Πώς οι δανειστές θέλουν να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο των ελληνικών τραπεζών

Πώς οι δανειστές θέλουν να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο των ελληνικών τραπεζών
Η φράση που ξεστόμισε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, «Η εμπιστοσύνη, όταν φεύγει, είναι σαν να καλπάζει με άλογο, αλλά, όταν επιστρέφει, έρχεται με τα πόδια», αν και στόχευε την ελληνική κυβέρνηση, νομίζω ότι ταιριάζει περισσότερο στα στελέχη της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του SSM.

Τα οποία με την επίφαση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, πολλές φορές, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσπαθούν να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο της δημόσιας περιουσίας, αλλά και των ελληνικών τραπεζών και των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ενεργητικού που αυτές «κουβαλάνε».
Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην υπόθεση του «εγκεκριμένου» CEO Χρ. Παπαδόπουλου για την Πειραιώς, αλλά και η «καρατόμηση» του δ.σ. του ΤΧΣ έκαναν πολλούς στην αγορά να χάσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στους «διασώστες» μας. Μάλιστα, κάποιοι στην αγορά το πάνε και ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως με αυτές τις κινήσεις οι ξένοι θέλουν να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο, για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, τα οποία διεκδικούν κομμάτι από την ελληνική πίτα, που δυστυχώς είναι έτοιμη για μοίρασμα και μάλιστα φθηνά.

Ο τρόπος δεν είναι άλλος από το να διορίσουν σε θέσεις-κλειδιά τους εκλεκτούς της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών, όπως τον Πολωνό πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών, Μάρεκ Μπέλκα, που προορίζεται για επικεφαλής του ΤΧΣ στη θέση του Αρη Ξενόφου. Ονόματα ξένων ακούγονται και για τη διοίκηση της Εθνικής, της Πειραιώς, ακόμα και της Alpha, πέραν των μη εκτελεστικών μελών.

«ΠΑΓΩΜΑ». Το σίγουρο είναι ότι η αναταραχή που έχει προκληθεί στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο από τις αιφνίδιες αποφάσεις των ξένων μόνο για καλό δεν είναι, αφού έχουν παγώσει τα πάντα. Οι χορηγήσεις δεν υπάρχουν στον χάρτη και ασφαλώς ο σχεδιασμός των τραπεζιτών για την επόμενη μέρα δεν υφίσταται, αφού δεν ξέρουν αν θα βρίσκονται στη θέση τους για να τον υλοποιήσουν.

Για τον λόγο αυτό, οι δανειστές εντείνουν τις πιέσεις και προς το μέτωπο των τραπεζών, ζητώντας να επισπευσθούν οι αλλαγές στη διοίκηση του ΤΧΣ, αλλά και να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι διαδικασίες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Αυτό γιατί οι σεισμικές δονήσεις που προκάλεσε στις αγορές και στις τραπεζικές μετοχές σε όλη την Ευρώπη το Brexit, αλλά και οι νέοι ισχυροί μετασεισμοί, με την εμφάνιση μιας νέας πανευρωπαϊκής κρίσης λόγω των ιταλικών τραπεζών, τους έκατσαν «κουτί», προκειμένου να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στις ελληνικές τράπεζες με την επίφαση ότι εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και, κατά συνέπεια, στην πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σαφώς και οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία δημιουργούν βάσιμες υποψίες ότι δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα, όμως οι ξένοι δείχνουν να αγνοούν παντελώς ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, παρά τη λαίλαπα που έφεραν τα Μνημόνια, κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό το τραπεζικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες προστατεύονται από μεγάλες αναταράξεις λόγω της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησής τους, αλλά και των capital controls, που εμποδίζουν μια μεγάλη φυγή κεφαλαίων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δανειστές και ο SSM πιέζουν ώστε οι νέοι επικεφαλής του ΤΧΣ να είναι ξένοι. Με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι θα ασκείται καλύτερη εποπτεία, αλλά και πιο παρεμβατικός ρόλος από το Ταμείο, προκειμένου να προχωρούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για την απομείωση των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα, οι θεσμοί πιέζουν τις τράπεζες να υποβάλουν το συντομότερο δυνατό τα σχέδιά τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην επόμενη τριετία (2017-2019).

Ετσι, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν να υποβληθούν οι επιχειρησιακοί στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων έως τον Σεπτέμβριο, οι δανειστές ζήτησαν να επισπευσθούν οι προθεσμίες. Μετά από διαβουλεύσεις της Τραπέζης της Ελλάδος με τον SSM, βρέθηκε τελικά μια μέση λύση. Ετσι, οι τράπεζες ανέλαβαν να στείλουν αρχικά τους γενικούς στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τριετίας 2017-2019 έως τα τέλη Ιουνίου, όπως και έγινε. Σε δεύτερη φάση και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα αποστείλουν στον Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) τους πλήρεις επιχειρησιακούς στόχους.

Στους γενικούς στόχους μείωσης των NPLs περιλαμβάνεται αυτός που έχει ήδη τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος τον Φεβρουάριο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10% κάθε χρόνο την επόμενη τριετία, ώστε στο τέλος του 2019 το ποσοστό των δανείων αυτών να μειωθεί στο 25%-26% επί του συνόλου των χορηγήσεων, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ