Οι τράπεζες και τα παιχνίδια εξουσίας για τη σύνθεση των ΔΣ

Οι τράπεζες και τα παιχνίδια εξουσίας για τη σύνθεση των ΔΣ
Φουντώνουν οι διαφωνίες και οι κόντρες μεταξύ SSM, ΤτΕ, ΤΧΣ και κυβέρνησης, όσο πλησιάζουμε στην καταληκτική ημερομηνία ανασύστασης των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών των τραπεζών, παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα που έρχονται από τους διεθνείς οίκους δεν είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξα για το μέλλον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στην «πιάτσα», εδώ και καιρό γνωρίζουν ότι ο σημαντικότερος λόγος που καθυστερεί η διαδικασία αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια και τις επιτροπές δεν είναι άλλος από το ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, μέτοχοι και θεσμικοί φορείς, επιδιώκουν να ελέγξουν το παιχνίδι με την τοποθέτηση προσώπων που θα εξυπηρετούν πρωτίστως τα δικά τους συμφέροντα και δευτερευόντως των ίδιων των τραπεζών. Γεγονός που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την αγορά και τους επενδυτές διεθνώς, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν, λόγω των καθυστερήσεων, να απαιτηθεί, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στις πρόσφατες συναντήσεις και νέος γύρος αυξήσεων κεφαλαίου.

Ο ΠΟΛΣΟΝ. Η στασιμότητα που παρατηρείται εδώ και μήνες λόγω των έντονων διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, γύρω από τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στις διοικήσεις, αποτυπώνεται περίτρανα στην μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Πειραιώς. Η οποία παραμένει ακέφαλη, δηλαδή χωρίς πρόεδρο και πολύ περισσότερο χωρίς CEO, παρά το γεγονός ότι είχε «κλειδώσει» η τοποθέτηση του, αλλά τελευταία στιγμή ακυρώθηκε, μετά από παρέμβαση του SSM.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η πλευρά του μεγαλομετόχου της τράπεζας Τζον Πόλσον επιδιώκει να τοποθετηθεί πρώτα ο νέος CEO και μετά ο νέος πρόεδρος, την ίδια ώρα που η πλευρά των ελλήνων μετόχων επιθυμεί το ακριβώς αντίθετο. Επίσης υπάρχει και διάσταση απόψεων για τον νέο CEO, αφού τα πρόσωπα που έχει εγκρίνει ο SSM, ούτε καν το σκέφτονται να συμφωνήσουν με αμοιβές γύρω στα 200.000 ευρώ το χρόνο, την ώρα που είναι εν ενεργεία σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι αμοιβές τους ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ ετησίως. Γιατί όπως και να το κάνουμε, όπως μας μεταφέρουν τραπεζικά στελέχη, δεν είναι δυνατόν ο νέος CEO να αναλάβει τις τύχες μιας τράπεζας με 85 δισεκατομμύρια ενεργητικό, να επωμιστεί την διαχείριση της και το ρίσκο που εμπεριέχει, με αυτές τις αμοιβές. Από την άλλη όσοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, δεν ικανοποιούν τον SSM. Ταυτόχρονα έχουν προκύψει και τεχνικής φύσεως θέματα τα οποία κρίνονται όμως ιδιαίτερα σοβαρά.

Για παράδειγμα, από τα έξι μέλη που συμμετέχουν στο Δ.Σ. και παράλληλα στην nomination committee, δηλαδή στην επιτροπή που θα εγκρίνει τους νέους διορισμούς των στελεχών, τα δύο θεωρείται δεδομένο ότι θα απομακρυνθούν. Αρα, λένε κάποιοι, πώς είναι δυνατόν να αποφασίσουν για την ηγεσία της τράπεζας, μέλη που την επομένη θα αποχωρήσουν. Είναι λοιπόν προφανές ότι θα πρέπει τάχιστα να αποκατασταθούν οι ισορροπίες μεταξύ μετόχων και θεσμικών φορέων για να μπορέσει η τράπεζα να κερδίσει το στοίχημα της επόμενης μέρας. Εως αυτή τη στιγμή, έχουν ενδιαφερθεί περί τα 70 στελέχη για τη θέση του CEO και του προέδρου, τα οποία αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, περί τα μέσα Οκτωβρίου, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, μετά και τη συνεδρίαση της nomination committee. Να σημειωθεί ότι το νέο σχήμα θα προκύψει από την διαδικασία που τρέχει πλέον η Egon Zehnder Λονδίνου και όχι το ελληνικό παράρτημα

Η «ΣΦΑΓΗ». Η ίδια εικόνα αποτυπώθηκε και στην διαδικασία αλλαγής Δ.Σ. της Attica bank, αφού μετά από «σφαγή» της ΤτΕ με την κυβέρνηση και το ταμείο των μηχανικών που είναι και ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, βρέθηκε(;) η χρυσή τομή και τοποθετήθηκε το νέο Δ.Σ. της τράπεζας με πρόεδρο τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Θοδωρή Πανταλάκη. Ωστόσο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο moneypro στέλεχος της διοίκησης: «Δυστυχώς με όλα αυτά που συμβαίνουν και βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με τα σοβαρά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η τράπεζα και που θα καθορίσουν και τη θέση της στο τραπεζικό σύστημα της χώρας».

Στην Εθνική τράπεζα το παζλ αναμένεται να ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση του νέου προέδρου του Δ.Σ., του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. της Τράπεζας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου λήγει η ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους και μάλιστα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, λόγω του γεγονότος ότι ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να «γνωρίζει καλά ελληνικά», μάλλον μιλάμε για έλληνα, γνωστό
τραπεζικό στέλεχος, να αναλαμβάνει το πόστο αυτό.

Οι πρώτεςπροκλήσεις

Το πρώτο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν οι νέες διοικήσεις των τραπεζών είναι η επιστροφή των καταθέσεων. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός τραπεζικών γκισέ αλλά εντός χώρας και δη στο στρώμα, το χώμα ή άλλες… κρυψώνες πάνω από 20 δισ. ευρώ. Εδώ λοιπόν θα απαιτηθεί από τις νέες διοικήσεις να αποδείξουν την ικανότητα τους και να πείσουν τους έλληνες που απέσυραν αυτά τα κεφάλαια λόγω του φόβου και της ανασφάλειας των προηγούμενων μηνών να τα επιστρέψουν. Δεύτερος σημαντικός τομέας στον οποίο θα πρέπει να πετύχουν είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Ο τρόπος με τον οποίο θα «συμπεριφερθούν» στα μη τραπεζικά στοιχεία του ενεργητικού τους, στα οποία περιλαμβάνονται συμμετοχές σε επιχειρήσεις, ακίνητα και τραπεζικές θυγατρικές στο εξωτερικό, είναι η πρόκληση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Τρία ακόμη μέτωπα που θα πρέπει να κλείσουν είναι η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, η άρση των capital controls και η επιστροφή σε δανεισμό μέσω QE.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ