Το σχόλιο του Αμερικανού κυβερνητικού που "καθησύχασε" τη Deutsche Bank

Το σχόλιο του Αμερικανού κυβερνητικού που "καθησύχασε" τη Deutsche Bank
Ανακάμπτει η μετοχή - Αισιόδοξη η Μέρκελ - "Υπερβολικά σημαντική για τη γερμανική οικονομία"

Χαμόγελα και… ανακούφιση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η μετοχή της γερμανικής τράπεζας που μονοπωλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον τελευταία γύρισε θετικά, διαγράφοντας τις απώλειες, κι όλα αυτά από ένα μόνο σχόλιο υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μειωθεί το βαρύ πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην τράπεζα. Ίσως τελικά όλο αυτό να είναι κάτι παροδικό, όπως δήλωσε άλλωστε και η καγκελάριος Μέρκελ.

Αναφερόμενος στις τράπεζες που έχουν καταλήξει ήδη σε διακανονισμό, ο Βill Baer, δήλωσε πωςτα τραπεζικά ιδρύματα «πλήρωσαν πολλά περισσότερα»από ότι θα πλήρωναν αν είχαν συνεργαστεί από την αρχή.«Το αν θα συνεργαστούν με την κυβέρνηση σε αυτά τα ζητήματα, είναι μια απόφαση που οι εταιρείες πρέπει να κάνουν» επισήμανε ο κ. Baer σε ομιλία του στο Σικάγο.

Η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας έχει υποχωρήσει πάνω από 50% από την αρχή του έτους και βρίσεται περίπου 20% χαμηλότερα από την αρχή του Αυγούστου μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που ισχυριζόταν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρότειναν τηνεπιβολή προστίμου 14 δισ. δολαρίωνγια τον διακανονισμό κατηγοριών σχετικά με τα «τοξικά» στεγαστικά δάνεια.

Με την γνωστοποίηση της είδησης η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύθηκε 1,1% στην Φρανκφούρτη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την Τρίτη την ελπίδα ότι θα λυθούν τα προβλήματα της Deutsche Bank.

Σε ερώτηση που δέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου για το αν το Βερολίνο ανησυχεί για την Deutsche Bank και για το κατά πόσον σκέφτεται να προσφέρει στήριξη στη γερμανική τράπεζα, η κα Μέρκελ απάντησε:

«Θέλω να πω μόνο ότι η Deutsche Bank είναι μέρος της γερμανικής τραπεζικής βιομηχανίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και φυσικά ελπίζουμε ότι όλες οι εταιρείες, ακόμα και αν αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα, μπορούν να αναπτυχθούν προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο πέρα από αυτό», πρόσθεσε.

Η γερμανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να διασώσει την Deutsche Bank, αν η οικονομική της κατάσταση χειροτερεύσει αρκετά,δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Επενδύσεων της Allianz Global Investors, Andreas Utermann.

«Δεν πιστεύω καθόλου όσα έρχονται από τη Γερμανία σχετικά με το ότι η χώρα δεν θέλει να επέμβει τελικά σε περίπτωση που η Deutsche Bank βρεθεί πραγματικά σε κίνδυνο», δήλωσε ο Utermann τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.«Είναι υπερβολικά σημαντική για τη γερμανική οικονομία».

Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να τερματίσουν τη συζήτηση για μια δυνητική διάσωση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου Angela Merkel, Steffen Seibert, να δηλώνει τη Δευτέρα πως δεν υπάρχει «βάση» για εικασίες σχετικά με κρατική χρηματοδότηση της γερμανικής τράπεζας, η αξία των assets της οποίας ανέρχεται στα $2 τρισεκατομμύρια.

Το γερμανικό περιοδικό Focus ανέφερε σε δημοσίευμα της Κυριακής πως η Μerkel έχει αποκλείσει την οποιαδήποτε χορήγηση κρατικής βοήθειας στην Deutsche Bank, την ώρα που εξετάζει το εάν θα θέσει τελικά υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση μιας τέταρτης θητείας στις εκλογές του ερχόμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ