Πως θα γίνουν τα stress tests των τραπεζών

Πως θα γίνουν τα stress tests των τραπεζών
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα ανακοινώσει το βράδυ της Παρασκευής τα αποτελέσματα της άσκησης αντοχής (stress tests) 51 τραπεζών της ΕΕ, οι οποίες καλύπτουν το 70% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών της ΕΕ.

Από τις 51 τράπεζες, οι 37 εποπτεύονται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και αντιστοιχούν στο 70% του ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης (οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετέχουν στην άσκηση αντοχής, καθώς είχαν εξετασθεί το 2015, στα πλαίσια της συνολικής αξιολόγησης της ΕΚΤ).

Η ΕΚΤ έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα της δημοσίευμα, με τίτλο: «Κατανοώντας την άσκηση αντοχής του 2016», το οποίο εξηγεί με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων τα βασικά στοιχεία της νέας άσκησης. Η άσκηση διεξάγεται από την EBA, η οποία έχει αναπτύξει τη μεθοδολογία της. Στόχος της άσκησης είναι να αναλυθεί η εξέλιξη της κεφαλαιακής θέσης μίας τράπεζας, με τα στοιχεία στο τέλος του 2015, σε μία περίοδο τριών ετών έως το 2018, με ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει το βασικό σενάριο, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) παρέχει το κοινό δυσμενές σενάριο. Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ είναι υπεύθυνη στην Ευρωζώνη για την επικύρωση των στοιχείων των τραπεζών και των αποτελεσμάτων της άσκησης αντοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ