Ποια δάνεια θα πουληθούν έναντι... ενός cent

Ποια δάνεια θα πουληθούν έναντι... ενός cent
  Ισχυρές πιέσεις να πουλήσουν κόκκινα δάνεια ακόμα και στο ένα σεντ δέχονται τα πιστωτικά ιδρύματα από τα funds, δηλαδή σε τιμές στις οποίες έγιναν οι πρόσφατες  αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Όπως αναφέρει κορυφαία τραπεζική πηγή, «θα υπάρχουν διαβαθμίσεις στις πωλήσεις των δανείων, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων». 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ενήμερη για τις εξελίξεις αυτές. Όπως αναφέρει, δεν αποκλείεται στο… πακέτο που θα πουληθεί σταfunds, τα περίφημα «κοράκια», που στοχεύουν κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια, να ενταχθούν επιχειρήσεις που πλέον έχουν καταστεί σκιές του εαυτού τους, αλλά δεν παύουν οι τράπεζες σε κάθε χρήση να παίρνουν πάνω τους τις επισφάλειες. Αναφέρονται χαρακτηριστικά σε περιπτώσεις, τύπου Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, άλλοτε συμφερόντων οικογένειας Λαναρά, των ναυπηγείων, σε δρομολογημένες υποθέσεις εξυγίανσης, όπως η ΕΒΖ, χρεοκοπημένες ακτοπλοϊκές εταιρείες, ακόμα – ακόμα και εταιρειών του κλάδου της χαλυβουργίας, όπως έγινε γνωστό μόλις προσφάτως με τον δανεισμό των εταιρειών του κλάδου να προσεγγίζει το 1 δις. ευρώ.

Το σκεπτικό είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή πάντα, στη γκάμα των δανείων που θα πουληθεί σταfundsνα υπάρχουν όλες οι περιπτώσεις και οι τύποι επιχειρηματικών δανείων, αντικατοπτρίζοντας ταυτόχρονα και την πραγματική κατάσταση της εταιρείας. Δηλαδή, εκτός από τα ενήμερα δάνεια, θα υπάρχουν δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και τα οποία κατά μέσο όρο, όπως υπολογίζει η αγορά, θα πουληθούν στο 40% της αξίας τους και ταυτόχρονα θα δοθούν και τα δάνεια στο ένα σεντ, επιχειρήσεων που σήμερα αποτελούν σκιά του εαυτού τους. Ειδικά για την περίπτωση της ΕΒΖ δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ότι προ τριετίας εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή, ζητούσαν από την Πειραιώς να την αγοράσουν στο ένα σεντ εξαιτίας του υπέρογκου δανεισμού.

Την ίδια ώρα είναι προφανές ότι υπάρχει αδυναμία εκ μέρους των θεσμών και ειδικά τουSSMνα βρει στελέχη που θα απαρτίσουν τα νέα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Οι πρώτες τοποθετήσεις έπρεπε να είχαν γίνει τέλος Ιουλίου και όπως όλα δείχνουν οι «ανακατατάξεις» πηγαίνουν από το φθινόπωρο, δεδομένης άλλωστε της θερινής ραστώνης. Ήδη, η κυβέρνηση, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος, που έχουν διαπιστώσει το πρόβλημα, κινούνται παρασκηνιακά, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, προσεγγίζοντας τους θεσμούς, προκειμένου να αλλάξει ο νόμος για την επιλογή των στελεχών, δίδοντας τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν Έλληνες τραπεζίτες που γνωρίζουν την Ελληνική πραγματικότητα. Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι δύο είναι τα κωλύματα που έχουν για να έρθουν στην Ελλάδα και να τοποθετηθούν στα διοικητικά συμβούλια των πιστωτικών ιδρυμάτων οι ξένοι managers. Ο πρώτος λόγος βεβαίως, είναι οικονομικός, συνδέεται με τις αμοιβές κι τις αποδοχές οι οποίες δεν ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες ευρώ και μάλιστα μικτά (!), όταν σε μία μέρα μπορεί να τα βγάλει, μπορεί και παραπάνω από μία πράξη στο… Χρηματιστήριο ου Λονδίνου. Και ο δεύτερος λόγος είναι οι ποινικές ευθύνες. Στην Ελλάδα, το τραπεζικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, κυρίως λόγω των δανείων που έχουν δοθεί, όχι απλώς σε επιχειρήσεις, αλλά σε ολόκληρους κλάδους της οικονομίας. Μπορεί ο νόμος να απαλλάσσει από ποινικές ευθύνες τα μέλη των Δ.Σ. για τους χειρισμούς τους στο μέλλον, αλλά εκκρεμούν μια σειρά ζητήματα του παρελθόντος τα οποία επισείουν ποινικές ευθύνες. Σε μία προοπτική να υπάρξει μια σχετική τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων του νέου νόμου, βάσει του οποίου τίθενται αυστηρές προδιαγραφές για τα προσόντα και τα κριτήρια των ανθρώπων που ηγούνται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η αγορά εκτιμά ότι η επιχειρούμενη τροποποίηση θα λάβει χώρα κατά το Σεπτέμβριο. Κάποιοι ήδη συζητούν ότι η κάθε καθυστέρηση είναι προς όφελος της χώρας – με την έννοια της επιλογής των Ελλήνων μετόχων για τις διοικήσεις των τραπεζών και εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται η θερινή... ραστώνη να επιφέρει τη δική της καθυστέρηση και να τεθεί το θέμα επί τάπητος μετά τον Αύγουστο.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την αγορά, διαπραγματεύεται ήδη με τους θεσμούς (την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) προκειμένου να υπάρξει μια τροποποίηση του νόμου, με σκοπό την ελαστικοποίηση των αυστηρών κριτηρίων που διέπουν τα κριτήρια επιλογής προέδρων καιCEOστις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Άλλωστε, πουθενά αλλού εκτός από τις ελληνικές τράπεζες δεν υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί. Σε καμία άλλη τράπεζα της ευρωζώνης, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που τέθηκαν με το νέο νόμο, στην έκταση τουλάχιστον της αυστηρότητάς τους. Και ίσως αντιλαμβανόμενοι αυτοί την ανισότητα, οι θεσμοί δεν αποκλείουν την εξ αρχής ανάγκη για σχετική ελαστικοποίηση των κριτηρίων.

Προφανώς βέβαια η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τη σαφέστατη πλέον πρόθεση των θεσμών, να τοποθετήσουν πρόσωπα της επιλογής τους στα υψηλά αυτά αξιώματα , στελέχη κυρίως του εξωτερικού, που να μην έχουν εκτεθεί σε… γνωριμίες του ελληνικού τραπεζικού και οικονομικού γίγνεσθαι, ώστε να τύχουν πιθανών πιέσεων συμβιβασμών. Αυτό σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς που διαπιστώνουν το έλλειμμα αξιοπιστίας προς κάθε ελληνική διοίκηση τελικά, κάτι που ίσως να έπρεπε να ήταν αναμενόμενο αν όχι συνειδητοποιημένο, από τη στιγμή που οι τράπεζες στήριξαν τα πλάνα ανακεφαλαιοποίησης σε κεφάλαια εκτός Ελλάδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ