ΤτΕ: Μειώθηκε η χορήγηση δανείων τον Ιούνιο

ΤτΕ: Μειώθηκε η χορήγηση δανείων τον Ιούνιο
Περαιτέρω μείωση σημείωσε η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών από τις τράπεζες τον Ιούνιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα υποχώρησε στο τέλος Ιουνίου στα 201,7 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Ωστόσο, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 479 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 357 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2016, ήταν θετική κατά 566 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 68 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,0%, από 1,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,7%, αμετάβλητος έναντι του προηγούμενου μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 355 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 70 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -6,0% τον Ιούνιο του 2016, από -8,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 211 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου σε 92,6 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση σε ετήσια βάση κατά 3,4$. Από αυτά τα περίπου 66 δισ. ευρώ αφορούσαν σε χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, οι οποίες ήταν μειωμένες κατά 3,4% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το υπόλοιπο καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών μειώθηκε κατά 1,5% σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώθηκε στα 25,27 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ