Το μπρα ντε φερ δανειστών-κυβέρνησης για τον έλεγχο των τραπεζών

Το μπρα ντε φερ δανειστών-κυβέρνησης για τον έλεγχο των τραπεζών
Την εμμονή τους να ελέγξουν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες, προς όφελος των εκλεκτών τους, αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά οι δανειστές, έχοντας μάλιστα και την υποστήριξη του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, αν κρίνουμε από τα όσα είπε πριν από λίγα 24ωρα στη Βουλή.


Μόλις πριν από λίγες ημέρες, όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή, χωρίς ιδιαίτερες αναστολές έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την ελληνική κυβέρνηση, απορρίπτοντας το αίτημα που είχαν υποβάλει ο αντιπρόεδρός της, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με στόχο να «ελαστικοποιηθούν» τα κριτήρια του νόμου στην επιλογή των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών. Ετσι, χωρίς καμία παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αντικατάστασης των μελών των Δ.Σ. των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν προσαρμόσει τις δομές εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και τη σύνθεση των Διοικητικών τους Συμβουλίων και επιτροπών στα αποτελέσματα της αξιολόγησης, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν καταθέσει τον σχεδιασμό τους για τις προσαρμογές που θα διενεργήσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

ΠΡΟΣΟΝΤΑ. Η ΤτΕ και εμμέσως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός έχουν την ευθύνη, βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου, να ελέγξουν τον βαθμό προσαρμογής των τραπεζών, είτε απευθείας είτε προσλαμβάνοντας αξιολογητή, ενώ το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει «ποινές» συμμόρφωσης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τις περισσότερες θέσεις ανεξάρτητων μελών θα τις καταλάβουν ξένοι, οι οποίοι θα διαθέτουν τα προσόντα που προβλέπονται από τον νόμο. Με βάση το πόρισμα που παρέλαβαν οι τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη Spenser Stuart, που πραγματοποίησε την αξιολόγηση, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, δεν προκύπτουν σοβαρές ανακατατάξεις στην κορυφή της πυραμίδας των ελληνικών τραπεζών, με εξαίρεση την περίπτωση της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Λούκας Κατσέλη, λόγω του γνωστού ασυμβίβαστου που προκύπτει από την εμπλοκή της με την πολιτική.

Στην Alpha παραμένει ο Δ. Ματζούνης, στην Πειραιώς αναμένεται η επιλογή του νέου CEO, με τον Μιχάλη Σάλλα να παραμένει πρόεδρος, ενώ καμία αλλαγή δεν αναμένεται στην κορυφή της πυραμίδας της Eurobank. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι αλλαγές θα εξελίσσονται την ώρα που από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου το ΤΧΣ θα παραμένει ακέφαλο, αφού τίθενται σε ισχύ οι παραιτήσεις ή μάλλον οι «καρατομήσεις» των επικεφαλής του από τον SSM, καθώς κρίθηκαν ανεπαρκείς ο διευθύνων σύμβουλος, Αρης Ξενόφος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Κουτσός, και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Αναστάσιος Γάγαλης.

Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διέθετε κανένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη συγκεκριμένη διαδικασία, αφού ο νόμος ψηφίστηκε από την ίδια παρά τις δηλώσεις των στελεχών της ότι επρόκειτο για «εκβιασμό».

ΘΕΤΙΚΟΣ. Την ίδια ώρα, σύμφωνος με τις αλλαγές που προωθούν στις ελληνικές τράπεζες τα στελέχη του SSM εμφανίστηκε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες σε επιτροπή της Βουλής και επισημαίνοντας ότι αυτές οι αλλαγές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων και να τοποθετηθούν καλύτερα στελέχη στις τράπεζες!
Μάλιστα, επικαλούμενος την περίπτωση της Μαρινόπουλος, υποστήριξε ότι όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην επιχείρηση αποτελούν μερικούς από τους λόγους για τους οποίους απαιτούνται αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε επίσης ότι πάγια εποπτική πρακτική είναι τα Δ.Σ. να απαρτίζονται από στελέχη με διοικητική εμπειρία και ικανότητες, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείονται από τις διοικήσεις Ελληνες που αξιολογούνται ως επαρκείς με τα παραπάνω κριτήρια.

Ποιοι μένουν εκτός Δ.Σ.

Ενώ στα «ρετιρέ» των τραπεζικών Διοικητικών Συμβουλίων δεν αναμένονται συνταρακτικές αλλαγές, σύμφωνα με την αξιολόγηση, στα χαμηλότερα «πατώματα» θα αντικατασταθούν αρκετά μέλη, με τις περισσότερες θέσεις ανεξάρτητων μελών να αναμένεται να τις καταλάβουν ξένοι που διαθέτουν τα προσόντα που προβλέπονται από τον σχετικό νόμο.

ΕΘΝΙΚΗ. Στην Εθνική, πέραν της κ. Κατσέλη, θα αντικατασταθούν και άλλα μέλη του Δ.Σ., καθώς δεν διαθέτουν τα από τον νόμο οριζόμενα προσόντα. Οι Σπ. Θεοδωρόπουλος της Chipita, Σταύρος Κούκος, πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Ευθύμιος Κάτσικας, συνδικαλιστής της ΕΤΕ, και ο εκπρόσωπος του Ομίλου Λάτση, Δημήτρης Αφεντούλης, θα τεθούν εκτός.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Στην Τράπεζα Πειραιώς, εκτός Δ.Σ. θα βρεθούν οι Βασίλης Φουρλής, Ευτύχιος Βασιλάκης και ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς της Oceanbulk Maritime.

ALPHA BANK. Στο Δ.Σ. της Αlpha Bank θα αντικατασταθούν ο Ευθύμιος Βιδάλης και η Ιωάννα Παπαδοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της γνωστής εταιρείας μπισκότων. Ως μη εκτελεστικά, ανεξάρτητα μέλη, που επίσης θα αντικατασταθούν, εμφανίζονται ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης, ο Ευάγγελος Καλούσης και ο Ιωάννης Λύρας, πρόεδρος της Paralos Maritime.

EUROBANK. Τέλος, εντελώς αναίμακτες αναμένεται να είναι οι αλλαγές στο Δ.Σ. της Eurobank, καθώς τα περισσότερα μέλη της έχουν την απαραίτητη εμπειρία και πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος, αφού προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και από υψηλά πόστα σε μεγάλους ξένους οίκους, όπως οι McKenzie, Fairfax και Wilbur Ross.

ΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ