Πρόστιμα 485 εκατ. σε JPMorgan, HSBC και Credit Agricole

Πρόστιμα 485 εκατ. σε JPMorgan, HSBC και Credit Agricole
Πρόστιμο ύψους 485,5 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στην JPMorgan, την HSBC και την Credit Agricole, από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για χειραγώγηση του δείκτη αναφοράς Euribor. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί το τέλος μιας πενταετούς έρευνας της Κομισιόν για το σκάνδαλο.

Η JPMorgan πρόκειται να πληρώσει 337,2 εκατ. ευρώ, η HSBC θα καταβάλει 33,6 εκατ. και η Credit Agricole 114,7 εκατ. ευρώ.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ τόνισε σε σημερινή ηλεκτρονική του ανακοίνωση ότι οι τρεις τράπεζες συνωμότησαν και αντάλλαξαν ευαίσθητες πληροφορίες, παραβιάζοντας τους ευρωπαϊκούς αντιμονοπωλιακούς κανόνες.

«Οι τράπεζες οφείλουν να σέβονται τους κανόνες της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, όπως και κάθε άλλη εταιρία που δραστηριοποιείται στη κοινή αγορά», δήλωσε η Μαργκρέτε Βερστάγκερ, η Ευρωπαία επίτροπος που είναι αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού.

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η έρευνα της Κομισιόν για τη χειραγώγηση του Euribor εντάθηκε πριν από τρία χρόνια, όταν οι τρεις αυτές τράπεζες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε σχετικό διακανονισμό, μαζί με τέσσερα άλλα ιδρύματα, περιλαμβανομένων της Deutsche Bank και της Societe Generale.

Γενικά, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της υπόθεσης χειραγώγησης του Euribor και παρόμοιων δεικτών αναφοράς, αγγίζουν τα εννιά δισ. δολάρια και έχουν δοθεί από παγκόσμιες αρμόδιες αρχές σε περίπου 12 τράπεζες και πάνω από 20 μεμονωμένους traders, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ