Ποιοι δανειολήπτες μπαίνουν στο στόχαστρο των πλειστηριασμών

Ποιοι δανειολήπτες μπαίνουν στο στόχαστρο των πλειστηριασμών
Εντείνει την πίεση στις τράπεζες ο SSM και για τη διενέργεια πλειστηριασμών, ζητώντας «δείγμα γραφής» για το ότι εξασκούν όλα τα μέσα, ένδικα και μη, για την ανάκτηση καθυστερούμενων δανείων.

Οι πιέσεις του εποπτικού μηχανισμού αναμένεται να λάβουν «σάρκα και οστά» από τον Σεπτέμβριο, καθώς θα οριστικοποιηθούν οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά τράπεζα μέχρι και το 2019 και οι τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για την πρώτη αξιολόγησή τους τον Νοέμβριο.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ύψους 7 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.

Η εντεινόμενη πίεση του SSM για τη διενέργεια πλειστηριασμών αποτελεί το μέσο για την εδραίωση κουλτούρας πληρωμών, βάζοντας στο στόχαστρο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Οι τράπεζες έχουν εντοπίσει 28.000 – 30.000 δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και οι οποίοι αρνούνται συστηματικά να προβούν σε ρύθμιση με την τράπεζά τους, ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε σε μία αμελητέα δόση για το στεγαστικό τους δάνειο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πολλοί εξ αυτών είναι και προκλητικοί στην άρνησή τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες είναι αυτοί που θα μπουν στο στόχαστρο των πρώτων πλειστηριασμών, ακόμη και της πρώτης κατοικίας εάν είναι μεγάλης αξίας, προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση. Για το λόγο αυτό, το σχέδιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες προβλέπει γεωγραφική κατανομή των πλειστηριασμών, με την κάθε τράπεζα να θέτει προς πλειστηριασμό τουλάχιστον ένα ακίνητο ανά νομό. Μέχρι τα τέλη του έτους οι τράπεζες σκοπεύουν να προχωρήσουν σε τουλάχιστον 500 πλειστηριασμούς.

Οι τραπεζίτες σημειώνουν πως πλέον και οι ίδιες οι κοινωνίες δεν είναι πρόθυμες να επιδείξουν ανοχή σε στρατηγικούς κακοπληρωτές που είναι γνωστοί από τον τρόπο διαβίωσής τους στις τοπικές κοινωνίες. Και πλέον, με ιδιαίτερη αυστηρότητα και οι δικαστικές αρχές καταλογίζουν δόλο σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες που αιτούνται προστασία της πρώτης κατοικίας τους.

Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Νεάπολης Λασιθίου, το οποίο απέρριψε αίτημα προστασίας υπερχρεωμένων δανειοληπτών για την προστασία τους από το νόμο Κατσέλη, παραπέμποντάς τους στον Εισαγγελέα μαζί με τους τραπεζοϋπαλλήλους που τους χορήγησαν τα δάνεια. Το σκεπτικό της απόφασης για τους δανειολήπτες ήταν ότι ενήργησαν με δόλο και ο υπερδανεισμός τους συνιστά έγκλημα, που διώκεται αυτεπαγγέλτως, σε βάρος της εθνικής οικονομίας, των συνεπών δανειοληπτών, των φορολογούμενων και της χώρας.

Εν τω μεταξύ, τα περιθώρια για τους δανειολήπτες σφίγγουν, καθώς οι τράπεζες καλούν για μια ακόμα φορά σε ρύθμιση των δανείων τους. Μέχρι στιγμής, στη δεύτερη επιστολή των τραπεζών ανταποκρίθηκε μόλις το 10% - 15% των δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο ανά τράπεζα.

Πηγή: reporter.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ