην …ορφανή καρέκλα το αργότερο ως το τέλος Μαρτίου. Τα ονόματα που παίζουν είναι αρκετά, με αυτό του Νίκου Καραμούζη να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mp ο Χ. Μεγάλου δεν ανταποκρίθηκε στο «κάλεσμα» της τράπεζας, καθώς οι αμοιβή των 200.000 ευρώ ετησίως και μάλιστα μικτά που προβλέπεται για τη θέση, δεν κρίθηκε ικανοποιητική, ενώ η επιλογή του Ανθιμου Θωμόπουλου, μετά και τις εξελίξεις του Δεκεμβρίου έχει «καεί» οριστικά. Την ίδια στιγμή αν και ακούστηκε ο Λίνος Λέκκας της Citigroup ως υποψήφιος για τη θέση, σύμφωνα με το περιβάλλον του, δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα. Και ενώ οι πάντες αναμένουν την στιγμή που το Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς θα προχωρήσει στην επιλογή του επόμενου διευθύνοντος Συμβούλου, ήδη, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η πρώτη συστημική τράπεζα, ατύπως διοικείται από το Πόλσον fund.

Το σίριαλ της χρονιάς

Ιανουάριος 2016. Πέρσι το Γενάρη, μετά από έντονο παρασκήνιο και κόντρες μεταξύ των μετόχων της τράπεζας, το ΤΧΣ αποφάσισε να καρατομήσει τον Ανθιμο Θωμόπουλο, καθώς ο τελευταίος αρνήθηκε να υποβάλλει την παραίτηση που του ζητήθηκε, λόγω του ρόλου που έπαιξε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου . Αν και επισήμως η είδηση διαψεύστηκε από το ΤΧΣ, οι πληροφορίες της εφημερίδας μας επέμεναν και επιβεβαιώθηκαν. Ο κ. Θωμόπουλος μετά την συγκεκριμένη εξέλιξη πέρασε στην αντεπίθεση, αφού λόγω των καλών σχέσεων που διατηρούσε και διατηρεί με τα ξένα funds και κυρίως με τον μεγαλομέτοχο της τράπεζας John Paulson, , προσπαθούσε να βρει στηρίγματα, ακόμη και στα στελέχη του SSM. Μάλιστα η εμμονή του κ. Πόλσον στο πρόσωπο του τότε διευθύνοντα συμβούλου της Πειραιώς, τον οδήγησε σε ανοιχτή κόντρα με τη διοίκηση της τράπεζας, την κυβέρνηση αλλά και το ΤΧΣ. Όχι όμως και με τον SSM, στον οποίο τότε έστειλε επιστολή στην οποία υπογράμμιζε πως επένδυσε στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, πιστεύοντας ότι ο κ. Θωμόπουλος θα παραμείνει CEO της Τράπεζας κι ότι τον θεωρεί «απόλυτα ικανό» να τη διοικήσει. Τελικά οι προσπάθειες του δεν καρποφόρησαν και ξεκίνησε η διαδικασία ανεύρεσης νέου CEO.

Ιούνιος 2016. Ετσι, στις αρχές του περσινού Ιουνίου ήρθε στο προσκήνιο ο Κύπριος Χρήστος Παπαδόπουλος, για να καταλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της τράπεζας Πειραιώς. Μάλιστα ο Παπαδόπουλος υπεβλήθη στα tests των στελεχών του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), τα οποία πέρασε με επιτυχία και διαπιστώθηκε ότι είναι ιδιαίτερα ικανός λόγω των γνώσεων και της μεγάλης εμπειρίας που διαθέτει και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος όπως ο Ομιλος της Πειραιώς.

- Αφού εγκρίθηκε από το ΤΧΣ για τη θέση, λίγο πριν το τέλος του ίδιου μήνα και λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί επισήμως, με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Ενιαίος Εποπτικος Μηχανισμος της ΕΚΤ (SSM) «παίρνει πίσω» την έγκριση που ο ίδιος είχε δώσει πριν λίγες εβδομάδες στον Χρήστο Παπαδόπουλο. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα έκαναν λόγo τότε για έντονο παρασκήνιο που έλαβε χώρα, μεταξύ του μετόχου της Πειραιώς Τζον Πόλσον και στελεχών του SSM, με στόχο ο πρώτος να ελέγξει την τράπεζα, χωρίς όμως να βάλει ούτε ένα ευρώ παραπάνω, πέραν των όσων είχε επενδύσει μέσω της ανακεφαλαιοποίησης.

Ιούλιος 2016. Και σαν να μην έφταναν τα προβλήματα της τράπεζας με τον CEO, ήρθαν να προστεθούν και αυτά του Προέδρου, αφού παραιτήθηκε και ο επί 25 χρόνια πρόεδρος της, Μιχάλης Σάλλας.

Νοέμβριος 2016. Η θέση του Μιχάλη Σάλλα καλύφθηκε σχετικά γρήγορα σε σχέση με αυτή του Θωμόπουλου, αφού στις αρχές Νοεμβρίου τη θέση αυτή κατέλαβε και επισήμως ο Γεώργιος Χατζηνικολάου, όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο. Πέραν του κ. Χατζηνικολάου, το Δ.Σ. της τράπεζας εξέλεξε ως νέα μη εκτελεστικά μέλη τους Σολομώντα Μπεράχα και Enrico Tommaso Cucchiani.

Δεκέμβριος 2016. Στις αρχές Δεκεμβρίου επρόκειτο να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία τοποθέτησης CEO, με δύο γνώριμους από το παρελθόν υποψηφίους να βρίσκονται ξανά την τελική ευθεία για τη θέση. Τους Ανθιμο Θωμόπουλο και Χρήστο Παπαδόπουλο. Οι δύο υποψηφιότητες, αφού πέρασαν όλα τα προηγούμενα στάδια, έφτασαν για την τελική έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Και ω, τι έκπληξη!!!

Ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός, για μία ακόμη φορά, όταν διαπίστωσε ότι οι ισορροπίες γέρνουν κατά των επιδιώξεων του, παρενέβη καθεστωτικά μπλοκάροντας τη διαδικασία ανάδειξης του διεθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, όπως ακριβώς είχε κάνει και το καλοκαίρι. Στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν του κρίσιμου διοικητικού συμβουλίου ενεπλάκησαν σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Αντιπροεδρία ενώ κομβικό ρόλο έπαιξε και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, με το καθ΄ ύλην αρμόδιο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παραμένει επί της ουσίας θεατής των εξελίξεων, αφού παρά το γεγονός ότι είναι ο κάτοχος του 26% της τράπεζας, δεν μπόρεσε να ελέγξει την κατάσταση.Χωρίς ωστόσο δική του υπαιτιότητα αφού η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει νομοθετήσει και αποδεχθεί όσα της ζήτησαν οι δανειστές, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να μην έχει καμία απολύτως παρέμβαση στις εξελίξεις, όπως είδαμε και στην περίπτωση της Εθνικής.

Φεβρουάριος 2017. Οι υποψήφιοι αναμένουν στο ακουστικό τους…

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ