Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι να διοικήσουν τις ελληνικές τράπεζες

Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι να διοικήσουν τις ελληνικές τράπεζες
Στην τελική ευθεία, όπως όλα δείχνουν, βρίσκονται οι διαδικασίες για την επιλογή των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών, αφού η λίστα με τα στελέχη που θα καλύψουν τις κενές θέσεις βρίσκεται στα χέρια του ΤΧΣ.

Του Νίκου Σαμοϊλη

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MoneyPro», τη θέση του προέδρου στην Τράπεζα Πειραιώς θα καλύψει o Γ. Χατζηνικολάου, ο οποίος έχει διατελέσει deputy CEO της Ρυθμιστικής Αρχής για τα CDS, τα swaps και τα παράγωγα (International Swaps and Derivatives Association), managing director στη Merrill Lynch (υπεύθυνος Global Fixed Income Emerging Markets Βusiness) και διευθύνων σύμβουλος στην Τ Bank (πρώην Aspis Βank), που πέρασε στα χέρια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου επιθυμεί διακαώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Καραμούζης, που κατέχει σήμερα τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της Eurobank Ergasias A.E., είναι πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και μέλος στην Επιτροπή Κινδύνων και την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων.

Αν, λοιπόν, προχωρήσει η υποψηφιότητα του τελευταίου, που δεν έχει «κλειδώσει» 100%, αφού υπάρχουν και άλλα στελέχη με ανάλογα προσόντα που διεκδικούν τη θέση, τότε προφανώς η Eurobank θα αναγκαστεί να αναζητήσει νέο πρόεδρο. Ετσι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ανατροπές και καραμπόλες της τελευταίας στιγμής, στον δρόμο προς την ανασύσταση των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών, όπως αυτές που προέκυψαν με τα ονόματα που διέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα για την Πειραιώς και την Εθνική. Ο Λουκάς Ρίζος, που φιγουράριζε στη λίστα για τη θέση του προέδρου της Πειραιώς, τελικά δεν «έπαιξε», αφού, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, απέσυρε το ενδιαφέρον του. Την ίδια ώρα, στην Εθνική, ο Γ. Ζανιάς συνεχίζει να παραμένει στο παιχνίδι για τη θέση του προέδρου της τράπεζας και, όπως μαθαίνουμε, έχει εξασφαλίσει και τη στήριξη του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, παρότι σκοντάφτει στη δεκαετή εμπειρία που προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα όπως λέει το περιβάλλον του διαθέτει ένα προσόν που ξεπερνά το εμπόδιο της δεκαετίας. Υποψηφιότητα έχει θέσει και η Μιράντα Ξαφά, γνωστή από τη θητεία της στο ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Οπως και να έχει, οι short lists που έχουν συγκροτήσει οι σύμβουλοι των τραπεζών οδεύουν προς τις Επιτροπές Διορισμών για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να καλυφθούν οι κενές θέσεις στις διοικήσεις, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει απέναντι στον SSM.

Και ποιες είναι αυτές; Η διαχείριση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων τους, που ξεπερνούν τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ, και ασφαλώς η επαναπροσέλκυση των καταθέσεων, που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

«Κόκκινα» επιχειρηματικά. Στην επιτάχυνση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τόσο η λειτουργία των πλατφορμών που ετοιμάζουν οι τράπεζες από κοινού με ξένους οίκους, όπως η KKR, όσο και το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, που προωθεί ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, και το οποίο αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τα όσα είπε μόλις αυτή την Τρίτη ο υπουργός, ο νόμος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και όλα τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές. Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για πολλούς μήνες με τους θεσμούς, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση αναδιάρθρωσης, την οποία θα αναλαμβάνει ένας συντονιστής από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώπιόν του θα διεξάγονται οργανωμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στον βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη. Στο τραπέζι θα κάθονται και εκπρόσωποι των εργαζομένων και των προμηθευτών, εφόσον υπάρχουν οφειλές και προς εκείνους.

Η βιωσιμότητα των μικρότερων επιχειρήσεων θα κρίνεται με βάση ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης, ενώ οι μεγαλύτερες θα αξιολογούνται από ανεξάρτητο εκτιμητή. Εάν η διαδικασία καταλήξει σε συμφωνία, η υπόθεση θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση. Για να συμβεί αυτό, αρκεί να συναινέσουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών για το 60% της οφειλής και στη συνέχεια η δικαστική απόφαση θα επιβάλλει και στο υπόλοιπο 40% να συμμορφωθεί.

Οι λύσεις. Ως προς το περιεχόμενο των λύσεων, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί: θα μπορεί να αφορούν πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, διαγραφές μέρους των οφειλών και άλλους τρόπους που περιλαμβάνει ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ. Ο επιχειρηματίας ή οι μέτοχοι θα υποχρεούνται να χρηματοδοτούν την εταιρεία. Σε διαφορετική περίπτωση, θα απομακρύνονται και θα ορίζονται ως μέτοχοι οι δανειστές, που θα αναζητούν επενδυτή. Ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης δηλαδή είναι κατάλληλα δομημένος ώστε να αποκλείει επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν χρέη κατ’ επιλογή τους (κακοπληρωτές) και να επικεντρώνεται στη διάσωση υγιών κατά τα άλλα επιχειρήσεων.

Για να διασφαλιστεί αυτό, θα αξιοποιείται και κάθε άλλο διαθέσιμο στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών της επιχείρησης. Οπως ανέφερε ο υπουργός, υπάρχουν, επίσης, προβλέψεις για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τη φορολόγηση της ωφέλειας που προκύπτει από τις διαγραφές τραπεζικών χρεών.

Από την εφημερίδα Παραπολικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας με πολύ παρασκήνιο και πλούσιες προσφορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ