Πόσα θα παίρνουν οι καινούργιοι επικεφαλής των τραπεζών

Πόσα θα παίρνουν οι καινούργιοι επικεφαλής των τραπεζών
Με σχεδόν ακέφαλες διοικήσεις υποδέχθηκαν χθες οι Ελληνικές τράπεζες τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών τραπεζικών stress tests.

Η παραίτηση Σάλλα από την Πειραιώς, του κ. Αντωνόπουλου από την Αττικής, η επικείμενη αποχώρηση της κυρίας Λούκα Κατσέλη από την Εθνική, οι φήμες για παραίτηση του CEO της ίδιας τράπεζας κ. Λ. Φραγκιαδάκη ή η αποχώρηση από τα Δ.Σ. τραπεζών, εγνωσμένων προσωπικοτήτων από το Ελληνικό επιχειρείν, όπως των κ.κ. Β. Φουρλή (του ομώνυμου ομίλου που ελέγχει τα ΙΚΕΑ και τα Intersports) και Ε. Βασιλάκη (Aegean Airlines,Hertz), αποτελεί την πλήρη αποκοπή των τραπεζών από την εγχώρια πραγματικότητα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ήδη συλλέγονται βιογραφικά ατόμων, που ναι μεν, μπορεί να πληρούν τα τυπικά προσόντα, αλλά εξαιτίας των αμοιβών που προβλέπονται θεσμικά, κατ’ ανώτατο όριο 50 χιλιάδες ευρώ μεικτά, δεν έχουν επίγνωση εικόνας της αγοράς.

Δεκάδες λουκέτα, απειλές πτωχεύσεων, κόκκινα δάνεια, παντελής έλλειψη ρευστότητας. Δηλαδή, οι ξένοι managers, που θα έρθουν στην Ελλάδα για να εργαστούν και μάλιστα με τις «αστείες» αυτές αμοιβές, όταν για μία πράξη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μπορούν να έχουν προμήθεια το προαναφερόμενο ποσό ή και κάτι παραπάνω, θέτουν αφ εαυτού ζήτημα ποιότητας των στελεχών.

Σύμφωνα με την αγορά, μετά το «πείραμα» του κουρέματος των καταθέσεων των Κυπριακών τραπεζών, επιχειρείται ένα ακόμα «πείραμα», αυτό της τοποθέτησης διοικήσεων που ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν με την αγορά και την οικονομία. Αυτός είναι ο μεγάλος φόβος, τόσο των επιχειρηματιών, όσο και των άλλων τραπεζιτών, που το ΤΧΣ δεν έχει μεγάλη συμμετοχή, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Eurobank και της Alpha (από 15% και κάτω).

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Και ένα μήνα νωρίτερα θα πρέπει να έχει επιλεγεί νέα διοίκηση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τον Έλληνα πρόεδρό του να μην έχει μεγάλη εκτελεστική ευθύνη. Δηλαδή, μέσα στο Φθινόπωρο, οι ξένοι managers που θα αναλάβουν τις τύχες των τραπεζικών ιδρυμάτων, θα πρέπει να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους: Να καθαρίσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών των οποίων θα προϊστανται. Ήδη, η διοίκηση της Alpha, για παράδειγμα, τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις, κινώντας εγκαίρως τις διαδικασίες για την πώληση του Hilton. Λίγο νωρίτερα, κάτι αντίστοιχο έπραξε η Eurobank πουλώντας ουσιαστικά την ασφαλιστική της Eurolife στην Fairfax, που ούτως ή άλλως είναι μεγαλομέτοχος στην τράπεζα. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η Τράπεζα Πειραιώς επί Μιχάλη Σάλλα, με τελευταία πράξη την ρευστοποίηση μετοχών στα Ελληνικά Πετρέλαια, που είχε «κληρονομήσει» από την Αγροτική Τράπεζα.

Που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων Ελλήνων επιχειρηματιών, μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά. Σίγουρα, δεν θα είναι καταξιωμένοι τραπεζίτες, αλλά ή δεύτερα στελέχη ή… συνταξιούχοι, θυμίζοντας την περίπτωση Άκερμαν πρώην CEO της Deutsche Bank, που τοποθετήθηκε μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Μεγαλόνησο, πρόεδρος στην Τράπεζα Κύπρου! Όπως και νά ‘χει όμως, το ενδεχόμενο μαζί με τα «κόκκινα δάνεια» , για να καταστούν πιο ελκυστικά, μπορεί να πουληθούν πακέτο μαζί με τα εξυπηρετούμενα και μάλιστα σε τιμές πολύ κατώτερες της αξίας τους και μάλιστα χωρίς καμία ποινική ευθύνη (σ.σ. το προβλέπει ο νόμος άλλωστε…), είναι εφιαλτικό. Κατ’ αρχήν για το σοκ που θα υποστούν οι ισολογισμοί και κατά δεύτερον για τους ίδιους τους δανειολήπτες, οι οποίοι δυσκολεύονταν να πληρώσουν την τράπεζα με το Ελληνικό management, οπότε ποιος εγγυάται ότι θα είναι συνεπείς απέναντι στα funds… Έλληνας τραπεζίτης που ασχολείται κυρίως με τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, αποκάλυπτε στην «Ε» ότι, «υπάρχουν συζητήσεις με τα funds για την πώληση των κόκκινων δανείων ακόμα και στα δύο σεντς της αξίας τους». Για να δώσει μία ακόμα αφοπλιστική απάντηση: «Πίστευε κανείς ότι η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας θα γινόταν στο ένα σεντ»;

Την ίδια ώρα, άλλες τραπεζικές πηγές τονίζουν με νόημα ότι με τις Ελληνικές τράπεζες θα υπάρξει συνέχεια. Αν κάνουν μεγάλες διαγραφές στους ισολογισμούς τους από τα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι μετά το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Τα οποία θα κληθούν να ζητήσουν από τις αγορές. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα είναι συνάρτηση της πορείας της οικονομίας. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για οριακή ύφεση στο τέλος της χρονιάς (π.χ. έκθεση της Citigroup την περασμένη Πέμπτη), που σημαίνει ότι η χώρα για δεύτερη χρονιά με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γράφει αρνητικό πρόσημο, τόσο πιο πολύ απομακρύνεται το σενάριο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Αν δε, επαληθευτούν τα μαύρα σενάρια για κοινωνικές αναταραχές από το Φθινόπωρο, δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά και τις τράπεζες, που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας. Εξέλιξη, η οποία επίσης θα φέρει καθυστέρηση στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και εμπόδια στο τραπεζικό σύστημα να βρει τον δρόμο του. Στο δε, Χρηματιστήριο η απομάκρυνση των τραπεζικών μετοχών από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του περασμένου Νοεμβρίου, αποτελεί τη μόνη επιβεβαίωση ότι τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά…

Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα με πλούσιες προσφορές και πολύ παρασκήνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ