Βόμβα για την οικονομία- Το διοικητικό κενό στις τράπεζες

Βόμβα για την οικονομία- Το διοικητικό κενό στις τράπεζες
Σοβαρές αναταράξεις στο ήδη ταλαιπωρημένο εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα, σε μία περίοδο που όπως υποστηρίζουν έλληνες και ξένοι αναλυτές, είναι η κρισιμότερη στην ιστορία τους, λόγω των σημαντικών προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Η μάχη συμφερόντων, μεταξύ ξένων αλλά και εγχώριων θεσμικών φορέων, που σχετίζονται με την ανασύνταξη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, είναι προφανές ότι είναι ικανή να βάλει την ταφόπλακα στα σχέδια αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης που ναι μεν έχουν εκπονηθεί, αλλά παραμένουν στα συρτάρια των άδειων γραφείων των δυνάμει προέδρων και CEO. Ενώ όλοι περίμεναν ότι η ανάδειξη προέδρου στην Εθνική, σε αντίθεση με την Πειραιώς, θα ήταν μια διαδικασία ρουτίνας και δεν θα «άνοιγε μύτη», ξαφνικά αναδείχθηκε σε μείζον θέμα που ακόμα οι παρενέργειές του δεν μπορούν να υπολογιστούν, όχι μόνο για την ίδια την τράπεζα, αλλά για το σύνολο του κλάδου και την εικόνα του στο διεθνές περιβάλλον.

Οι χορηγήσεις δεν υπάρχουν στον χάρτη, η διαχείριση των κόκκινων δανείων που αποτελούν βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος πάει συνέχεια για αργότερα και ασφαλώς ο σχεδιασμός των τραπεζιτών για την επόμενη μέρα είναι στον αέρα, αφού δεν ξέρουν αν θα βρίσκονται στη θέση τους για να τον υλοποιήσουν. Είναι γνωστό στην πιάτσα ότι οι διεθνείς επενδυτές ξορκίζουν το ενδεχόμενο να απαιτηθεί και νέος γύρος αυξήσεων κεφαλαίου, λόγω της σημαντικής καθυστέρησης- και ελλείψει διοικήσεων- της αναδιάρθρωσης και διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Τουλάχιστον αυτό δήλωσαν στις πρόσφατες συναντήσεις τους, με στελέχη ελληνικών τραπεζών , γι αυτό και απέχουν επιδεικτικά από το χρηματιστηριακό ταμπλό εδώ και καιρό. Πόσο δε μάλλον τώρα που προστίθεται και η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της β’ αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες μέρες και που θα καθορίσει και την στάση που θα κρατήσουν οι δανειστές μας στο μέτωπο της αναδιάρθρωσης του χρέους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Τ.Χ.Σ., βασικός μέτοχος της Εθνικής με ποσοστό άνω του 40% την περασμένη Τετάρτη επιβεβαιώνει το πολεμικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των εμπλεκομένων, αφού το Ταμείο φαίνεται αποφασισμένο να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για να καρατομήσει την διοίκηση Φραγκιαδάκη - Θωμόπουλου αλλά και όλο το Δ. Σ της τράπεζας. Μάλιστα, περιγράφει ότι δεν υπάρχει πλέον ομαλή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών κάτι που θεωρεί καθοριστικό για το μέλλον της τράπεζας. Είναι προφανές ότι όλα θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει ο SSM, αφού αυτός είναι που θα εγκρίνει ή όχι την νέα διοίκηση της Εθνικής.

Την ίδια στιγμή δεν έχει περάσει απαρατήρητη και η τουλάχιστον περίεργη στάση που κρατά η ΤτΕ απέναντι στις διαδικασίες ανάδειξης διοικήσεων, την ώρα που ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης και είναι τοις πάσι γνωστή η καλή σχέση που διατηρεί με τον SSM. Η καλή σχέση Στουρνάρα με τους Ευρωπαίους αποδεικνύεται και από τα όσα υποστήριξε στη βουλή στα μέσα Ιουλίου , αφού ταυτίστηκε πλήρως με τις αλλαγές που προωθούν στις ελληνικές τράπεζες τα στελέχη του Μηχανισμού επισημαίνοντας ότι αυτές οι αλλαγές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων και να τοποθετηθούν καλύτερα στελέχη στις τράπεζες! Μάλιστα, επικαλούμενος την περίπτωση της Μαρινόπουλος, υποστήριξε ότι όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην επιχείρηση αποτελούν μερικούς από τους λόγους για τους οποίους απαιτούνται αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών.

Η λιτή ανακοίνωση του ΤΧΣ

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) o εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανέφερε ότι: «Το ΤΧΣ σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού του Συμβουλίου εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλισης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης λαμβάνοντας υπόψη ότι η ομαλή συνεργασία μεταξύ του Δ.Σ. της Τράπεζας και του βασικού μετόχου είναι καθοριστική».

Το κακό προηγούμενοστην Πειραιώς

Ο ρόλος των ευρωπαίων δεν είναι και ο πλέον αθώος. Με διάφορα «τεχνάσματα» εδώ και μήνες καθυστερούν την διαδικασία, αλλάζουν αποφάσεις αιφνιδίως προσπαθώντας να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο των διοικήσεων στις ελληνικές τράπεζες. Ποιος θα ξεχάσει την αιφνιδιαστική κίνηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM) να «πάρει πίσω» την έγκριση που ο ίδιος είχε δώσει στον Χρήστο Παπαδόπουλο, για την κατάληψη της θέσης του CEO της τράπεζας Πειραιώς. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα έκαναν λόγo για έντονο παρασκήνιο, μεταξύ του μετόχου της Πειραιώς Τζον Πόλσον και στελεχών του SSM, με στόχο ο πρώτος να ελέγξει την τράπεζα, χωρίς όμως να βάλει ούτε ένα ευρώ παραπάνω, πέραν των όσων είχε επενδύσει μέσω της ανακεφαλαιοποίησης.

Ετσι με παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από τον SSM επήλθε η απόλυτη ανατροπή και η διαδικασία ξεκίνησε από την αρχή, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Θα περίμενε κανείς, σε μια εποχή που το τραπεζικό σύστημα βάλλεται και είναι αμφίβολο ποιος είναι ο ρόλος των θεσμών και τι ακριβώς προσπαθούν να πετύχουν, ότι οι Έλληνες τραπεζίτες θα είναι ενωμένοι για να διαφυλάξουν το τραπεζικό σύστημα και να καταφέρουν να διατηρήσουν την ελληνική κυριαρχία. Αντίθετα αρκετοί έχουν προσχωρήσει σε σχήματα που μόνο το συμφέρον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν επιδιώκουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ