Τράπεζες: Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται στα Δ.Σ

Τράπεζες: Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται στα Δ.Σ
Ο Κύπριος Χρήστος Παπαδόπουλος, όπως όλα δείχνουν, ανοίγει το χορό των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, αφού έως το τέλος του μήνα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να καταλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «MoneyPro», ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε πρόσφατα στη Φρανκφούρτη, υπεβλήθη στα tests των στελεχών του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), τα οποία πέρασε με επιτυχία και μάλιστα αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους επόπτες του Μηχανισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πέραν της κάλυψης των κριτηρίων που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος, κατά την διάρκεια της συνέντευξης διαπιστώθηκε ότι είναι ιδιαίτερα ικανός λόγω των γνώσεων και της μεγάλης εμπειρίας που διαθέτει και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος όπως ο Ομιλος της Πειραιώς. Αν και τα στελέχη του SSM επιδίωκαν περισσότερες «διεθνείς» υποψηφιότητες προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα της καλύτερης δυνατής επιλογής, κάτι που δεν έγινε, ενδέχεται να συναντηθούν και με δύο «εγχώριους» υποψηφίους για τη συγκεκριμένη θέση, αν και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε κλειστεί κανένα ραντεβού.

Τώρα στο μέτωπο των υπολοίπων τραπεζών τα πράγματα εξελίσσονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αφού η διοίκηση του ΤΧΣ μετά και την ολοκλήρωση των ραντεβού και των συνεντεύξεων με τα τραπεζικά στελέχη, παρέλαβε το «προσωρινό» αποτέλεσμα της αξιολόγησης από τον αμερικανικό οίκο Spencer & Stuart που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Δηλαδή τις εισηγήσεις των Αμερικανών για το ποιοι πρέπει να φύγουν και ποιοι να μείνουν, οι οποίες όμως θα αποτελέσουν προϊόν διαβούλευσης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών, (ΤΧΣ, ΕΚΤ, SSM) μηδέ εξαιρουμένης της κυβέρνησης. Οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα, αφού στο τέλος του μήνα και προφανώς με βάση αυτές, η Spencer & Stuart θα πρέπει να έχει υποβάλλει την τελική της πρόταση.

Αμέσως μετά, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα αποσταλούν στις τράπεζες, προκειμένου να επικυρωθούν από τα διοικητικά τους συμβούλια και να παρθούν οι αποφάσεις για την σύγκλιση εκτάκτων γενικών συνελεύσεων που θα τις εγκρίνουν για να ξεκινήσουν και οι όποιες αλλαγές. Ολη αυτή η διαδικασία είναι προφανές ότι απαιτεί κάποιο χρόνο και ενδέχεται να καταλήξει στις αρχές του φθινοπώρου. Οι πρώτες πληροφορίες πάντως δεν αναφέρουν κάποιες σοβαρές ανακατατάξεις στην κορυφή της πυραμίδας των ελληνικών τραπεζών με εξαίρεση την περίπτωση της Λούκας Κατσέλη, λόγω του γνωστού ασυμβίβαστου που προκύπτει από την εμπλοκή της με την πολιτική.

Και ενώ, λοιπόν, στα ρετιρέ δεν αναμένονται συνταρακτικές αλλαγές, την ίδια ώρα στα χαμηλότερα πατώματα η βάση της υπάρχει έντονη κινητικότητα, αφού τις πιο πολλές θέσεις ανεξάρτητων μελών θα τις καταλάβουν ξένοι που διαθέτουν τα προσόντα που προβλέπονται. Κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην αγορά, καθώς προσωπικότητες από τον χώρο του επιχειρείν, όπως η Ιωάννα Παπαδοπούλου, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Βασίλης Φουρλής, ο Ευτύχιος Βασιλάκης και άλλοι θα βρεθούν εκτός τραπεζικών Διοικητικών Συμβουλίων.

ΕΘΝΙΚΗ. Στην Εθνική προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίζουν και άλλα μέλη του Δ.Σ., καθώς δεν διαθέτουν τα από τον νόμο οριζόμενα προσόντα. Οι Σπ. Θεοδωρόπουλος της Chipita, ο Σταύρος Κούκος, πρόεδρος της ΟΤΟΕ, ο Ευθύμιος Κάτσικας, συνδικαλιστής της ΕΤΕ, και ο εκπρόσωπος του Ομίλου Λάτση, Δημήτρης Αφεντούλης, μάλλον θα τεθούν εκτός.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Στην Τράπεζα Πειραιώς πέραν του CEO, εκτός Δ.Σ. αναμένεται να βρεθούν οι Βασίλης Φουρλής, Ευτύχιος Βασιλάκης, και ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς της Oceanbulk Maritime.

ALPHA BANK. Στο Δ.Σ. της Αlpha Bank μάλλον θα αντικατασταθούν ο Ευθύμιος Βιδάλης, και η Ιωάννα Παπαδοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της γνωστής εταιρείας μπισκότων. Ως μη εκτελεστικά, ανεξάρτητα μέλη, που επίσης μάλλον θα αντικατασταθούν, εμφανίζονται ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης, ο Ευάγγελος Καλούσης και ο Ιωάννης Λύρας, πρόεδρος της Paralos Maritime.

EUROBANK. Τέλος, εντελώς αναίμακτες αναμένεται να είναι οι αλλαγές στο Δ.Σ. της Eurobank, καθώς τα περισσότερα μέλη της έχουν την απαραίτητη εμπειρία και πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος, αφού προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και από υψηλά πόστα, σε μεγάλους ξένους οίκους, όπως οι McKenzie, Fairfax και Wilbur Ross. Αν και πριν λίγες μέρες απορρίφτηκε μια υποψηφιότητα στελέχους με ανάλογα προσόντα.

ATTICA ΒANK: Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο αντικαταστάτης του προέδρου της τράπεζας Ι. Γαμβρίλη (ο οποίος πάντως –σύμφωνα με πληροφορίες του MoneyPro– αναμένεται να παραμείνει ως επίτιμος πρόεδρος σε γραφείο εντός της τράπεζας για τα επόμενα τρία χρόνια) θα είναι γνωστός CEO μεγάλης συστημικής τράπεζας.

Who is Who

Ο Χρήστος Α. Παπαδόπουλος υπηρέτησε ως περιφερειακός Διευθύνων Σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και το Πακιστάν στη Standard Chartered Bank από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2015. Βρέθηκε επίσης ως Περιφερειακός Διευθύνων Σύμβουλος στην Standard Chartered Bank του Μπαχρέιν μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Εχει διατελέσει Πρόεδρος της Standard Chartered Saadiq από το Σεπτέμβρη του 2013 και της Standard Chartered Saadiq Μαλαισία Berhad από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντής της Standard Chartered Bank Πακιστάν Limited από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Οκτώβριο του 2015. Αποφοίτησε από το London School of Economics το 1979. Κατά τη διάρκεια της θητείας του o Χρήστος Παπαδόπουλος διεύθυνε 160 υποκαταστήματα σε δέκα χώρες με 7.500 υπαλλήλους. Είχε ένα πελατολόγιο 750.000 ιδιωτών και 11.000 επιχειρηματικών πελατών, ενώ το σύνολο των δανείων και απαιτήσεων ανήλθε σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια με τις καταθέσεις των πελατών του να ανέρχονται σε ποσό των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ