Τα σχέδια των τραπεζών για να επιστρέψουν τα χρήματα από θυρίδες και "στρώματα"

Τα σχέδια των τραπεζών για να επιστρέψουν τα χρήματα από θυρίδες και "στρώματα"
Με στόχο να επιστρέψουν στις τράπεζες όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 20 δισ. ευρώ -που κρύβονται σε θυρίδες και στρώματα- τέθηκε σε ισχύ η 11η υπουργική απόφασημε την οποία χαλαρώνονται περαιτέρω οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Το επόμενο διάστημα οι τράπεζες ετοιμάζουν καμπάνια, ώστε να πειστούν οι αποταμιευτές να επιστρέψουν σε αυτές

Τα τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι είναι απολύτως ρεαλιστικός ο στόχος να επιστρέψουν ποσά ύψους 4 δισ. με 5 δισ. ευρώ στις τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, παραδέχονται ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που θα εισρεύσει στα τραπεζικά γκισέ το επόμενο δίμηνο θα κατευθυνθεί σε πληρωμές φόρων. Το «κλειδί», συνεχίζουν, για να επιστρέψει μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα στις τράπεζες, είναι να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση το προσεχές φθινόπωρο.

Οι τράπεζες λοιπόν σχεδιάζουν νέα καταθετικά προγράμματα, που τα συνδέουν με επιστροφή μετρητών και πόντους εξαργύρωσης, για να προσελκύσουν καταθέσεις.

Ακολουθούν την πολιτική της επιβράβευσης, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια να δώσουν υψηλά επιτόκια, με δεδομένο ότι έχουμε εισέλθει εδώ και μήνες σε περίοδο αρνητικών επιτοκίων, με το βασικό επιτόκιο του ευρώ να παραμένει καθηλωμένο στο 0%.

Εκ των πραγμάτων το δέλεαρ που μπορούν να χρησιμοποιήσουν είναι η επιβράβευση, μέσω συστήματος συγκέντρωσης πόντων, και ανταμοιβή στις καθημερινές συναλλαγές.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των τραπεζών, μεγαλύτερη σε έκταση καμπάνια, ώστε να πειστούν οι αποταμιευτές να επιστρέψουν στις τράπεζες έστω μέρος από τα μετρητά δεκάδων δισ. ευρώ που διατηρούν σε στρώματα και θυρίδες. Στην πλειονότητά τους τα νέα καταθετικά προϊόντα που δημιουργούν είναι προθεσμία με «κλείδωμα» κεφαλαίων από 1 έως 12 μήνες και με αντάλλαγμα επιστροφή χρημάτων ή άλλες παροχές.

Το δίκτυο καταστημάτων των τραπεζών βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε διαρκή επικοινωνία με τους πελάτες που απέσυραν, πριν από την επιβολή των capital controls, χρήματά τους από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Και καθώς γνωρίζουν τόσο τους πελάτες που έχουν αποσύρει τα χρήματά τους όσο και πού έχουν κατευθυνθεί αυτά τα ποσά (σπίτι, θυρίδα, εξωτερικό) προτείνουν ανά περίπτωση το ανάλογο προϊόν.

Νέες προθεσμιακές

Κάποιοι πελάτες μπορεί να προτιμήσουν τα πακέτα προθεσμία με επιστροφή χρημάτων ή παροχές σε νέες αγορές, όπου τα επιτόκια περίπου σταματούν στο 0,70%, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να επιλέξουν απλή προθεσμιακή, για να κερδίσουν οριακά μεγαλύτερο επιτόκιο, στο 0,8% με 0,9%.

Στη λογική αυτή η Eurobank δημιούργησε τη νέα προθεσμιακή κατάθεση «Προθεσμιακή Κάθε Μέρα», η οποία προσφέρει στους καταθέτες, εκτός από απόδοση (στο 0,7%), και 5% Επιστροφή από τις καθημερινές τους συναλλαγές σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια βενζίνης. Τα ευρώ που συγκεντρώνονται, πιστώνονται στην κάρτα και μπορούν να εξαργυρωθούν σε επόμενες αγορές, σε οποιαδήποτε από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα Επιστροφή.

Η Alpha Bank, μέσα από την προθεσμιακή κατάθεση bonus, προσφέρει δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, έκπτωση στα ασφάλιστρα, βενζίνη χωρίς ΦΠΑ, έκπτωση στον λογαριασμό του κινητού, αλλά και του σούπερ μάρκετ, με τη συλλογή πόντων ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δημιουργήσει την «προθεσμιακή κατάθεση στα μέτρα σου» με επιβράβευση. Ο καταθέτης μαζί με τους τόκους παίρνει και πόντους, τους οποίους μπορεί να εξαργυρώνει με δωροεπιταγές ή κουπόνια σε επιλεγμένους συνεργάτες του προγράμματος.

H Εθνική Τράπεζα έχει επίσης συνδέσει την προθεσμιακή της κατάθεση με το πρόγραμμα επιβράβευσης καρτών «go4more».

πηγή: Έθνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ