Οι επικρατέστεροι να αναλάβουν τη διοίκηση των ελληνικών τραπεζών

 Οι επικρατέστεροι να αναλάβουν τη διοίκηση των ελληνικών τραπεζών
Η ανασύσταση των διοικήσεων των τραπεζών και των επιτροπών τους είναι ένα από τα τρία προαπαιτούμενα που εκκρεμούν και θα πρέπει να «κλείσουν» πριν το τέλος Οκτωβρίου, για να δοθεί το πράσινο φως και να απελευθερωθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν και η καταληκτική ημερομηνία που είχε δοθεί από τον SSM(Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας) και το ΤΧΣ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ήταν η 30ή Σεπτεμβρίου και όπως είχε δηλώσει στο moneypro ο πρόεδρος του Ταμείου Γ. Μιχελής, δεν επρόκειτο να δοθεί καμία παράταση, εδώ και αρκετές εβδομάδες είχε διαφανεί ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν έως χθες, να είχαν συσταθεί τα νέα διοικητικά συμβούλια, γιατί πολύ απλά δεν υπήρχαν σημεία σύγκλισης των εμπλεκόμενων πλευρών στα νέα πρόσωπα που θα τα στελεχώσουν. Ετσι, σιωπηρά, η διαδικασία έχει πάρει παράταση για λίγες εβδομάδες αργότερα, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα. Αν και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι αλλαγές θα έχουν συντελεστεί πριν το κρίσιμο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, όπως τουλάχιστον δήλωσε προχθές μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, τα πράγματα δεν δείχνουν να είναι τόσο απλά, κυρίως στην περίπτωση της τράπεζας Πειραιώς. Και αυτό γιατί υπάρχει η αίσθηση στην αγορά ότι ο SSM καθυστερεί εσκεμμένα την διαδικασία, έτσι ώστε να επιβάλλει τους δικούς του εκλεκτούς, με την μορφή του κατεπείγοντος, αδιαφορώντας επί της ουσίας για τις προτάσεις που θα καταθέσει η EgonZender.

ΕΜΠΟΔΙΑ. Την ίδια ώρα η ονοματολογία δίνει και παίρνει και τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο. Άγνωστο παραμένει εάν στην Πειραιώς θα υπάρξει πρώτα εκλογή του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και στη συνέχεια του διευθύνοντος συμβούλου ή το αντίστροφο. Η διαδικασία αναζήτησης διευθύνοντος συμβούλου είναι σε εξέλιξη από τον Ιανουάριο, με το fund του John Paulson να επιχειρεί να θέσει εμπόδια σε διάφορα στάδια της επιλογής νέου προσώπου για το τιμόνι της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Στη λίστα προεπιλογής για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου οι αξιολογητές βρίσκονται σε αυτή τη φάση περίπου 10-15 ονόματα, μεταξύ των οποίων και του Γιώργου Πουλόπουλου, που ανέλαβε προσωρινός διευθύνων σύμβουλος τον Μάιο, μετά την εμπλοκή με τον Χρήστο Παπαδόπουλο, η υποψηφιότητα του οποίου κόπηκε κυριολεκτικά στο και πέντε και αφού είχε ήδη περάσει από την πρώτη έγκριση του SSM. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και για τη θέση του προέδρου στην Τράπεζα, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν τον Λουκά Ρίζο, πρώην στέλεχος της Deutsche Post Bank, ως έναν από τους πιθανούς υποψηφίους. Την ίδια ώρα, η αίτηση αναίρεσης, που είχε υποβάλλει στον SSM ο εκπρόσωπος του Paulson στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς, Alexander Blades, ζητώντας να παραμείνει, απερρίφθη οριστικά. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Χάρης Κυριαζής, αποπέμπονται, σύμφωνα με τις επιταγές του Εποπτικού Μηχανισμού, ενώ πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκε από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Ε. Βασιλάκης.

ΕΘΝΙΚΗ- ALPHABANK. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα ο Γιώργος Ζανιάς είναι ο επικρατέστερος για τη θέση του Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας. Ο κ. Ζανιάς έχει διατελέσει πρόεδρος του ΣΟΕ (Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών), υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών αλλά και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

Στην AlphaBank, η διαδικασία της υποβολής υποψηφιοτήτων έχει ολοκληρωθεί και πλέον έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση, ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας, φαίνεται πως συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επανέλθει. Οι διαδικασίες για την αντικατάσταση των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας θέλει να έχει κλείσει η εκκρεμότητα το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα με το πόσα τελικά θα είναι τα εκτελεστικά μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank, καθώς εάν ο SSM επιμείνει να μειωθούν σε τρία από τέσσερα σήμερα, θα πρέπει αναγκαστικά να παραιτηθούν από το ΔΣ ένας εκ των Δ. Μαντζούνη, Σπ. Φιλάρετου, Αρτ. Θεοδωρίδη, Γ. Αρώνη.

Η καυτή πατάτα

Η επιτάχυνση των διοικητικών αλλαγών στις ελληνικές τράπεζες θεωρείται επιβεβλημένη, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου για την εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων και τη μείωση των NPLs, σύμφωνα με τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει ο SSM και που προβλέπει τη μείωση τους κατά 40% έως το 2019. Αυτό σημαίνει ότι επί συνόλου 115 δισεκατομμυρίων ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που υπάρχουν σήμερα, στο τέλος του 2019 θα πρέπει να έχουν μειωθεί γύρω στα 70 δισεκατομμύρια. Με βάση τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία στην Πειραιώς αντιστοιχεί μια μείωση στα NPEs πάνω από τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, στην Alpha bank γύρω στα 13 δισ., στην Eurobank περί τα 8,5 δισ. και στην Εθνική περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι στόχοι ανά έτος που έχουν τεθεί προβλέπουν το 2017, μείωση της τάξης του 8%, το 2018 12% και το 2019 μείωση της τάξης 16%, πάντα με βάση τα σημερινά δεδομένα

Πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας με πολύ παρασκήνιο και πλούσιες προσφορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ